Duzina kaiseva na harmonici???
Duzina kaiseva na harmonici???
Zdravo drugari, opet nesto sam razmisljao o tome kako je najbolje da se podese kaisevi pa me interesuje koji je vas setup? Vazi li za vas ono pravilo da desni kais bude duzi ili ne? a ako je duzi dal za jednu ili dve rupe. Zasto uopste bi se podesavalo da je desni kais duzi od levog sta se dobije stim?
-
- Šef orkestra
- Pridružio se: 27 Maj 2011, 21:25
Re: Duzina kaiseva na harmonici???
Po pravilu dve rupe. Godinama mi tako stoji. Dobija se bolja stabilnost harmonike, Harmonika je tako u ravni, znas i sam da se razvlaci leva strana-na levo, a to sprecava da kajs spada. Uvek su mi ospice izlazile kad vidim pokojnog Novicu Negovanovica i njegov levi kajs. Bolje da ga skine nego da mu stoji na pola ruke.
A na kom delu kaisa racunas dve rupe, jel na gornjem kraju gde je kais uzi i razmak izmedju rupa je manji, ili dole gde je veci razmak izmedju rupa? Malo mi koplikovano da objasnim na sta mislim al nadam se da si me razumeo 

- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Svako ko pravi malo kvalitetnije kajiše, već su "fabrički" tako napravljeni da je levi malp kraći, pa je zbog toga nezgodno tačno definisati za koliko rupa da levi bude stegnutiji od desnog. Zavisi i od razlike u kajišima. Najbolje da smo proceniš kako ti štima, da možeš i onaj na leđima da zakopčaš ta ti ne beži harmonika, a opet ja sam uvek gledao da nije baš previsoko ispod brade, jer tako dosta (barem je meni smetalo) pritisne srce i pluća, pa kad sviraš 6-7 sati bogami počne zezancija.
-
- Šef orkestra
- Pridružio se: 27 Maj 2011, 21:25
Razumeo sam te druze. Na donjem kajsu. Sve ostalo mi je isto. Sto rece Dugmetarac ne volim da mi harmonika bude previsoko, pod bradom, to mi smeta bas. I onako bradni registar trika nema da koristim. Nikad ga u zivotu uboo nisam za 25 god.
Ja sebi napravim meru da kad spustim glavu nos udari tacno u meh, znam da zvuci smesno, ali ostavlja taman prostora da harmonika ne udara u bradu i da bude lepo podesena.
Pravilo dve rupe pre nije ni bilo od znacaja, nego je pojavom novih modela dallape i guerrinija sa punim sipkama u basu dovela da se harmonike krive na sviracu na levo nadesno pa ozgleda ko da svira pod uglom.
Postoji i klasicarsko pravilo gse instrument mora biti pod bradom direkt, medjutim vecina tih harmonikasa sedi i nije ni videla ispracaje u vojsku svadbe krstenja Meljaku Vranicu Beljini....
Verujem da svako treba da podesi kako njemu pase bez pbzira na pravila ili bilo sta. Ono sto je bitno za odgovaranje je, dovoljno mesta ispod brade, dovoljno mesta u ramenima, ukoliko imate vezice onda da kad se vezu bude sasvim dovoljno mesta za pun uzdah i izdah a ne da se instrument podigne ko hauba kad udahnete
.
Meni licno kaisevi su izjednaceni i dole i gore, vaznu ulogu igra i sama harmonika i njene dimenzije tako da i na to obratiti pažnju.
Pravilo dve rupe pre nije ni bilo od znacaja, nego je pojavom novih modela dallape i guerrinija sa punim sipkama u basu dovela da se harmonike krive na sviracu na levo nadesno pa ozgleda ko da svira pod uglom.
Postoji i klasicarsko pravilo gse instrument mora biti pod bradom direkt, medjutim vecina tih harmonikasa sedi i nije ni videla ispracaje u vojsku svadbe krstenja Meljaku Vranicu Beljini....
Verujem da svako treba da podesi kako njemu pase bez pbzira na pravila ili bilo sta. Ono sto je bitno za odgovaranje je, dovoljno mesta ispod brade, dovoljno mesta u ramenima, ukoliko imate vezice onda da kad se vezu bude sasvim dovoljno mesta za pun uzdah i izdah a ne da se instrument podigne ko hauba kad udahnete

Meni licno kaisevi su izjednaceni i dole i gore, vaznu ulogu igra i sama harmonika i njene dimenzije tako da i na to obratiti pažnju.
Hvala drugari na savetima, pomognuli ste mi mnogo 

Nema na cemu, puno srece u svirci, kad se sve lepo namesti ostaje samo vezba