Ilija Spasojevic

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Diskokafana
Nema harmoniku
Postovi: 0
Učlanjen: 03 Sep 2011, 21:13

Ilija Spasojevic

Post od Diskokafana » 18 Jan 2012, 14:20

Rodjen je u selu Meljak,opstina Čukarica,Beograd 1922. godine,a umro 1998. godine u Beogradu. Bio je poznati srpski kompozitor i harmonikaš. Iako je Ilija kao dečak praktično pobegao u Beograd da se bavi muzikom, rodno mesto i Šumadja su uvek bili u njegovom stvaralaštvu i muziciranju. Njegov način komponovanja i muziciranja je u narodu često nazivan "Lipovački stil",nazvan po Lipovačkoj šumi koja okružuje Beograd sa šumadijske strane-strane Beograda odakle je Ilija Spasojević, njegov mlađi brat Milija,takođe harmonikaš i kompozitor, i Buca Jovanović, čija je rođena sestra bila udata za Iliju Spasojevića, a takođe je bio vrsni harmonikaš i kompozitor.

Ilija je praktično bio samouk svirač. Kao stariji brat prvi je "probio led" počeći da svira harmoniku. Muzika je negovana u porodici Spasojević, otac Milan je bio poznat kao vrsan igrač u kolu, što se u ono vreme cenilo, pa je često pozivan u druga sela da bude kolovođa, a majka Jelica je svirala frulu. Prvu harmoniku ("dijatonka") je dobio još kao dečak od brata od strice Ive,oficira u srpskoj vojsci. Vrlo brzo je savladao tehniku sviranja i postao atrakcija, pa je odlučio da se otisne u grad, iako još dečak. Kao i u svom selu, tako je i širom ondašnjih beogradskih kafana bio atrakcija. Za vreme okupacije,krajem 1941. godine je bio praktično bio prvi zvaničan zajednički nastup Ilije i Milije - na Kolarcu su uz Ljubinku Bobić, Branku Veselinović i Milana Srdoča zabavljali Beograđane u mutnim vremenima emisijom "Veselo veče"

Nakon oslobođenja Beograda polako oživljavaju omiljena srpska sastajališta-kafane. Ilija Spasojević je u tim posleratnim godinama gradio iznova beogradski duh, zajedno sa drugim vrsnim muzičarima, a i svojim bratom, Milijom Spasojevićem. U kafani "Novi Beograd" koja se nalazila više Slavije (najpopularnije sastajalište pre i neposredno posle II svetskog rata) obnavlja nekadašnji predratni program organizujući "Reviju pevača i svirača-solista radio Beograda". Nabrojaćemo samo neke koji su tu učestvovali : Radmila Dimić, Anđelija Milić, Vuka Šeherović, Nikola Kolaković, Pavle Stefanovic, Predrag Gojković Cune, harmonikaši Aca Stepić i Budimir Jovanović i mnogi drugi poznati muzičari toga doba. Ostala je anegdota iz toga doba da su muzičari iz drugih kafana dolazili u "Novi Beograd" posle posla da bi slušali Ilijino "čisto" muziciranje. U to doba postaju popularni dueti, pa Ilija često svira sa bratom Milijiom. Posle Milijinog odlaska u Ameriku, Ilija je često svirao sa Bucom Jovanovićem po kafanama. Koliko je Ilija voleo kafanu i kontakt sa publikom, ostalo je zabeleženo u još jednoj anegdoti - Vlastimir Pavlović Carevac je jedared došao da ga sluša u kafani "Domovina" na Bulevaru (inače,u toj kafani je samo za vreme dok je Ilija radio tu bilo muzike) i ponudio mu da bude član Narodnog orkestra radio Beograda. Ilija je to odbio, jer je u tom trenutku sviranje u tom orkestru bilo nespojivo sa radom u kafani. Do penzionisanja, Ilija je sa svojim ansamblom proveo radni vek u sledećim beogradskim kafanama : "Stric", "Lipov lad", "London", "Imperijal", "Grand", "Stambol kapija" i mnogim drugim.

Treba napomenuti da su i Ilija i Milija od 1946. započeli angažmane sa Radio Beogradom, učestvujući u tzv živim polučasovnim emisijama uz Miodraga Todorovića Krnjevca, Danicu Obrenić, Vuleta Jeftića i mnoge druge. Ostali su obojica stalni članovi Radio Beograda gde i danas postoje u fonoteci sačuvani njihovi snimci.

Neka od dela Ilije Spasojevića su :

"Kud se žuriš,hej,živote", "Pastirica", "Takva je sudbina" koje peva Rade Petrović (sarađivali su sedamdesetih godina prošlog veka na brojnim albumima)

"Ja odlazim u armiju" - Gvozden Radičević (1965. godina)

Album sa Silvanom Armenulić iz 1966. godine

"Život piše uspomene" album sa Mirom Vasiljević

Brojni albumi sa Dževadom Ibrahimovićem,Azeminom Grbić,Zoranom Kalezićem i mnogim drugima.

Penzionisao se početkom osamdesetih godina i živeo mirno u Beogradu do 1998. godine.


http://www.youtube.com/watch?v=okMxHhLf6Wghttp://www.youtube.com/watch?v=0VIhTbpT_j4guerini
120 basova
120 basova
Postovi: 233
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ilija Spasojevic

Post od guerini » 22 Avg 2013, 16:36

svaka cast ovom coveku, sve sami hitovi. Nesmemo zaboraviti nikada ovakve muzicke velikaneOdgovori