Moja Dallape

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Kiro
16 basova
16 basova
Postovi: 25
Pridružio se: 29 Maj 2012, 11:22

Re: Moja Dallape

Post od Kiro »

Po kalupu harmonike kako i po fasene i glasove, mislim da je radjena od majstora Golub Stoshica Brzohode - Zabari. On rucno upisivao svoje ime i prezime unutar kabine gde su kabinske klapne kako:dan mesec i godine izrade. Shto se tice shpoljashne crtice na desnome uglu plocice, to je oznaka da je ta spoljashna strana plocice /radi ponovnog sklapanja pri generalnog cishcenja-shtimovanja/. Postoje josh oznacavanje sa 2 ili 3 crte.Sa 2 crte je oznaka za glasove Soprana ili pa kod 2 + 2 Sopran je povishen. Takodje i sa 3 crtice kod Piccolo.
petar3petar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 536
Pridružio se: 02 Jul 2011, 23:23

Re: Moja Dallape

Post od petar3petar »

Pozdrav!
Svakako crtice označuju vanjsku(spoljašnju) stranu tona.
Drugi dio mi nije jasan.
Što ako svi tonovi u harmonici imaju jednu crticu, što je i naj češće, a ima i garnitura tonova koje imaju na svim tonovima po tri crtice.
Poslednja izmena od petar3petar u 06 Sep 2012, 22:24, izmenjeno 1 put ukupno.
mladen-marija1
96 basova
96 basova
Postovi: 115
Pridružio se: 15 Jul 2012, 13:31

Re: Moja Dallape

Post od mladen-marija1 »

pozdrav gosp.Kiro i gosp.Petar3Petar hvala sto ste mi pojasnili ja sam laicki mislio da je to oznaka za dallapine tonove vidjao sam i 2 i 3 crtice to mi je bila nepoznanica..sto sa tice fasena zanima me vase misljenje na vrhunskim harmonikama jesu li faseni kompaktni ili su pravljeni od razlicitih vrsta materijala..konkretno imao sam harmoniku welmeister cantora ali nije imala ni blizu kvalitet basova kaojedna stara dallape supermaestro..na dallapi basovi kao iz bureta duboki reski plemenit ton..cantora je imala kompaktne fasene a dallape fasene spojene iz 2..3 vrste razlicitog drveta..znam da vise faktora utice na kvalitet tona ali u konkretnom primeru ogromna razlika..pozdrav
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Moja Dallape

Post od Koca »

Sustina je u kvalitetu tonova koji se ugradjuju u Dalape i Weltmeister pa sama cena ovih dveju harmonika govori to da za Dalapine tonove skoro kupis celu Weltmeister (malo slobodnije receno). Jeste da celo okruzenje deluje na zvuk, ali ton je srce harmonike. Ako bi zamenila Dalapine tonove u Weltmeister slika bi bila skroz drugacija. Faseni osim sto drze tonove imaju i ulogu malog rezonatora pa su cak i udubljeni kada se pogleda kroz otvor lepo se vidi, pa oko tih razlika izmedju ovih dveju harmonika mogao bi neki majstor dalje da se ukljuci gdin Petar ili Kiro. Postoje tu price i sareni faseni su kao bolji nego jednobojni sto mislim da ne pije vodu, ali moglo bi da utice vrsta drveta i starost ali je sve to zanemarljivo malo (g-din Petar bi mislim rekao nemerljivo) u odnosu na elasticnost tonova.
Korisnikov avatar
NemanjaDallape
Nema harmoniku
Postovi: 6
Pridružio se: 23 Jun 2012, 11:16
Lokacija: Bor/Bg

Re: Moja Dallape

Post od NemanjaDallape »

Hvala puno svima na odgovorima!

@ BataKanda73: U odnosu na neke "originale" i originale koje sam video/probao, ova harmonika je stvarno utegnuta i tonski odlicna. Sto se tice majstora iz Pirota, to je bilo jos davne 2003. godine, i iskreno ne bih ponovo kod njega. A i jos jedna stvar je sto smo sad i ja i harmonika u Beogradu, pa zato i trazim nekog majstora ovde.

@ Kiro: Hvala puno na informaciji! Kad budem otisao kod majstora zaviricemo u kabinu u potrazi za preciznim informacijama ;) .

@ mladen-marija1: Ne mogu sa sigurnoscu da ti odovorim, ali mislim da su faseni kod mene sklapani iz vise delova. Ipak, morao bi da pogledam...


Inace, informacije o dobrom majstoru iz Beograda su jos uvek dobrodosle :) .
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Moja Dallape

Post od Koca »

Nebojsa! NIko ti nije jos konkretno odgovorio na tvoje probleme. Promena boje na zatvaranje meha u organonu moze biti problem na basonu, picolo ili na oba glasa. Olaksavajuca okolnost ti je sto je na zatvaranje meha pa mozes lepo da vidis kako stoje kozice i perca na oba tona, a verovatno je rastimovana pikolica. Mozda je i perce pobeglo levo desno probaj gurni ga cackalicom unutra pa vidi dali kaci kuciste. Sto se tice visine klavijature i klaparanja oba mozes resiti menjanjem filca i kozica na klapnama i ako stavis deblji filc imaces plicu klavijaturu. Isto mozes i sa stavljanjem debljeg filca ispod dirki, ali ja ti ne savetujem da pravis plicu klavijaturu jer ce ti klapne za toliko manje otvarati i ton ce ti biti slabiji i gusice na jace cimanje. Sto vise otvara klapna to je jaci ton! Ja sam resio problem sa tvrdom klavijaturom uz pomoc ljudi sa foruma i jednog prijatelja koji sam sebi servisira harmoiku ali je vrlo,vrlo slozeno i ako nista neznas oko harmonike na radi sam, upasces u nevolje na svakom koraku. Posao je pipav do bola i moras paziti da ne olabavis previse dirke jer ce se klatiti ili kaciti sa klapnama susedne, mozes iskriviti klapne pa ti nece dihtovati, itd, itd.
A ti meni odgovori kakve su bile tvoje dirke pa si polirao cime se poliraju ako neko zna i hoce pomoci, imam 2,3 dirke koje su kao izgrebane ili puknuta povrsinska plastika sto se srece veoma cesto kod Guerinki. Zna li neko ima li nekog sminkanja dirki ili se mora kupiti cela plasticna navlaka?
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Moja Dallape

Post od Koca »

Nemanja izvini sto sam te prekrstio u Nebojsa.
Bata Kanda 73
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 701
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Moja Dallape

Post od Bata Kanda 73 »

Odgovora na Nemanjino pitanje tj.problem oko tona nema jer bi to bilo samo dugo razglabanje i nista mu ne bi pomogli jer on (i ne samo on, nego i 95 o/o nas) nemozemo nista posebno oko harm.uraditi,zato postoje majstori,a za tvoj problem Koco oko dirke resenje su nove dirke ili bar nova plastika na dirkama,tu nikakvo poliranje ne pomaze.Pozdrav!
Odgovori