Kakva harmonika treba pocetniku?

Ukoliko vam treba pomoć pri kupovini ili prodaji harmonike ovo je pravo mesto da postavite pitanje. Procene vrednosti, stanja, karakteristika, godišta i originalnosti instrumenta.
Odgovori
Ceca
Nema harmoniku
Postovi: 2
Pridružio se: 23 Dec 2018, 21:45

Kakva harmonika treba pocetniku?

Post od Ceca »

Dakle momci,svi ste bili pocetnici nekada,mnogi nisu mogli da biraju jer su bili mali ili bez velikih sredstava za kupovinu svoje prve harmonike.Koja je bila vasa prva ljubav,ko je birao ili vas savetovao sta vam treba za svoje prve korake kada niste znali nista ni o markama ni o kabinama,basevima,registrima?
Ne smatram da treba poceti sa nekim najjeftinijim modelima,nije lako hodati u tesnim cipelama,ali ni u tri broja vecim.Postoji neka mera zgodna i za dzep a da ne ometa ucenje.
Ja sam trenutno u fazi potrage za harmonikama na kojima cu uciti,znaci kupujem i klavirnu i dugmetaru,ucicu istovremeno na obe,pa sam se raspametila razgledajuci oglase u kojima sam nasla najmanje deset koje bih rado kupila samo da mogu,ali ne mogu.Tu ne spadaju skupi modeli jer pravim kucu trenutno,ali sam njih odlozila za kasnije kad budem naucila da sviram dobro.
Cene harmonika koje bih kupila trenutno se krecu od 300 do 500 e,ali ne znam sta da odaberem.Moje neko pocetnicko misljenje glasi ovako i ne znam zasto,cisto instikt:
-Dve kabine
-120 basova
-Namanje 11 plus 5 registara
-Meka tastatura
Mozda sam nesto zaboravila,ali manje od toga ne bih,jer mi deluje nekako tanko.Verovatno nisam u pravu,ali mi se ne da drugacije.To je za klavirnu.
Za dugmetaru isto s tim sto sam tu osim skupih videla jedino Skalu,ali ne znam kakva je to harmonika.Ne znam ni o drugima bog zna sta,ali sam malo citala o svakoj i opet,o ukusima ne vredi raspravljati.
Znam da je najbolje kupiti najkvalitetnije ali to sad nije moguce,a i ne treba mi ferari u auto skoli da bih naucila da vozim.
Kako ste vi poceli,i da li valja ista od ovoga sto sam ja zamislila?
Molim majstore da mi daju neki dobar savet :svirac:
DamciDince
Nema harmoniku
Postovi: 13
Pridružio se: 14 Nov 2018, 00:23

Re: Kakva harmonika treba pocetniku?

Post od DamciDince »

Da zivim dole sad bi ti poklonio harmoniku!!!
Moje misljenje je sto laku sto manju 96 basova ostalo nije bitno!! Dok ne naucis,, onda je licno ukus u pitanju..
Mada za pocetak jedan Mali sintisajzer I YouTube pa nauciti note skale Itd.. to je za sada najbitnije.. a mizicka skola
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1239
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Re: Kakva harmonika treba pocetniku?

Post od dugmetarac78 »

Ovo što si navela:
-Dve kabine
-120 basova
-Namanje 11 plus 5 registara
-Meka tastatura..... Veruj mi nećeš naći za tu lovu, čak ni u najnižoj klasi tipa Delicia i slične. Harmonike sa tim karakteristikama počevši od npr. Weltmeister Supita pa na bolje su u cenovnom rangu 1400evra pa nadalje. Nebih da te razočaram al to je realnost.
Jaric_T_Zivadin

Re: Kakva harmonika treba pocetniku?

Post od Jaric_T_Zivadin »

Skala je domaca firma koja je nekada pravila harmonike, dok je postojala...
Sto se dugmetare tice, ona je ok za pocetnika. Neku troglasnu skalu bez kabine (bas pocetnicka) imas da nadjes za nekih 300e +/-
Ali bojim se da ti je Dugmetarac sve objasnio sto se tice cena...
Za sve sto ti se ucini interesantnim od instrumenata potrazi info ovde na forumu, ili prosto pitaj. Verujem da cemo se svi potruditi da ti pomognemo.

Iskreno da ti kazem, pomalo sam skeptik da ces obe harmonike istovremeno moci da ucis. Mozda bolje jednu po jednu? Dugmetara i klavirka su dva razlicita instrumenta, a oba su veoma ljubomorna.
alek
120 basova
120 basova
Postovi: 226
Pridružio se: 15 Nov 2011, 17:52

Re: Kakva harmonika treba pocetniku?

Post od alek »

Od svega što si navela, tanka je samo cena koju si spremila za to što tražiš. Sve ostalo je ok. Za te pare (500e) video sam da se prodaju Delicia harmonike 120 basova i dve kabine. Ne znam kakve su, nisam probao, ali verovatno su dobre za početnike. Sve ostalo je onako kako ti je rekao dugmetarac78.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Kakva harmonika treba pocetniku?

Post od Koca »

Ima samo jedna takva a to je Delicia Choral V , klavijatura je dobra za pocetnike a i za naprednije uz malo doterivanja mogu se svirati i teze stvari. Pozdrav za Cecu.
Firotti Elegance
Nema harmoniku
Postovi: 13
Pridružio se: 10 Jul 2018, 11:02

Re: Kakva harmonika treba pocetniku?

Post od Firotti Elegance »

Pozdrav Forumaši,
Da vam čestitam prvo svima Novu Godinu i pozelim u njoj puno tezgi :D .
Pošto trenutno imam Firotti Elegance klavirku od 96 basova, želeo bih da predjem na novu harmoniku, po mogućnosti Guerrini ili Dallape, a specifikacije koje tražim su otprilike iste kao one koje traži Ceca samo što mi kabina i nije baš najbitnija stvar jer bih harmoniku svirao najviše kući i ponekad na nekim tezgicama. Nažalost sve što ste rekli je tačno, najjeftinija harmonika koju sam uspeo da nadjem na kupujem prodajem je Guerrini berkeley(120 bass, 11+M+5 registri, bez kabine) i njena cena je 1350e. A što se tiče jeftinijih harmonika, postoje gore navedene Delicia harmonike ali njihova cena varira od 500-700e. Ako neko ima da preporuči nekog dobrog prodavca harmonika, bio bih zahvalan, i Ceci bih poželeo puno sreće u pronalaženju harmonike :D
Odgovori