Koju harmoniku odabrati?

Ukoliko vam treba pomoć pri kupovini ili prodaji harmonike ovo je pravo mesto da postavite pitanje. Procene vrednosti, stanja, karakteristika, godišta i originalnosti instrumenta.
Odgovori
Shteki
Nema harmoniku
Postovi: 1
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Koju harmoniku odabrati?

Post od Shteki »

Lijep pozdrav forumu!
Prvo da predstavim povijest sviranja ;) Poceo sam svirat harmoniku prije otprilike godinu dana kod jednog ucitelja, smatram da je napredak dobar sto cu uskoro potkrijepit i nekom snimkom, no jos je to daleko od bilo kakvog shvacanja i amaterskog sviranja ;) Kako sam do sad svirao na posudjenim harmonikama (Weltmeister diana i royalstandard neki), dosao je red da uzmem nesto svoje, te se upravo ovdje stvara problem!
Sviram narodnu muziku te se na nju mislim i fokisirati u daljnjem tijeku! Raspolazem sa oko 1100 eura za harmoniku. Svjestan sam da mi je potrebna talijanska dvokabinka za kvalitetu no potrebno je i bar 2500-3000 eura za tako nesto. Sad dolazi do nekih oprecnih misljenja od ljudi koje sam trazio savjete! Moj ucitelj i jos nekolicina harmonikasa mi preporucuje da uzmem za pocetak nesto u stilu Hohner Verdi od 96 baseva, troglasnu te na njoj dalje vjezbam, drapam tehniku i koristim za druzenja gdje treba zasvirati i slicno te ju nemam ni potrebe prodavati vec da ju sacuvam za takve prilike! A onda za nekoliko godina, kada skupim dovoljno novaca i vec predjem u neki visi nico sviranja uzmem "pravu stvar". S druge strane mi kolega savjetuje da uzmem neki dvokabinski Weltemister (je raspolazem s dovoljno novaca) i na njoj drapam te kad bude bilo potrebno prodam i uzmem nesto bolje, ako ce uopce i bit potrebno! Kako postupiti sad? Kako bi vi postupili?
Ucitelj mi je vec nabavio Hohner Verdi, 96 basova, troglasna, stvarno utegnuta, dobrog zvuka, potpuno ispravna, s koferom i novim remenjem te ju nudi za 500 eura. Odmah da pitam isplati li se tih novaca u tako dobrom stanju?
Hvala unaprijed!
MladenIsakovic
120 basova
120 basova
Postovi: 212
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Šabac
Kontakt:

Re: Koju harmoniku odabrati?

Post od MladenIsakovic »

Ja se u Hohnerice ne razumem, ali dati 500 evra za harmoniku od 96 basova mi ne zvuči kao isplativo. Opet, šta znam, možda je taj model baš dobra harmoničica.
Na tvom mestu, ja bih skupio još para, pa kupio solidnu 120 basova harmoniku.
bobeblazin
Nema harmoniku
Postovi: 2
Pridružio se: 12 Apr 2011, 15:20

Re: Koju harmoniku odabrati?

Post od bobeblazin »

