Petosa harmonike

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Odgovori
Korisnikov avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1368
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Petosa harmonike

Post od Webmaestro »

Petosa

Slika

Petosa je jedna od najpoznatijih fabrika harmonika na američkom kontinentu. Proizvodi uglavnom klavirske harmonike i poznata je po tome što je podržala i prihvatila tip harmonike sa slobodnim basom. Petosa proizvodi opremu i i muzičke instrumente sa digitalnim interfejsom, medju kojima i MIDI sistem harmonika.

Slika

Karl Petosa (Carl Petosa) došao je u Ameriku kao emigrant i u San Francisku se zaposlio u fabrici italijanskih iseljenika Guerrini Accordion Company, da bi kasnije sa svojim sinom 1922. godine počeo samostalnu proizvodnju harmonika. Osnovao je proizvodnju u svojoj kući u Sijetlu i počeo sa osvajanjem tržišta i razvojem biznisa. Karlov sin Dzo Petosa (Joe Petosa) počeo je da svira na harmonici od desete godine, tako da je u dvanaestoj godini bio sasvim dobar harmonikaš. Pored sviranja, postao je Karlov glavni saradnik u proizvodnji harmonika. Zajedno su 1946. godine otvorili sopstvenu fabriku u Italiji u Kastelfidardu, gde su proizvodili glavne delove za harmonike i donosili ih u fabriku u Americi. U Italiji su proizvodili korpuse od mahagonije, fine delove od celuloida, tonske sklopove i bavili se razvojem. U biznis i u proizvodnju harmonika vremenom su se uključili i drugi članovi familije Petosa. Na današnjoj adresi kompanija Petosa posluje od 1955. godine.
[bg2ads1][/bg2ads1]
Odgovori