Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Ukoliko vam treba pomoć pri kupovini ili prodaji harmonike ovo je pravo mesto da postavite pitanje. Procene vrednosti, stanja, karakteristika, godišta i originalnosti instrumenta.
Avatar
stoper
48 basova
48 basova
Postovi: 48
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od stoper » 15 Mar 2019, 07:04

Poštovani forumaši..
Već neko vrijeme pratim forum, tu i tamo ponekad prodiskutujem. Najviše tema je vezano za modele harmonika i cijene, ali sam primijetio da, kada je riječ o novim harmonikama, forumaši gotovo nikada ne napišu iznos novca koji su izdvojili za svoju harmoniku.
Ne vidim razlog zašto bismo trebali kriti tako važne informacije, a imamo dosta razloga da iznoseći tačne informacije doprinesemo transparentnosti tržišta.
Pod ovom temom želio bih inicirati da kao kolege, bilo profesionalci ili amateri, iznoseći tačne informacije o modelu harmonike i njenoj cijeni pomognemo onima koji se odlučuju na kupovinu novog instrumenta (dakle isključivo novog instrumenta čiji ste prvi vlasnik).
Budite objektivni, pošteni jer za istinu na ovom forumu odgovarate sami pred sobom (druge možemo slagati ali sebe ne).
Navedite marku i model harmonike, godinu kupovine i cijenu. Napišite nešto o harmonici, par pozitivnih i par negativnih detalja (prednosti i mane).


Ja sam već to napisao u nekom od svojih postova, ali ću u sljedećem odgovoru kao neko ko je inicirao ovu temu isto napisati.Avatar
stoper
48 basova
48 basova
Postovi: 48
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Re: Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od stoper » 15 Mar 2019, 07:50

Dakle, ja sam 2016. godine u Castelfidardu kupio Siwa&Figli harmoniku, model Super Quattro Artist. Cijena koju sam platio je 5500€.
Moram napomenuti izuzetno srdačan doček od strane vlasnika fabrike Siwa&Figli i njegove porodice kao i njegovu iskrenost što se kasnije pokazalo tačnim.
Harmonika je vizuelno izuzetno lijepa, tehnički dobro urađena i skladna. Izuzetno je glasna i odziv i na najmanji dodir tipke se javlja promptno, pa čak i na najvišim tonovima pri korištenju piccolo registra.
Nakon evo, već gotovo 3 godine sviranja (sobna varijanta) moje iskustvo je veoma pozitivno, pa ću navesti neke detalje koji mogu biti prednosti i mane:
Klavijatura je zaista fantastična tako da se i tehnički veoma zahtjevne dionice mogu odsvirati a da zvuk bude čist i jasan. Nakon nekih godinu i po sviranja popustile su opruge na tipkama pa su se prilikom sabijanja mijeha javljali tonovi što je djelomično posljedica i izuzetne dihtacije. Prilikom sviranja to se nije osjetilo, ali onako kad se mijeh raširi i onda sabija bez sviranja pritisak je otvarao tonove i javljao se zvuk. Ja sam kontaktirao tvornicu i rekli su mi da bez problema mogu dovesti harmoniku i da će to srediti, međutim nikako se nisam mogao organizovati da idem u Castelfidardo te sam ovog januara odnio harmoniku kod jednog majstora u Konjic i on mi je to sredio. Nakon što je to sređeno majstor mi je rekao da je harmonika uzuzetno kvalitetna, a posebno je istakao da su u nju ugrađeni najbolji Binci tonovi na tržištu i još je primijetio da su faseni kao kod najboljih Guerrini modela. To je na mene jako pozitivno djelovalo jer je sam vlasnik firme Siwa&Figli, kad sam probavao harmoniku, rekao da su u njoj najbolji tonovi, dakle ispostavilo se da je bio iskren i rekao je istinu.
Ono što bih ja primijenio kod ove harmonike je razmak između dugmića basova. Naime više bi mi odgovaralo da su basovi gušće postavljeni odnosno da su razmaci između dugmića basova manji. Naravno, sve je stvar navike i po svemu sudeći to je neki standard, ali ja bih taj detalj onako subjektivno svrstao pod manu.
Ovaj post ispade duži nego sam planirao, ali eto, mislim da bi trebao biti od koristi onima koji ga pročitaju.Avatar
stoper
48 basova
48 basova
Postovi: 48
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Re: Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od stoper » 08 Apr 2019, 17:48

