Hohner-u koji rang spada?

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Korisnikov avatar
TBjole
16 basova
16 basova
Postovi: 19
Pridružio se: 08 Dec 2011, 15:25
Lokacija: Trossingen Njemacka

Re: Hohner-u koji rang spada?

Post od TBjole »

http://imageshack.us/f/440/83345568.jpg/ Hohner Gola iznutra 3+2 Kabinka

http://imageshack.us/photo/my-images/403/h4gola2.jpg/ Hohner Gola

http://imageshack.us/photo/my-images/836/96361541.jpg/ Hohner Gola Dugme 5.redna

http://imageshack.us/photo/my-images/638/37066198.jpg/ Pregusivac za meksi Ton

http://imageshack.us/photo/my-images/94 ... davor.jpg/ 25 godina stare Plocice Hohner Gola Manualke H1 sto su Ventili odpali pre Servisiranja


evo jos koja Slika od te Harmonike i svakom kome neveruje da su ovo najbolje Harmonike sveta neka slobodno ako ima mogucnost isproba i nek onda sam sebi sporedi kvalitet i zvuk te harmonike, a posto su i stiftovi koji je drze pozlaceni nemora se cuditi zasto kosta jedan 15 Eura po komadu jer je nabolje od najboljega upotrbljeno za tu harmoniku
petar3petar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 536
Pridružio se: 02 Jul 2011, 23:23

Re: Hohner-u koji rang spada?

Post od petar3petar »

Pozdrav svima!

Kao prvo i Hohner Gola i Golina i Goleta te Morino su talijanske harmonike na kojima je napisano Hohner.
Te harmoike je, koliko sam informiran, nekada radila firma Bugari zadnjih godina, pouzdano znam, firma S.E.M. koja već nekoliko godina ne postoji.
Da li ih tko danas radi, nisam informiran, no znam da se Morino modeli rade u Koreji ili Kini a do 10-tak godina u nazad ih je radila firma Excelsior.

Zašto su skupe?

Pa skupe su kao i sva roba koja ima deklaraciju Made in Germany i zato što su nijemci velika i bogata nacija koja izuzetno voli harmonike svih vrsta a posebno one ne kojima piše Hohner. Jednostavno vole njemačko. Takve su harmonike u njemačkoj tražene i tko ih želi imati mora ih dobro platiti. Jednostavno zakon ponude i potražnje!
Za Vašu informaciju harmonika Hohner Atlantic IV uvjek je po cijeni bila blizu Guerrini Superior 2 iako se ni po ćemu ne daju usporediti.

Ne mislim na ovaj naćin diskreditirati tu harmoniku. Nipošto!

Gola ima svoje kvalitete kao što je npr. brza tastatura, odlično izgovaranje tonova ... međutim ono sve što je navedno u diskusiji g. TBjole jednostavno ne stoji.
Zanima me kako objašnjavate ručnu izradu podnice (patosa)!?
Šta podrazumjevate pod ručno rađenim glasovima?
Kako npr. ručno izraditi plastike na dirkama?
Kako ručno izraditi registar mehaniku i u primu i u basu? .....

Ventili su posebna prića! (Mislim na kožice ili plastike na glasnicama, tonovima ili kako ih tko več zove).

Zašto se sada na višim tonovima prakticiraju plastični a ne kožni ventili? (Duboki tonovi do jedne razine ne "podnose" plastične ventile)
Pa samo zbog toga što više nema kvalitetne kože koja bi pristojno vrijeme izdržala na pločici a da ne lupka. Da se može kupiti velik broj proizvođača bi koristio kože.

Ne znam zbog ćega plastični ventili nisu dobri?
Ton bolje "izgovara" sa plastičnim ventilom jer je znatno tanji, a time i lakši od kožnog venta, te mu je da "izgovori" potrebno manje zraka.
Jedina im je mana što se zalijepe za pločicu kada iz hladnog harmonika pređe u toplo budući da se na pločici pod tim uvjetima kondenzira vlaga

Ta harmonika je urađena na isti naćin kao i svaka druga harmonika ali sa pažljivo odabranim materijalima izrade i sa puno pažnje. No danas na tržištu nema kvalitetnih materijala, ni kože, ni drva, ni čelika koji bi odgovarali zahtjevima. Tu ne mislim da se nešto takovo danas ne može proizvesti nego da se, zbog slabe potražnje, ne proizvodi i ne radi na njihovom razvoju.
Time sam htio reći da kako se je prije 40-50 godina mogla proizvesti bolja Hohner Gola, tako se mogla proizvesti i dobra bilo koja druga harmonika budući da su materijalin svima bili ponuženi pod istim uvjetima, a to vrijedi i danas.

Hohner Gola nema toliko posebnosti u izradi kao što imaju Scandalli Super VI i Settimio Soprani Artist VI, koje su u stvari identične harmonike izrađene od istih ljudi.
Pogledajte samo registar mehaniku u primu i basu, fasene i naćin na koji su fiksirani u harmoniku, podnicu (patos), kabinu te tonove koji daju izuzetno snažan i bogat ton.
Ćinjenica je da je ljepota tona stvar ukusa ali snaga je snaga!

