Ion Onoriu

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Odgovori
Korisnikov avatar
malidecak
16 basova
16 basova
Postovi: 17
Pridružio se: 31 Jul 2011, 15:04

Ion Onoriu

Post od malidecak »

Ion Onoriu je rođen 1937 u selu Fântănele (okrug Dâmboviţa), Rumunija. U 1944 dobija od njegova oca harmoniku sa 40 basova. Godine 1953 kupi svoju prvu profesijonalnu harmoniku i u istoj godini snima prvi materijal za radio, uz orkestre svoga rođaka Constantin Mirea.
Godine 1955 snimi svoj prvi solo album, takođe za radio. Tokom 1965 - 1975 zabeleži 14 gramofonskih ploča sa kučom Electrecord i Casa Radio i pojavljuje se u brojnim televizijskim emisijama (posebno pokazuje se za Novu Godinu). U istom periodu ide u prvim međunarodnim turneji (posebno onih u Jerusalimu i Parizu, ali nastupi i u restorani „Rapsodia Română" i „Transilvania" u Njujorku, sa koncertama rumunske muzike).
U 1974 napravi za rumunski radio brojne snimke, uz pratnju narodne orkestre koje dirigovaje Radu Voinescu. Između snimljenih pesama su: Jalea țiganului (Žalost Cigana), Sârba de la Poenari (Srba iz Poienari) ili Brâu ca la Ologeni (Steznik kao kod Ologeni).
Godine 1975 formira svoj orkestar, zajedno sa cimbalistom Toni Iordache, trubačom Costel Vasilescu i klarinetistom Mieluţă Bibescu.
U periodu 1992 - 1994 ima brojni nastupi na televiziji sa suprugom i čuvenom pevačicom Gabi Luncă. Taj orkestar imao kao članovi George Udilă (klarinet), George Lambru (harmonika), Carmen Piculeaţă (violina), Leonard Iordache (cimbalo) , Ghiţă Coadă (bas), Costel Vasilescu (truba). Od 1993, Ion Onoriu ne svira više, osim kod pentakostalne crkvene službe u Bukureštu, povlačići u potpunosti sa muzičke scene.
Među onima koji su uticali na njegov stil izdvajaju se: Marcel Budală, Ilie Udilă i Dorel "Cocoşatu '" Păun, kao i Marcel Todor, pa čak i Tomica Miljić. Ostaci uticajan brend za stil dalje razvijen, naročito od Bebe Şerban i Vasile Pandelescu. Umro je 1998 u Bukureštu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2QLPMCiVLG4[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j0jNEu5Hx_o[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H6aHG4pDDqU[/youtube]
Odgovori