Novica Negovanovic

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Odgovori
Korisnikov avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 543
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Novica Negovanovic

Post od accordionist »

Slika

U godinama izmedju 1970. i 1980. Novica Negovanovic je bio medju najpopularnijim jugoslovenskim harmonikasima nekom svojom novom orijentacijom koja nije bila ni sledovanje puta Mije Krnjevca, niti podrzavanje Jovici Petkovicu. Njegove izvrsne interpretacije svojih kola (medju kojima treba narocito istaci "Pericino kolo") delovale su tako sveze i moderno da je za sobom povukao veliki broj mladih harmonikasa. Bio je na putu da postane harmonikaska velesila, ali tada se odrekao solisticke karijere harmonikasa, a vise se eksponirao kao pevac i stvaralac novih pesama.

Njegovi forspili i kola su prave koncertne minijature. I pored sve tehnicke komplikovanosti njegova kola su sacuvala ravnomeran tempo da se uz njih lepo moze igrati u kolu. Ipak mu se omaklo da napravi nekoliko tehnicki vrlo teskih kola pa mu se desilo ono sto se desava svim preambicioznim harmonikasima - zbog toga sto su teska za sviranje, skromniji harmonikasi ih ne mogu svirati pa tako te kompozicije budu zaboravljene ! Ipak, sve u svemu - Novica Negovanovic ce ostati ime koje se pamti medju jugoslovenskim harmonikasima.
MladenIsakovic
120 basova
120 basova
Postovi: 212
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Šabac
Kontakt:

Re: Novica Negovanovic

Post od MladenIsakovic »

Izuzetan čovek, i izuzetan harmonikaš.
Dallape 1960
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 710
Pridružio se: 27 Maj 2011, 21:25
Lokacija: Kosovo i Metohija

Re: Novica Negovanovic

Post od Dallape 1960 »

Nole je jedinstven.. naklon maestru Negovanovic Novici :depkvk:
Bata Kanda 73
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 701
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Novica Negovanovic

Post od Bata Kanda 73 »

Takodje i moj VEELIKI naklon i respekt ovakvoj ljuckoj i muzickoj velicini!!! :jdishddf:
DervenD
48 basova
48 basova
Postovi: 57
Pridružio se: 08 Mar 2011, 22:39

Re: Novica Negovanovic

Post od DervenD »

Nema sta,virtouz na dugmetari,jedan od najboljih.

Muzicki obrazovan i kompletan.Kruzi anegdota(neznam koliko je tacna),da je svojevremeno pesmu "Ti andjeo,a ja djavo" spremao za Safeta Isovica,a da ga je brat Predrag nagovorio da on to sam snimi(mozda je steta sto i Safet nije snimio).Za uzvrat Safetu je dao "Ko se jednom napije vode sa Bascarsije".Odradio je sa njim kompletan album gde je i pesma Alekse Santica(ustvari skracena poema) "Jahao sam konje",gde je pokazao raskos i virtuoznos,ne samo kako se svira,vec kako se muzicira.Posle tog albuma pok.(ili rahmetli) Safet je u transu izjavio da je Novica Negovanovic najpismeniji muzicar koga Srbija ima.

Odaziva se na poziv kolega kod proslava.Gledao sam ga i slusao cesto na Kolarcu prosle i ove godine:prosle Grainoj proslavi jubileja,ove kao gost na koncertu Rase Pavlovica,njegovog kuma.Pitom i komunikativan covek.

Odpevane pesme Dobrice Erica poput "Stani brza reko stani,za me nema broda"(sopstvena pratnja) i "Hej mesece brate"(pratnja Tomice Miljica),kao i Pericino kolo mislim da ce ostati vecite i nikada nece pasti u zaborav.

Harmonika je deo njegovog tela i sa njom mi deluje mnogo mocnije,jer mislim da je sa harmonikom najjaci.Zatim sledi njegov kompozitorski rad, pa tek onda kao pevac,mada mislim da je pomenute pesme i "Jedna reka u mom kraju" odpevao vrlo korektno.
DervenD
48 basova
48 basova
Postovi: 57
Pridružio se: 08 Mar 2011, 22:39

Re: Novica Negovanovic

Post od DervenD »

U prethodnom postu "pogresno" sam napisao naslov jedne od njegovih pesama ciji je tacan naslov "Tece reka,tece Gruza",a ne "Stani brza reko stani,za me nema broda".Sto se mene tice bilo koji naslov da je stavio meni odgovara kad je pesma kompletno odlicna.I Novica i pok.Tomica stvarno maestralno su aranzirali i odsvirali,da boje ne moze biti.
Trag u beskraju
Nema harmoniku
Postovi: 8
Pridružio se: 12 Mar 2023, 13:45

Re: Novica Negovanovic

Post od Trag u beskraju »

Novica Negovanović (Adrani kod Kraljeva, 30. novembar 1945) je srpski kompozitor, svirač i pevač narodnih pesama.

Novica Negovanović rođen je 1945. godine u Adranima kod Kraljeva. Njegov muzički talenat dolazi do izražaja još u petoj godini njegovog života. Odrastao je u muzičkoj porodici, otac i stric svirali su harmoniku i od tada počinje njegov interes za ovaj instrument. Bio je toliko talentovan da je njegov prvi nastup bio već u prvom razredu osnovne škole. Sa stricem i ocem svirao je na mnogim veseljima.

