Odabir izmedu Scandalli, S. Soprani i Bugari harmonike

Ukoliko vam treba pomoć pri kupovini ili prodaji harmonike ovo je pravo mesto da postavite pitanje. Procene vrednosti, stanja, karakteristika, godišta i originalnosti instrumenta.
Odgovori
Korisnikov avatar
Staccato
Nema harmoniku
Postovi: 5
Pridružio se: 27 Jul 2016, 16:31

Odabir izmedu Scandalli, S. Soprani i Bugari harmonike

Post od Staccato »

Poštovani forumaši, zanimaju me vaša iskustva. Planiram kupiti harmoniku kroz koji mjesec. Probao sam sve i svašta te sam suzio izbor na ove tri harmonike: Scandalli Super VI Extreme, Settimio Soprani Artist VI i Bugari Balkan DM. Napominjem da se radi o novim harmonikama. Znam da možda nisu tonski kao neke stare harmonike, ali treba im dati vremena. Sve harmonike koje sam probao su bile puno svirane, godinama po raznim tezgama te je njihova očuvanost i originalnost upitna. Tako da sam eto odlučio kupiti novu harmoniku jer želim znati da je original te da nije prepravljana, dorađivana i slično. Sada me zanimaju vaša iskustva i mišljenja u nadi da će mi pomoći da odlučim koju da kupim.
Korisnikov avatar
paponja
48 basova
48 basova
Postovi: 79
Pridružio se: 17 Dec 2015, 17:16

Re: Odabir izmedu Scandalli, S. Soprani i Bugari harmonike

Post od paponja »

Pozdrav ne davno sam donio istu takvu odluku i nisam se pokajo ni malo.
Dakle kupovo sam za sina harmoniku i odlucio se za nov instrument i to Settimio soprani artist6!
Prilikom narudzbe sam se odlucio da standardnu ponudu malo izmjenim i rjec je o samim tonovima u harmonici,osnovni model se radi sa artigiana bombate voci,a ja sam pak uzeo Binci profesionale (malo skuplja opcija) i to se pokazalo ispravnim!
Harmonika je uradjena profesionalno,tehnicki sami vrh,tonski zadovoljavajuce za nov instrument,jasna glasna i lijepog tona!
Uz harmoniku sam dobio 5godina garancije sto vrjedi napomenut i toplo ti mogu preporucit,ako te jos nesto interesuje javi se na PM
Korisnikov avatar
stoper
48 basova
48 basova
Postovi: 48
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Re: Odabir izmedu Scandalli, S. Soprani i Bugari harmonike

Post od stoper »

Poštovani Staccato, moje iskreno mišljenje je da nećeš vidjeti mnogo hajra/fajde/koristi od forumaša po pitanju tvog izbora harmonike. Ne zato što neće biti korisnih savjeta, nego zato što je veoma očigledno da na ovom forumu svak svoga konja hvali, a prisutno je i dosta sujete.
Ako si odlučio da kupiš novu harmoniku i još si imao priliku da probaš, kako kažeš, sve i svašta i suzio si izbor na tri harmonike, onda si uradio jako mnogo.
Moj savjet bi ti bio da, ukoliko imaš mogućnost, probaš sve tri harmonike, za koje si se odlučio, na licu mjesta; dakle, pravac Castelfidardo. Budi tamo par dana obiđi te tri tvornice/manufakture i probaj sve harmonike. Nije zgoreg da obiđeš i druge proizvođače (Victoria, Pigini, Siwa&Figli, Zero Sette...) te probaš i njihove harmonike. Svi ti proizvođači su geografski blizu jedni drugih.
Najbitnije je da osjetiš harmoniku i da ti legne na ruku i na dušu.
Nemoj da se vodiš pričom da će neka harmonika tonski "nadoći" - neće! Treba odmah da svira što je najbolje moguće, da ti zvuči što ljepše i da ti odgovora.. Navježbaj 5-6 melodija (valcer, narodnu, neku laganu klasiku, neku zahtjevnu klasiku, neko zahtjevno kolo/oro, par skala desna i lijeva ruka) i na svakoj harmonici istim redoslijedom odsviraj sve to - mislim da ti je to jako bitno pri odabiru. Tako ćeš moći da ih uporediš najbolje i mehanički, znači odziv tipki i basova, i tonski.
Nije bitno šta piše na harmonici, bitno je da ti odgovara i da je tebi duša puna kad je sviraš - šta te briga šta ko kaže.
Eto, toliko od mene. Puno pozdrava i sretno.
guerini
120 basova
120 basova
Postovi: 276
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Odabir izmedu Scandalli, S. Soprani i Bugari harmonike

