Stranica: 1/1.

Registri kod bugarskih i rumunskih harmonikasa

Objavljeno: 11 Jun 2014, 01:34
od guerini
Kako to da bugarski i rumunski harmonikasi koriste skoro uvek samo jedan registar i to malu kabinu ili eventualno veliku? Kada slusam Petra Ralceva, Ioniku Minunea i Pandaleskua kod njih se cuje samo taj registar clarinet pa se pitam kako to i u cemu je kvaka? Njima onda treba harmonika sa samo jednim registrom jer ostali su visak :cool:

Re: Registri kod bugarskih i rumunskih harmonikasa

Objavljeno: 16 Jun 2014, 19:13
od accordionist
Mozda to ima veze sa karakterom te muzike jer uz taj karakter savrseno idu mekani i topli tonovi a to poseduje registar clarinet ili kako ga popularnije nazivaju mala kabina. Posebno rumunske melodije su smirene i tecne pa uz to idu i mirnije boje tona, dok sa druge strane imamo "Sumadiju" koja je ostrijeg temperamenta da tu cesto dominiraju ostri registri poput flute, oboe, violin, organ. I tako sve ima svoje :svirac:

Re: Registri kod bugarskih i rumunskih harmonikasa

Objavljeno: 08 Jul 2014, 10:29
od guerini
Jeste kad razmislim stvarno je tako, ima tu smisla.
Hvala na odgovoru

Re: Registri kod bugarskih i rumunskih harmonikasa

Objavljeno: 09 Apr 2016, 22:24
od zoranzlatkovic5
Mozda to ima veze i stim sto u Bugarskoj i Rumuniji uglavnom sviraju weltmeister harmonike a u njih je basson najbolji registar, ostali su slabiji registri i ne kao u Guerini npr.

Re: Registri kod bugarskih i rumunskih harmonikasa

Objavljeno: 10 Apr 2016, 21:54
od Ibro dirka
Pozdrav,ja isto preferiram klarinet registar jer tako nalbolje cujem ono sto sviram,pogotovo kad sviram sam u sobi,ali kad je u pitanju svirka na suvo tu moras da dodas malo jacih registara jel inace te nema nigdje.Obzirom da oni sviraju na mikrofon tu najvise koriste samostalneregistre a i samim tim stil muzike koju sviraju zahtjeva koristenje skoro cijele klavijature pa je tu klarinet nekako najpogodniji to je moje misljenje..