Dallape 1960 "ne mozes" ti to da razumes. -Prezident je simbol statusa danas. Nema veze sto vecina bas i neradi onako kako pricaju i sto samo ja poznajem ljude (a koliko li ih tek stvarno ima) koji su za proteklih par godina promenili po 2-4 prezidenta. I pored toga sto su im te harmonike bile svakakve (samo ne onakve kakvim ih predstavljaju nakupci), oni NECE odustati od njega jer si "indijanac" ako sviras nesto drugo. -Opet, ko ima para za rasipanje, sto se mene tice, neka izvoli. Da se razumemo,
ne tvrdim ja da su svi prezidenti lose harmonike! Naprotiv. Nisu oni nista bolji ni losiji od drugih tipova harmonika. Malo su vise izvikani jer to danas oznacava status!
Ja opet, s druge strane imam veliki problem s tim kad dodje neki nakupac i pocne da mi vredja inteligenciju kako sampionka vredi 8000-10 000e, a prezident 15000. Pri tom iskopao je te harmonike kod nekih ljudi kojima je neko umro pa ostala harmonka a oni se ne razumeju... Pa im da po 2000-3000e (ako daju i toliko), a onda mu je malo da zaradi 300e-500e za nista, nego mu fali jos nekoliko hiljada. I to je glavni razlog sto su cene otisle nebu pod oblake . Evo vidim, malo su poceli da spustaju cene jer su valjda uvideli da nema ko da im kupi precenjenu robu!
Pogledajte Guerrini-jev cenovnik iz 1983 godine. Uporedite koliko maraka su kostali neki NOVI tipovi harmonika, sa tim koliko danas kostaju POLOVNE. -Od kojih je vecina prezivela intervencije svakakvih majstora. Neke su u solidnom stanju, a dobar deo je preziveo tako reci kasapljenje. Posebno obratite paznju na
odnos cena izmedju modela , pa uporedite sa ovim stanjem danas. -Koliko danas kosta professional 1, 4, koliko sampion, koliko student, a koliko president.
Marka je vredela vise nego danasnji evro, ali kad pausalno prebijete razliku otprilike bi moglo da se kaze da su cene priblizne cenama italijanskih harmonika u danasnje vreme. -Ako gresim neka me neko ispravi.
https://imgur.com/a/B5zI0 -cenovnik