Zanimljivo,
nakon skoro mjesec dana od objave ove teme i preko 300 pregleda da se niko nije udostojio odvojiti desetak minuta i napisati nešto na temu vlastitog iskustva kod kupovine nove harmonike i iskustva muziciranja na istoj!!!
Kakve bismo zaključke iz toga mogli izvući?
Možda je problem u riječima "iskreno" i "otvoreno", kao i u pitanju "koliko ste platili"...
Ako je jedan od ciljeva, a trebao bi biti glavni, pomoć zaljubljenicima i poštovateljima harmonike, onda ovakav odnos ne doprinosi tome ni najmanje.
Pa ako preprodavci, ali i prodavci i proizvođači harmonika varaju, gule ili zamajavaju harmonikaše, pa imaju i zašto..
Ne mislim da ću ubuduće ostavljati komentare na forumu..
U svakom slučaju, BRAVO!
Veliki harmonikaški pozdrav :svirac:Bokic
96 basova
96 basova
Postovi: 102
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od Bokic » 08 Apr 2019, 22:49

stoper,
ne znam zašto se ljutiš, možda niko nije kupio novi instrument skoro, ili uopšte.
Ja bih se udostojio, ali nema šta da napišem.
Npr., ja sam kupio jednu novu ali pre 30 godina, jednu polovnu Professional 4, i jednu novu Roland.
Koliko sam te ja shvatio, moja iskustva se ne poklapaju sa tvojim intresovanjem, zato ništa nisam ni napisao.
Možda su i ostali, ili barem većina u istoj situaciji.

Drugarski pozdrav.
:svirac:Dallape 1960
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 661
Učlanjen: 27 Maj 2011, 21:25
Lokacija: Kosovo i Metohija

Re: Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od Dallape 1960 » 10 Apr 2019, 14:19

Slazem se, nisam video da neko od ozbiljnijih harmonikasa svira na novoj harmonici niti sam cuo da je mnogo njih kupilo osim promotera pojedinih marki koji opet na tezgama sviraju stare modele ili u izvornom obliku ili ih prepravljaju na razne nacine, farbaju, kasape, skidaju natpise, menjaju deklo, automate pa vise i ne znas sta je to zapravo. A i ljudi sa kojima radim preferiraju starije modele.Avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 398
Učlanjen: 04 Feb 2012, 22:41

Re: Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od sampionce » 10 Apr 2019, 23:18

To pretpostavljam govori o kvalitetu savremenih, novih instrumenata i poverenju nasih (vrhunskih) muzicara u iste... :cry:

Ubi se Guerrini da dokaze da je novi President isto tako dobar kao i onaj stari (evo, gotovo svuda su sponzori po takmicenjima) ali izgleda da "nece da moze", pogotovo za te pare!
Razgovarao sam nedavno sa jednim Rumunom (ili Moldavcem, ne znam tacno) koji zivi i radi (svira) u Italiji. Kaze da je probao i testirao nekoliko tih Prezidenata koji su tek izasli iz fabrike i kaze - "same Castelfidardo s.it like everything else".
Nek veruje ko hoce...Smiley
Nema harmoniku
Postovi: 5
Učlanjen: 08 Mar 2019, 15:04

Re: Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od Smiley » 11 Apr 2019, 23:11

Pozdrav

Ja ne znam da li se kvalifikujem da komentarisem na ovu temu zato sto sam samouk i ne sviram profesionalno nego samo za sebe ali zelio bih da podijelim svoja iskustva na ovu temu.
Elem, ja sam 2012 kupio novu Settimio Soprani Artist VI, u Kanadi, i platio sam je skoro 10000 evra kad se preracuna vrijednost iz kanadskog dolara.
Znam da to zvuci skupo, i meni je bilo, ali nisam se pokajao, jer svaki put kad uzmem da sviram meni je osmjeh na licu.
Sto se tice harmonike i one vjecne rasprave koja je bolja, stara ili nova, ja sam misljenja da svaka harmonika ima svoje prednosti i mane.
Imao sam prilike da uporedim moju sa starim Artist VI i zakljucak je sledeci:
Ton na staroj je bolji, meksi, barsunastiji, ali ne razlikuju se tonovi mnogo od moje, pa vjerujem da ce i moja sto je starija sve bolje da zvuci.
Izgled je apsolutno isti, a mislim da je nova harmonika tehnicki savrsenija, klavijatura je brza, i sve radi savrseno.
Posto je kod mene vec 7 godina mislim da je vrijeme da se malo tonovi dostimaju jer sam je testirao i ima male distonacije, sto je i za ocekivati.
Problem je sto ovde nema dobrih majstora, tako da cu morati da smislim nesto.
Uglavnom, kupovinom ove harmonike sam ispunio svoju davnasnju zelju i svaki put kad je sviram shvatim da su to moji najbolji potroseni novci u zivotu 😁
PozdravAvatar
stoper
48 basova
48 basova
Postovi: 48
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Sarajevo
Kontakt:

Re: Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od stoper » 12 Apr 2019, 14:13

Namjerno sam postavio ovu temu želeći animirati sve one koji su imali priliku kupiti novu harmoniku, da napišu svoja iskustva, cijenu, itd. Kad napišem "novu harmoniku" to ne znači da je kupljena u posljednjih nekoliko godina - nova je svaka harmonika koju prije niko nije posjedovao, odnosno ona koja je iz tvornice, odnosno kupljena u prodavnici ili od dealera, dakle prvi vlasnik.