U to vreme organizovana su opštinska takmičenja na kojima je učestvovao, i na mnogima je pobeđivao. Pevao je i svirao po svim okolnim mestima, a na repertoaru je imao veliki broj pesama.

1966. godina bila je prekretnica u životu Novice Negovanovića. Ta godina obeležila je njegovu karijeru. Na takmičenju harmonikaša u Soko Banji dva puta osvaja prvo mesto, kao solista i kao duet harmonika sa Draganom Matićem Žilićem. Tu je poneo titulu prve harmonike Jugoslavije.

U godinama između 1970. i 1980. Novica Negovanović je bio među najpopularnijim jugoslovenskim harmonikašima nekom svojom novom orijentacijom koja nije bila ni sledovanje puta Mije Krnjevca, niti podržavanje Jovici Petkoviću. Njegove izvrsne interpretacije svojih kola (među kojima treba naročito istaći „Pericino kolo“) delovale su tako sveže i moderno da je za sobom povukao veliki broj mladih harmonikaša. Bio je na putu da postane harmonikaška velesila, ali tada se odrekao solističke karijere harmonikaša, a više se eksponirao kao pevač i stvaralac novih pesama.

Deset godina Novica je radio kao glavni muzički urednik u Produkciji gramofonskih ploča i muzičkih kaseta „Jugodisk“ u Beogradu. Od 1989. do 2003. godine Novica je živeo i radio u Americi. U svojoj dugogodišnjoj karijeri učestvovao je na mnogim festivalima, turnejama, koncertima i humanitarnim koncertima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Stvaralaštvo

1966. godina veoma je značajna za Novicu Negovanovića. Te godine počinje profesionalno da se bavi pevanjem. Odlazi na turneje po tadašnjoj Jugoslaviji sa Lepom Lukić, Dušicom Bilkić, i mnogim drugim pevačima. Iste godine, 1966, snima prvu ploču sa pesmom “Ah zašto te pre ne sretoh“. Posle izlaska te ploče odlazi na odsluženje vojnog roka, a odmah po dolasku snima i drugu singl ploču “Daj da zora nikada ne svane” i “Kameno srce“. Pesme postaju hitovi Novica i dalje ide na turneje, koje traju i mesecima. Svirao je najviše sa svojim bratom Predragom Negovanovićem, sa kojim je i vodio orkestar.

Najveći hitovi Novice Negovanovića nastali su u periodu od 1970. do 1980. godine. Tada su i nastale pesme “Zar sam stranac u svom kraju”, “Vodeničar na Moravi”, “Sve bledi, sve nestaje”, “Počećemo sve iznova”, “Zna jedino jedna žena”, “Ljubomoro, ljubomoro”, “Ti anđeo a ja đabo”, “Kad kroz selo prođem”, “Prođe leto trideseto”, “Ko godine broji, starosti se boji”, “Ne vraćam se u tuđinu kletu”, “Kad umoran budem pao”, “Imam oči neposlušne”, “Jedna reka u mom kraju” i mnogi, mnogi drugi. Snimio je i dosta kola od kojih je najpoznatije “Pericino kolo“. Veliki hitovi su i pesme “Selo moje kraj Morave”, “Brzo živim”, “Vodeničar na Moravi”, “Teče reka teče Gruža”, “Ako te potražim“.

1976. godine na festivalu “Beogradski sabor” osvojio je prvo mesto pesmom “Ne vraćam se u tuđinu kletu“. Iste godine proglašen je i za pevača godine. Imao je i dva nastupa 1976. i 2003. godine u operi u Australiji sa Borom Dugićem.

Novica Negovanović je komponovao i veliki broj pesama za svoje kolege: “Janičar” za Cuneta Gojkovića, “Ko se jednom napije vode sa Baš čaršije” za Safeta Isovića, za Nedeljka Bilkića, Dušicu Bilkić, Lepu Lukić, Boru Spužića Kvaku, Tomu Zdravkovića, Gordanu Stojićević, Azeminu Grbić, Muharema Serbezovskog, Spasoja Dukića, Zoricu Brunclik i još mnoge druge. Sarađivao je sa mnogim tekstopiscima, Ruždijom Krupom, Dobricom Erićem, Safetom Kafedžićem, Radomirom Vasiljevićem i mnogim drugim tekstopiscima, a i sam je pisao pesme.

Privatni život

Novica sada živi u svom rodnom mestu Adrani kod Kraljeva. Svoju ljubav i umeće na harmonici prenosi na mlade talente i bori se za očuvanje naše narodne muzike. Muzika je deo tradicije porodice Negovanović. Otac i stric su svirali harmonike, Novica i brat Predrag takođe, kao i Novičin sin Dragan. Ćerka Mirjana se bavi pevanjem, a najmlađi Novičin sin Novica je takođe muzički nadaren.
Preminuo je 9.8.2021 u Kruševcu
Večna mu slava
Izvor: Wikipedia
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1531
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Novica Negovanovic

Post od Koca »

Svaka cast na ulozenom trudu !
Odgovori