Klavirna harmonika vs. dugmetara

Istorijat razvoja harmonike, muzeji, škole, vrste i tipovi instrumenta, harmonika u muzici Balkana i u svetu.
Tomina
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 388
Učlanjen: 08 Sep 2011, 11:35

Re: Klavirna harmonika vs. dugmetara

Post od Tomina » 15 Apr 2012, 09:25

ak poznas teoriju i imas smisao svirati, recimo svaki dan 3 sata vjezbe - za mjesec dana bi trebao znati moći odsvirati sve što si znao na klavirnoj.Ja sam za 5 sati vec svirao u tercama dosta pjesama, iako je bio cudan prstored.Avatar
Igman
16 basova
16 basova
Postovi: 25
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Klavirna harmonika vs. dugmetara

Post od Igman » 15 Apr 2012, 12:32

Tomina
Neslazem se s tobom da za mjesec dana, da svaki dan vjezbas tri sata, mozes dugmetaru svirati kao klavirnu. Ja ovde mislim na nekog ko solidno svira klavirnu. To nije moguce ako pravilno zelis svirati dugmetaru. Da bi samo navjezbao dugmetarske trilere treba ti vise od toga... Ovo govorim iz svog licnog iskustva.
PozdravTomina
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 388
Učlanjen: 08 Sep 2011, 11:35

Re: Klavirna harmonika vs. dugmetara

Post od Tomina » 15 Apr 2012, 15:53

sve je u redu, to sam i mislio.Ja ne sviram klavirnu profesionalno,samo sebi za dušu, i prema tome niti nisam nešto super dobar u sviranju. I baš zbog toga sve što mogu na klavirnoj, skoro 80 posto mogu na dugmetari - ako me razumiješ.Tomina
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 388
Učlanjen: 08 Sep 2011, 11:35

Re: Klavirna harmonika vs. dugmetara

Post od Tomina » 16 Apr 2012, 06:51

jel ima tu tko iz Valjeva? Imam jedan instrument za pogledati, jednu organtonku, pa ako je tko voljan...Šta da kažem, osim puno hvala unaprijed!Avatar
Ukika
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 400
Učlanjen: 20 Mar 2011, 19:38

Re: Klavirna harmonika vs. dugmetara

Post od Ukika » 03 Maj 2012, 15:33

posalji mi oglas da ga pozovem, da vidim ko je, da malo popricamo pa cu ti reci neko moje telefonsko misljnje ;)Elvedin Muhic
Nema harmoniku
Postovi: 5
Učlanjen: 06 Jan 2012, 12:34

Re: Klavirna harmonika vs. dugmetara

Post od Elvedin Muhic » 03 Jul 2012, 00:25

Ostao sam duzan "qwert"-u odgovor: Nemam prstomet za sviranje sa obje ruke na basovima(tu ideju sam sproveo i odsvirao u Sokobanji 1986.).Jednostavno sam trazio ton po ton.Vec za sviranje samo lijevom rukom, ali u tercama na standard basovima imam prstomet,za sada samo za durske skale(molske su dosta teze i jos ih istrazujem).Harmonika mora imati 140 basova,nije tesko i rado cu to pokazati svima koji to zele,naravno,bez ikakve naknade.Nije moguce preko skype(pokusavao sam vec) nego direktno(u Hanau ili ljeti u Prijedoru).
Hvala veliko za poredjenje sa cika Jovicom Petkovicem ili Zilicem.To su osnove sviranja na basovima,a mi ih samo slijedimo koliko mozemo i pokusavamo eventualno nesto dodati.Ovo se naravno odnosi na narodnu muziku.
Evo jedan moj novi link vezan za basove:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=75S5iJ9Aeig[/youtube]
Veliki pozdrav svima....Elvedin Muhic Elomahe
48 basova
48 basova
Postovi: 56
Učlanjen: 30 Jun 2012, 13:43

Re: Klavirna harmonika vs. dugmetara

Post od mahe » 07 Jul 2012, 14:53

Da se i ja malo javim. Sviram klavirku vec 7 godine i dobro mi ide. Zadnje dvije godine poceo sam svirati dugmetaru. Primjetio sam da kada duze vrijeme sviram dugmetaru pocinju mi se prsti kociti i kada predjem na klavirnu prsti se petljaju. Je li to do rasporeda dirki i polozaja ruke, neznam. Lijepo je znati obje svirati nikad neznas gdje te put moze navesti. Negdje se mozes pokazati na obje harmonike.
:svirac: :svirac: :svirac:
:jdishddf:Tomina
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 388
Učlanjen: 08 Sep 2011, 11:35

Re: Klavirna harmonika vs. dugmetara

Post od Tomina » 15 Nov 2012, 08:53

Evo malo se javljam da kažem što se događa nakon 2 mjeseca na dugmetari.

