Harmoniko, moja muko - moj živote i ljubavi

Pitajte sve o teoriji muzike i teoriji harmonike.
Odgovori
fabupload
Nema harmoniku
Postovi: 1
Pridružio se: 04 Avg 2012, 11:35

Harmoniko, moja muko - moj živote i ljubavi

Post od fabupload »

Prije svega želim svima prisutnima dobro veče, a posebno bih zamolio moderatore da moju temu ako ikako mogu ostave i ne brišu, ali ako sam promašio podforum neka je premjeste.

Naišao sam na ovaj forum koji me je oduševio temama koje sam čitao i još više stručnim i kvalitetnim odgovorima na probleme tih tema. Nisam se predstavljao u za to predviđenoj temi, već bih htio ovu temu odvojiti kao neki svoj mali dio foruma u kojem ću vam detaljno opisati svoju situaciju i pitati vas za mišljenje.

Imam 16 godina i svoj prvi susret s harmonikom sam imao prije godinu dana. Prije toga sam nekoliko godina svirao prim (bisernicu), ali s pauzama tako da iako je išlo jako dobro zbog tih pauza i nedostatka vježbe je zapinjalo. Harmoniku sam kao što kažem prije godinu dana uhvatio prvi put i počeo učiti kod jednog učitelja harmonike, ali je i zbog početka škole i zbog mog odsustva u drugom gradu to bilo malo teže, tako da nakon dva mjeseca svirke prisilno pravim pauzu i sve do dana današnjeg harmoniku sam svirao pomalo po onim notama koje mi je taj učitelj napisao. Imam veliku želju i volju svirati i vježbati i učiti svirati kao i ukupni interes oko cijele oblasti muzike. Prije nekoliko dana sam kupio sintisajzer u nadi da ću kroz njega lakše shvatiti harmoniku i prateće akorde pošto su mi na harmonici basovi predstavljali veliki problem. Počeo sam učiti po Fakinovim knjigama tj. prvoj knjizi koja mi je ispočetka djelovala strašno lagana, ali mi se kasnije zakomplicirala dotle da ne mogu samostalno učiti iz nje. Na sintisajzeru sam naučio pjesmu s obje ruke, ali na harmonici mogu odsvirati samo desnu ruku iako znam imena svih basova i gdje se nalaze, alli jednostavno ne mogu uskladiti "količinu basova". Rekli su mi da ako mi iznad nota piše npr. C tj. C dur da sviram sa lijevom rukom C osnovni bas, C durski bas i E terc bas u istom redu prstometom 4,3,5,4 , kada je mol u pitanju da sviram osnovni i molski bas, a kod sedmica su mi rekli da je kao dur samo umjesto terc basa sviram septim akord. Meni je to sve iz početka izgledalo zbunjujuće pošto sam pjesmice kod učitelja svira lijevom rukom samo osnovni bas i durski akord i na to navikao.

Sada su mi potrebni vaši savjeti oko tih basova i ako mi možete malo objasniti te durove i molove kao se vežu, kako znam koji kada svirati itd... I da mi kaete što mi je ččiniti po pitanju harmonike, pošto imam volje i vremena vježbati, ali mi trebaju upute oko dosta sitnica, baš sam zato i otvorio ovu temu. Što mi vi kažete s čime mi je najbolje početi, pošto s Fakinom baš i nije išlo. Da napomenem da nisam potpuni početnik što se tiče tehnike sviranja, pogotovo ne desne ruke, ali što se lijeve ruke i durova, molova i sličnih stvari su mi potrebna objašnjenja.

Malo sam ga odužio, nemojte zamjeriti - prvo pa muško. :D
Tomina
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 388
Pridružio se: 08 Sep 2011, 11:35

Re: Harmoniko, moja muko - moj živote i ljubavi

Post od Tomina »

ne svira se uvijek tercni bas, jer ako pažljivo slušaš ne uklapa se u pjesmu.

Inače se večinom svira izmjenični bas, znači C-C dur,G-C dur. 4,3,2,4.

I opet ću ponoviti, bitno je naučiti kvintno kvantni krug, znači F,C,G,D,A,E,H ITD ITD.

Pa ako imaš C dur, najčešće sviraš basove koji su "oko" C basa u krugu, znači F,C,G.

Ako imaš D dur, onda sviraš G, D, A itd itd.

Naravno, ima tu još svega, od korištenja izmjeničnih, pa prijelazi tipa skale sa tercnim basovima i čuda. Ja eto u zadnjih par dana petljam sa tim basovima, shvatio sam neke finte i prijelaze da zvuči kao da prava bas gitara svira itd, ali treba to sve uvježbati.
Odgovori