Weltmeister Meteor 60

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
Korisnikov avatar
Conic
Nema harmoniku
Postovi: 3
Pridružio se: 13 Jun 2012, 12:23

Weltmeister Meteor 60

Post od Conic »

Pozdrav svima ja sam Aleksandar novi clan od pre nekoliko meseci nisam pisao do sada jer nisam imao harmoniku. Pre 6 godina sam poceo da ucim gitaru i muzicku teoriju sam bez muzicke skole i bez nastavnika, na internetu sam nasao sve sto mi treba. Pre pola godine sam se zainteresovao za harmoniku, zanimalo me je sta ima unutra kako se stimuje sta su to registri i sve drugo pa sam onda krenuo da proucavam na internetu i naucio mnogo toga, u medjuvremenu sam resio da nabavim harmoniku i pocnem da ucim.

Harmonika je Weltmeister Meteor klavirna 34 dirki sa 60 basova, 5 registra u primu i 3 registra u basu, nema pikolo. Izgleda prilicno dobro ocuvana, jedino se na kaisima poznaje starost. Sve dobro dihtuje. Samo ima jedan ton Cis skorz na dnu koji ne radi u jednom smeru, a kad ukljucim fagot registar (basson) neki tonovi ne izlaze bas kako treba nego se prvo cuje vazduh pa onda ton sto ga usporava a to se primecuje kad se svira brzo. Basovi rade odlicno, ako sam razumeo unutra ima 4 fasena znaci 4 glasa, problem je sto master registar na basu nadjacava desnu stranu, pa zato cesce koristim onaj priguseni koji nema najvisu i najnizu oktavu. Procitao sam malopre na internetu da harmonike Weltmeister i Hohner imaju bolji mehanizam basova od drugih harmonika i otpornije su na vibracije i potrese.

Za sad sam zadovoljan kao pocetnik ne treba mi veca dok ne naucim dobro da sviram, hteo sam da vas pitam u vezi delova ubuduce ako budem resio nesto da menjam, koliko kosta promena celog fasena, da li ima kod nas kvalitetnih plocica, koji su dobri majstori za harmonike?
Tomina
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 388
Pridružio se: 08 Sep 2011, 11:35

Re: Weltmeister Meteor 60

Post od Tomina »

Mislim da ti je za ovo nesviranje tonova kriv preveliki zazor na pisku naspram tona, iako nisam 100% siguran.

Znači kad nema zazora, pisak se ne može aktivirati zrakom i ton ne svira, a kad je preveliki zazor onda se prvo čuje zrak, ton kao da se zaletava i onda prosvira sa kašnjenjem, i najviše se javlja visoko u pikolu ili nisko u basonu.

Ali neka kaže netko tko se više razumije.
Korisnikov avatar
Conic
Nema harmoniku
Postovi: 3
Pridružio se: 13 Jun 2012, 12:23

Re: Weltmeister Meteor 60

Post od Conic »

Taj ton Cis sam sredio! Bila je grudvica prasine zaglavljena pa sam je ocistio. Pa gde ste ljudi svi citate niko nista ne odgovara ?
šokac
120 basova
120 basova
Postovi: 189
Pridružio se: 20 Sep 2011, 17:07

Re: Weltmeister Meteor 60

Post od šokac »

Meteor 60 basova ne postoji 4 glasna!
Na tu harmoniku se ne isplati metat kvalitetne tonove i to niko ne radi pa radije pusti to.
Nije ta harmonika vredna nikakog prekrajanja u neku bolju!
Ne sviraju samo tonovi,i da metneš bolje mala će bit razlika.
Radije se nauči svirat pa si onda nabavi bolju,to je dječja harmonika s 12 redova basova i teško je na nju svirat,nema dosta basova za neke tonalitete.
Odgovori