Post od guerini »

stoper kolega nemoj tako! pa svi smo mi ovde da bi medjusobno se pomagali sa savetima koliko znamo i mozemo a ti nas tu prozivas da smo sujetni i ovo i ono a i ti si tu pa eto ti nisi takav :? .

Staccato odgovor na tvoje pitanje mislim da nije bas prosto dati jer su u pitanju 3 mnogo jaka i renomirana proizvodjaca harmonika medju vodecim trenutno barem za nas sa balkana tako da tu bih se slozio sa onim sto je stoper napisao znaci proba i proba i samo proba pa sta ti legne na kraju :harmonikas:
cupavac
120 basova
120 basova
Postovi: 152
Pridružio se: 04 Jan 2012, 18:14
Lokacija: Dalmacija

Re: Odabir izmedu Scandalli, S. Soprani i Bugari harmonike

Post od cupavac »

Pozdrav kolega Staccato,
pokušat ću ti barem malo pomoći, mada je o ovoj temi na forumu napisano dosta korisnih informacija. Prije nešto više od mjesec dana sam bio u Castelfidardu.
Dobro se informiraj kod proizvođača čiji modeli su ti interesantni, da li ih imaju gotove za probu, jer obično nemaju. Ako budeš išao na narudžbu instrumenta, većina će ti tražiti
uplatu avansa i navesti rok isporuke koji realno može biti najviše 2-3 mjeseca. Bilo je situacija da se na instrument čekalo dvostruko, pa i trostruko duže,
stoga OBAVEZNO traži da rok isporuke dobiješ napismeno, kao i ostale tebi bitne detalje (izbor štima, tonova, kabine....).
Sretno s kupovinom. :svirac:
Korisnikov avatar
stoper
48 basova
48 basova
Postovi: 48
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Re: Odabir izmedu Scandalli, S. Soprani i Bugari harmonike

Post od stoper »

Poštovani guerini, nisam imao namjeru da bilo koga prozivam niti sam, bar mislim, ikoga prozvao; samo sam iznio svoje mišljenje nakon mnogo pročitanih diskusija na forumu. Realno, ljudi su se i svađali upravo vođeni, u najmanju ruku, sujetama.
Naravno, svi bi mi voljeli da su harmonike koje posjedujemo najbolje, ali to nije tako, niti tako može biti obzirom da su, bar kad su instrumenti tema, pored realnih, opipljivih stvari, tu uključene i one sentimentalne sfere, pa zbog toga muzika i jeste umjetnost. Ni sam se ponekad ne mogu oteti uticaju vlastite sujete i to je, jednostavno, tako.
Mislim da je u prethodnom upisu na ovoj temi, kolega cupavac dao jedan izuzetan savjet, a to je da je izuzetno važno da se kontaktiraju proizvođači prije nego se posjete, jer je bitno da imaju dostupne instrumente koji se mogu isprobati. Treba imati i sreće u svemu tome.
Prilikom moje posjete Castelfidardu (sada nešto više od godinu dana je prošlo), mislim da sam imao sreće jer sam ih posjetio nekih 5-6 dana prije samog muzičkog sajma u Frankfurtu, tako da sam probao harmoniku koja je bila spremana za sajam - istu sam i kupio.
Možda ja sam sebe nekako podstičem mišlju (nadam se da nije iluzija) da se za sajam neće spremati bilo šta, nego treba izložiti instrumente kojima se posvetilo bar malo više pažnje nego obično - a ja sam uspio kupiti jedan takav instrument. Napisano ne mora da bude istina.
U svakom slučaju, poštovanom Staccatu želim da dobro isproba instrumente i uz sve to da ima sreće pri odabiru.
Odgovori