Osnovne vrste i tipovi harmonika

Istorijat razvoja harmonike, muzeji, škole, vrste i tipovi instrumenta, harmonika u muzici Balkana i u svetu.
Odgovori
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1341
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Osnovne vrste i tipovi harmonika

Post od Webmaestro » 30 Okt 2009, 18:39

Postoji mnogo razlicitih tipova harmonika. Osnovna podela vrsta harmonika je na:

- dijatonske harmonike
- hromatske harmonike
- klavirske harmonike
- koncertine

Svi ostali tipovi harmonika su bazirani na principu ovih osnovnih.
Zadnja izmena: Webmaestro, dana/u 30 Okt 2009, 19:00, ukupno menjano 1 put.Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1341
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Vrste harmonika

Post od Webmaestro » 30 Okt 2009, 18:44

Dijatonska harmonika napravljena je jos rane 1800-te godine. Ta prva dijatonska harmonika imala je samo jedan red od deset dugmica u desnoj ruci.

Glavna karakteristika dijatonske harmonike je u tome sto ona sa 10 dugmica proizvodi 20 tonova. Kako? Glavni princip dijatonse harmonike, za razliku od hromatske je da ona na otvaranje i na zatvaranje ne daje isti ton. Dakle, na otvaranje je jedan ton, a na zatvaranje drugi bas kao princip usne harmonike.Dijatonska harmonika sa jednim redom
Jednoredna dijatonska harmonika, ili melodija, je karakteristicna za nemacko podrucje."Nemacki stil", ima samo deset dugmica u jednom redu. Posto je dijatonska harmonika, ima na raspolaganju dvadeset tonova (deset na otvaranje i deset na zatvaranje). Takodje ima i dva dugmeta u basu (levoj ruci) koji su takodje dijatonski i daju dva osnovna i dva akordska basa.

slika
Dijatonska harmonika sa dva reda
Poreklo dvoredne dijatonske harmonike nije otkriveno, zna se da je odnos izmedju prvog i drugog reda polustepen ili kvarta. Ona moze da svira sve note iz hromatske skale.

slika
Dijatonska harmonika sa tri reda
Troredna dijatonska harmonika je vrlo slicna dvorednoj dijatonskoj harmonici sa trecim redom tonova visih za polustepen ili kvartu od tonova drugog reda. U basu moze imati cak i vise od dvanaest tonova.

slika
Dijatonska harmonika se danas najcesce koristi u folk ili dens grupama, pre svega zbog specificne boje tona, jednostavnosti koriscenja i niske cene. To je cini jednom od najpoznatijih tipova harmonike u svetu.Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1341
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Vrste harmonika

Post od Webmaestro » 30 Okt 2009, 20:53

Hromatska (DUGMETARA) harmonika je napravljena 1850-te godine. Napravio je F.Walter, tada je to bila dijatonska harmonika od tri reda tonova. Mogla je da svira 46 nota hromatske skale.

Postoji vise vrsta hromatskih sistema. Postoje sistemi od 3 do 6 redova u desnoj ruci. Cetvrti, peti i sesti redovi su ustvari ponovljeni prvi, drugi i treci red, tako da se dobija vise mogucnosti prstoreda. Isto tako postoje dva sistema - B i C grif. "B" grif je ( kako kazu) bolji za tehnicku prirodu sviranja, dok je "C" grif laksi za sviranje akorada i melodijskih deonica. Sesti (6.) red tonova u desnoj ruci je specifican za nase podrucje, dakle za podrucje Jugoslavije, poznatiji je kao "srpska harmonika" ili "srpski sistem" i koristi se jedino u narodnoj muzici. Retko se koristi u drugim zemljama.

Bas sistem moze biti STANDARD i BARITON ili konvertor. Bariton bas daje lakocu sviranja u vise od 11 oktava, tako da se pretezno koristi u ozbiljnoj muzici, ali i u savremenim delima.
Hromatska harmonika se u Rusiji naziva BAYAN.

slikaAvatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1341
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Re: Vrste harmonika

Post od Webmaestro » 30 Okt 2009, 20:58

Klavirska harmonika

Klavijaturu je na harmoniku prvi stavio gospodin Bouton u Parizu 1852. godine. Od tog vremena preko 1900-te klavirskoj harmonici se nije pridavalo mnogo paznje u usavrsavanju, medjutim od 1910-te pa na dalje klavirska harmonika dobija istaknuti polozaj u svetu.