@Bokic - Nisam se naljutio, ali sam bio razočaran činjenicom da većina na ovom forumu pišu i raspravljaju o harmonikama, uglavnom neargumentovano, a kada treba napisati nešto potkrepljeno vlastitim iskustvom kao i biti iskren onda se povuku i ništa.
Evo recimo, vi ste imali iskustvo kupovine dvije nove harmonike (nebitno što je to bilo davno), a usto još i novu elektronsku harmoniku koju, vjerujem, mnogi nisu imali priliku vidjeti a kamo li probati, tako da mislim da itekako imate šta napisati, od iskustva kupovine do iskustva muziciranja na njima svih ovih godina. Zanimljivo bi bilo pročitati vaše mišljenje o tome da li je harmonika sada, nakon godina bolja ili lošija u odnosu kad ste je kupili.

@Dallape 1960 - Iskreno mislim da vam je mišljenje, upravo onako kako sam ranije napisao, neargumentovano, a vezano za konstataciju da niko od "ozbiljnijih harmonikaša ne svira na novoj harmonici". Nije li Pavković bezbroj puta spomenuo da mu je omiljena harmonika Settimio Soprani koju mu je kupio otac (dakle nova). A šta je sa Guerrini na kojoj je svirao i svira - da je nije slučajno kupio preko oglasa od nekog nakupca??? Ostale da ne nabrajam.
Po mom mišljenju "ozbiljniji harmonikaši" nisu nužno tezgari, čak štaviše, mislim da to i nisu ozbiljniji harmonikaši. Meni su prije ozbiljniji harmonikaši studenti akademija, a takvi uglavnom kupuju nove harmonike i to u većini slučajeva Pigini.

@sampionce - upravo kao i za prethodni paragraf, napisali ste da pretpostavljate da mišljenje koje je napisao Dallape 1960 je argument koji govori o lošijoj kvaliteti novih harmonika - dakle, nargumentovano mišljenje na osnovu pretpostavke.

Ali, kako tema nije da li je novi instrument lošiji ili bolji od starog, to bih opet napomenuo da bi bilo dobro da oni koji su kupili novi instrument napišu iskreno svoje iskustvo, cijenu, prednosti i mane koje su uočili na harmonici...
Vjerujem, da to može itekako pomoći svima onima koji razmišljaju o kupovini novog instrumenta, a takvih zasigurno ima, jer ne bi svake godine na Musikmesse u Frankfurtu proizvođači harmonika izlagali i reklamirali svoje instrumenta, u protivnom tamo bi bilo najviše nakupaca sa prostora ex-Yu.

@Smiley - Bravo, to je upravo ono što sam želio pročitati vezano za postavljenu temu. Vaše iskreno iskustvo, cijena, vaše argumentovano mišljenje.Dallape 1960
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 661
Učlanjen: 27 Maj 2011, 21:25
Lokacija: Kosovo i Metohija

Re: Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od Dallape 1960 » 12 Apr 2019, 15:05

Druze izvini mislio sam da si govorio samo o novim modelima harmonika. Pavkovic svira Prezident od 40 godina i Settimio od 6o odprilike. KAo i Vecina poavljam.. I Bosanac, i CAslav Ljubenovic, i Cergar, i Banr Djokic, i Panovic i Bane vasic. Nisam Primetio da ima novu Scandalli, Beltunu, Bugari, osima ako ne uzmu da je reklamiraju, a za masnu lovu ce da hvale ne boj se, samo sto mene iskreno mogu da reklamiraju sta hoce znam isto tako dobro kao oni sta valja, a sta ne :-DJaric_T_Zivadin

Re: Iskreno-otvoreno: Koliko ste platili i koju ste harmoniku kupili (nove harmonike)

Post od Jaric_T_Zivadin » 12 Apr 2019, 16:30

I tog prezidenta je ako se ne varam, pavkovic dobio da reklamira firmu. A provereno znam da ga je vracao na doradu nekoliko puta. Takodje, vecinu (ako ne sve) snimke je odsvirao sa settimio soprani. Djokic je isto dobio guerrini harmoniku (pise sonola) dareklamira firmu, kemis takodje, itd... Dok je dallape harao ovde, guerrini je svoje harmonike (sad su to kako neki kazu najbolje na svetu)prodavao komisiono cak poklanjao da bi ga reklamirali.
Hocu da kazem da se previse izmislja topla voda i pricaju prica. A pravilo je da nema pravila! Ili je dobra ili nije.

Iako se brljalo i onda,mora se skrenuti paznja da su tad ipak postojali neki majstori (kakvih danas nema) iza kojih je ostalo mnogo kvalitetnih instrumenate. Ali to takodje ne znaci da ne moze da se dodje i do kvalitetne nove harmonike. Teze je nego onda, ali moze. Zato nekom ko zivi od ovoga ne pada lako na pamet da eksperimentise, nego uzima ono sto je vec provereno.Odgovori