Kad je okupovini harmonike reč,dozvolite mi da kao harmonikaš kažem reč dve o tome.Nekada,recimo do pre 25 godina svaki harmonikaš koji je držao do sebe instrument je kupovao isključivo u fabrici,dakle u Italiji.Pređeš granicu preko Dalmacije ili Slovenije i Austrije.Preneseš kutiju loše harmonike a uneseš Dalapu.U međuvremenu konvertuješ dinar,zaradiš na kursnoj razlici,provedeš se u Gracu i eto te za par dana zadovoljnog sa novim skupocenim instrumentom,bez plaćene provizije i carine.Carinici sa tirolskim šeširićima sa podsmehom su okretali glave pred nama harmonikašima.Tako je nekada bilo.Sada to nije tako a sumnjiv si i kada prelaziš granicu sa teglom krastavaca.Sada ti kupac nudi nove kaiševe.Beži od njega.Ručni rad ti ne treba.Nikakvi unikati,falsifikati,Frankenštajni i slično.Ne unosi to u kuću.Ne uzimaj harmoniku od sivonje koji je tegli kao par upregnutih volova.U principu,dobrih harmonika na internetu i nema.Zašto bi neko prodavao dobar instrument?Dobar instrument se ne kupuje preko oglasa,već dobija i ostavlja u amanet naslednicima koga iskusni muzičari za života lako prepoznaju i pravilno usmeravaju.Ostareli harmonikaši umorni od kafanskog života,alkohola,teške hrane,prženih svinjskih iznutrica,poklanjaju svoju mezimicu mlađem naraštaju kada osete svoj kraj.Ostaju novi instrumenti koji nisu za potcenjivanje a koštaju koliko polovan auto.Ne kupuj preko posrednika,stručnjaka i rođaka jer uzimaju debeo procenat i kasnije te ismejavaju već lično i na licu mesta.Na svako pitanje imaj spreman odgovor jer i onaj što ga prodaje,želi da instrument bude u pravim rukama.Ako ne prepoznaješ dobar instrument,nemoj ga ni uzimati,nije za tebe.Sledeće,harmonikaš se ne postaje,harmonikaš se rađa.kao što se rađa trubač,frulaš,primaš ili pevač.Priča o dobrim pedagozima i metodičarima čista su besmislica.
Korisnikov avatar
Ukika
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 400
Pridružio se: 20 Mar 2011, 19:38

Re: Koju harmoniku odabrati?

Post od Ukika »

bobeblazin napisao:Kad je okupovini harmonike reč,dozvolite mi da kao harmonikaš kažem reč dve o tome.Nekada,recimo do pre 25 godina svaki harmonikaš koji je držao do sebe instrument je kupovao isključivo u fabrici,dakle u Italiji.Pređeš granicu preko Dalmacije ili Slovenije i Austrije.Preneseš kutiju loše harmonike a uneseš Dalapu.U međuvremenu konvertuješ dinar,zaradiš na kursnoj razlici,provedeš se u Gracu i eto te za par dana zadovoljnog sa novim skupocenim instrumentom,bez plaćene provizije i carine.Carinici sa tirolskim šeširićima sa podsmehom su okretali glave pred nama harmonikašima.Tako je nekada bilo.Sada to nije tako a sumnjiv si i kada prelaziš granicu sa teglom krastavaca.Sada ti kupac nudi nove kaiševe.Beži od njega.Ručni rad ti ne treba.Nikakvi unikati,falsifikati,Frankenštajni i slično.Ne unosi to u kuću.Ne uzimaj harmoniku od sivonje koji je tegli kao par upregnutih volova.U principu,dobrih harmonika na internetu i nema.Zašto bi neko prodavao dobar instrument?Dobar instrument se ne kupuje preko oglasa,već dobija i ostavlja u amanet naslednicima koga iskusni muzičari za života lako prepoznaju i pravilno usmeravaju.Ostareli harmonikaši umorni od kafanskog života,alkohola,teške hrane,prženih svinjskih iznutrica,poklanjaju svoju mezimicu mlađem naraštaju kada osete svoj kraj.Ostaju novi instrumenti koji nisu za potcenjivanje a koštaju koliko polovan auto.Ne kupuj preko posrednika,stručnjaka i rođaka jer uzimaju debeo procenat i kasnije te ismejavaju već lično i na licu mesta.Na svako pitanje imaj spreman odgovor jer i onaj što ga prodaje,želi da instrument bude u pravim rukama.Ako ne prepoznaješ dobar instrument,nemoj ga ni uzimati,nije za tebe.Sledeće,harmonikaš se ne postaje,harmonikaš se rađa.kao što se rađa trubač,frulaš,primaš ili pevač.Priča o dobrim pedagozima i metodičarima čista su besmislica.

ovo si dobro napisao
Dallape 1960
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 709
Pridružio se: 27 Maj 2011, 21:25
Lokacija: Kosovo i Metohija

Re: Koju harmoniku odabrati?

Post od Dallape 1960 »

Odlicno receno kolega..bravo!!! :jdishddf:
Odgovori