Sa razvojem standard bas sistema (standardizovani raspored bas dugmica) klavirska harmonika postaje prva standardna-univerzalna harmonika, to znaci da ko poznaje sistem klavirske harmonike moze da svira bilo koju klavirsku harmoniku, dok kod hromatske (dugmetara) harmonike to nije slucaj, jer postoji vise sistema.

Klavirska harmonika je u sustini ista kao i hromatska harmonika, izuzimajuci sistem desne ruke (klavirski ili dugmetarski).


slikazorankg
Nema harmoniku
Postovi: 3
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: kragujevac
Kontakt:

Re: Vrste harmonika

Post od zorankg » 05 Dec 2010, 13:37

Tema jeste stara ali da kazem da se i dan danas cudim kako uspevaju da sviraju na dijatonskim harmonikama...Avatar
micha56
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 771
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Cuprija

Re: Vrste harmonika

Post od micha56 » 05 Dec 2010, 20:31

Vezbaaaaaaaaaa do besvesti i nazad.


- i uspesni grese, ali nikad ne odustaju -

Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 503
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Vrste harmonika

Post od accordionist » 10 Dec 2011, 17:03

Sta je to Bajan (Bayan)

Sta navedeni termin tacno oznacava? Iz vise nezavisnih izvora potkrepljenih dostupnom literaturom dosli smo do price koju prenosimo. Iz price mozemo zakljuciti da proizvodjaci iz Italije daju svojim modelima neadekvatan naziv dodajuci oznaci modela rec Bajan, narocito kad se radi o instrumentima sa dirkama.Terminoloski je pogresno obzirom da naziv Bajan oznacava sve instrumente sa dugmicima u mehanici desne ruke koji imaju hromatski sistem. Instrumenti sa dirkama imaju naziv akordeoni. Ovim povodom treba reci da je prvi mehanički sistem konverzije sa melodijskih basova na gotove akorde konstruisan i napravljen u ondasnjem SSSR-u. Neznatno modifikovan ali mnogo kvalitetnije izradjen kasnije je doziveo bum u proizvodnom programu proizvodjaca ove vrste instrumenata u Italiji.

Prvi hromatski instrument bio je izradjen 1907.godine od strane majstora V.S. Sterlingova iz Petersburga (Lenjingrad) po narudžbini harmonikaša za A. Orlanskog-Titarenka (1877-1941) koji je nazvao svoj inastrument Bajan po imenu legendarnog starog ruskog pevača i muzičara Bajana, poznatog iz poeme Slovo o polku Igoreve. Ovi instrumenti su imali 52 tona desno i I 72 gotova akorda u bas delu. Klavijatura bas mehanizma osim osnovnog reda basova imala je i pomoćni red, septakordni i red umanjenog dominant septakorda. Da bi maksimalno olakšao prelaz od dvoredne harmonike na novi instrument , Sterlingov je promenio položaj klavijature melodije i uveo cetvrti dopunski ponovljeni red. Prateci sled dogadjaja, Bajani sa zvucnim rasporedom po modelu Sterlingova počinju da se nazivaju Bajanima lenjingradskog sistema i navecu ekspanziju dostizu u periodu od 1930-35. godine da bi bili potisnuti Bajanima moskovskog sistema čiji je sistem bio komforniji za izvodjača.Avatar
The Accordeon Player
120 basova
120 basova
Postovi: 200
Učlanjen: 05 Jun 2012, 18:00
Lokacija: Крушевац

Re: Vrste harmonika

Post od The Accordeon Player » 06 Jun 2012, 17:30

zorankg je napisao:Tema jeste stara ali da kazem da se i dan danas cudim kako uspevaju da sviraju na dijatonskim harmonikama...

i Radojka Živković je imala neku vrstu dijatonske harmonike. Na njenoj harmonici otprilike jedna trećina dugmića je sviralo po dva tona ( kao dijatonska), a ostali dugmići su bili obični ;)


Harmonika je kraljica nad instrumentima

Odgovori