Vježbam oko 1h dnevno u prosjeku, jbg, vremena nemam baš za neka cjelodnevna vježbanja, što je tu je.

Učim po Krnjčevom prstoredu, jedino što raspored prstiju nekad koristim kao on, nekad nešto po svojem sa više palca, ali meni to ne smeta jer mi je palac jako precizan.

I šta da kažem, u ova 2 mjeseca koliko se prebacujem na dugmetaru, da sam bivšu klavirnu malo jače zategnuo i još malo na poduke, siguran sam da bih u ta 2 mjeseca ispravio loš prstored na klavirnoj i sad bi rasturao. Tako da mi je malo žao, ali šta je tu je.

No opet, kad se dugmetara shvati, onda bi mogli reći da polako ona prestiže klavirnu - nešto tipa kad jedan maratonac krene trčati odmah punom snagom, dok drugi krene na početku lagano. I nakon nekog vremena ovaj sa punom snagom usporava jer više nema snage, dok drugi maratonac istim tempom ga prestigne.

O čemu se radi? Samo u jednoj jedino stvari - sviranje kroz durove.

Primjer, A mol - Pozdravi je pozdravi. Na klavirnoj sam to ljepo svirao, ali kad bih trebao iz nekog drugog mola, već su tu bile komplikacije, iako sam znao kako bih trebao odsvirati, nije to samo tako, potrebna je vještina.

A na evo dugmetari, reci mi koji god mol hočeš, Es mol, Cis mol, Gis mol, jednostavno isto je, samo se opustiš, pronađeš prave basove i udri.

To je jedina prava prednost dugmetare, a brzina sviranja skoro da i nema.

Znam da sam nakon tjedan dana mogao odsvirati na dugmetari prstored u tercama točno i brzo - jer sam krenuo sa krnjčevim prstoredom.

Dok na klavirnoj nakon 1,5 godinu nisam to mogao, pošto sam svirao na neki svoj način, što mi je kočilo prste.

No opet glavni problem na dugmetari je što su sve tipke istog oblika, na istom razmaku, i potrebna je puno veće znanje i preciznost da ostaneš u duru i da ne griješiš.
Pogotovo je problem kad pogriješiš, kad odeš u drugi dur, teško se vratiti jer na pamet nemaš pojma gdje si (osim po sluhu), pa jedino okom se ispraviti.

Tu je opet drugi problem, a to je što ti je sve nekako šareno, pa kad trebaš u E duru pronači C tipku, nekad ju baš moram tražiti gdje je.

A na klavirnoj kad god ispadneš iz dura, znaš napamet gdje si radi samo oblika i rasporeda tipki.

Meni se dogodilo prije cca 3 tjedna, da kad sam primio opet klavirnu melodiju, rasturao sam ju kako nisam ni onu svoju plitku Cantusicu - razlog je što mi se na dugmetari i mali prst rasteretio i proradio kako treba, i svi prsti jednako služe.
Tako da teoretski sad kad mogu svirati i bolje klavirnu nego prije, a eto nisam ju 2 mjeseca vježbao, jedino to malo tu melodiju.

Moj savjet - ako je problem prstored na klavirnoj, jednostavno nemojte prelaziti, izgubit ćete ogromno vrijeme, pogotov ako svirate po tezgama.
Ako ste amater kao ja i sviraš za dušu, onda može, nemaš što izgubiti, jedino možeš ojačati.

Čak i durove i molove kad čovjek bolje shvati na klavirnoj kako se tvore i od čega, lakoćom možete isto svirate bilo koji dur i mol na klavirnoj - samo treba shvatiti princim kako se mjenja dur ili mol na klavirnoj i kako se tvori te od kuda krećem

pozzElvedin Muhic
Nema harmoniku
Postovi: 5
Učlanjen: 06 Jan 2012, 12:34

Re: Klavirna harmonika vs. dugmetara

Post od Elvedin Muhic » 29 Maj 2013, 20:50

Evo jos jedan link sa nekoliko primjera tehnicke prednosti dugmetare uzivo....pozdrav svima..Elvedin Muhic Elo
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U3-GmW2dhhA[/youtube]Avatar
alibaba40
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 873
Učlanjen: 15 Mar 2011, 13:42

Re: Klavirna harmonika vs. dugmetara

Post od alibaba40 » 02 Jun 2013, 22:04

Elvedine puno pozdrava od Alibabe.Posto sam dugmetarac molio bih te da stavis malo vise snimaka na you tube kako da lakse savladamo i ljievu i desnu stranu.Ja te osobno smatram profesionalcem , pa nam malo pomozi kako i sta poneku tajnu oko trilera,skala basova itd.Unaprijed puno ti hvala. :depkvk:


Volim svu muziku pa cak i rad motora

Odgovori