Šta bi tek rekli da vidite kako je izražena harmonika Frontalini? Koliko je tek tamo uloženo truda i umjeća?
Nazareno Frontalini je bio suvlasnik firme Farfisa zajedno sa S. Scandalljem i S. Sopranijem.

I. Petrović
Poslednja izmena od petar3petar u 08 Sep 2012, 18:04, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
TBjole
16 basova
16 basova
Postovi: 19
Pridružio se: 08 Dec 2011, 15:25
Lokacija: Trossingen Njemacka

Re: Hohner-u koji rang spada?

Post od TBjole »

Izvinite ako kazem da niste nimalo u pravu sta ste ovdje rekli ja sam radijo u Firmi Hohneru i Hohner Morino kao i Hohner Gola se obadve Harmonike proizvode u Trossingenu,i ne samo da pise Made in Germany jeste da se djelovi nabavljaju iz Italije ili iz drugi Firmi koje proizvode te djelove koje se ugradjuju. Kao prvo Hohner ima produkciju u Kini jer su prisiljeni nuz druge proizvodjace da sto jeftinije proizvode svoje Harmonike to jeste da se one male skolske Harmonike kao Hohner Bravo itd.. tamo proizvodi,ali se sve Harmonike u Trossingenu jos do dan danas pregledavaju i Kvalitetni standardi cuvaju.Hohner nazalost ko sve muzicki proizvodjaci mora se boriti da prezivi.Zasto se jedna Firma kao Dallape nije odrzala,i ako znate ko je i sta je Hohner i sta ta firma proizvodi onda trebali bi znati da je Hohner odkako je pre malo vise od 150 godina najveci proizvodjac za muzicke instrumente.Nazalost ko i svaka velika firma koja je jos danas na trzistu ima neko koje veci i odkupljiva vecine od Firmi,tako i kod Hohnera.Hohner je Akcijski u vecini drugi investora koji njima govore kako i sta i gledaju da profit nebude premali.Ako se poznajete u historiju te firme onda bi trebali znati da je u doba Hohnera preko 2500 zaposleni bili.Danas jos imaju oko 150 sto tu rade,i proizvodnja je najvecim delom prebacena na produkciju od mali Mundharmonika i Frulica,ali jos uvek sami proizvode svoje Harmonike i ima jos dosta modela Harmonika koji se direktno u Trossingenu proizvodi,dok je prije veca firma bijo je se svaki deo tamo proizvodilo,jer vi stvarno mislite da bilo koja Firma u dansnje vreme sve sama proizvodi,i oni imaju svoje liferante ko i svi drugi, a da Italijani nebi se skupili i jedno drugim pomagali nebi nikavu produkciju imali,nijedna Firma tamo se nebi drzala to je danasnje doba takvo.Meni je neko reko Harmonike ili cela muzicka bransa je cisti luksus,i tako je u svim bransama danas,dali mobilni telefoni ko je prije Nokija bila sta je danas,ili uzmite bilo koju drugu veliku Firmu.Budite sretni sto ima jos neko ko te instrumente proizvodi jer i danas nema skoro niko vise ko to jos radi, i na tome trzistu se drzi ,akamoli da ima kompletnu svoju produkciju.


Evo vam nekoliko primera koji se Modeli jos proizvode u Trossingenu

http://imageshack.us/photo/my-images/46 ... 065gr.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/18/fe3b1.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 422gr.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/10 ... 427gr.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... 437gr.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/21 ... 448gr.jpg/
petar3petar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 536
Pridružio se: 02 Jul 2011, 23:23

Re: Hohner-u koji rang spada?

Post od petar3petar »

Poštovani gospodine TBjole!

U italiji u Castelfidardu sam često a ponekada se dnevno sa njima ćujem i po nekoliko put. Kako tamo funkcionira proizvodnja harmonika znam dobro.

Hohenr Morino i Gola su koncepcijski talijanske harmonike i nose imena talijanskih majstora Giovanija Gole i Venazzia Morina, koji su na njima radili.
U njemačkoj su se te harmonike možda samo dovršavale u smislu ulijevanja tonova i štimanja i to u početku. Mehanike, i prim i bas, su talijanske kao i kutija i tonovi a i registar mehanike. Probajte samo vizualno usporediti registar mehaniku od Atlantika 4 i Morina 4 ili 5 i biti će vam neke stvari jasnije. 80-tih i 90-tih godina su se kompletno izrađivale u italiji a tu sam informaciju dobio od ljudi koji su na njima radili u firmi S.E.M. i Excelsior.

Pokušajte usporediti način izrade hohnerovih harmonika Imperator IV i V i Gole i Morina pa ćete vidjeti bitnu razliku u svemu.

Što se tiče hohnerovih harmonika koje se rade u Kini i Češkoj, imao sam ih dosta u rukama, i kvalitetu ne bih htio komentirati.
Poslednja izmena od petar3petar u 08 Sep 2012, 18:03, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
TBjole
16 basova
16 basova
Postovi: 19
Pridružio se: 08 Dec 2011, 15:25
Lokacija: Trossingen Njemacka

Re: Hohner-u koji rang spada?

Post od TBjole »

Postovani gospodine neznam u cemu je vas problem,pa kada ste toliko zadovoljni sa tom Italijom uzivajte i dalje nuz njihovu Produkciju dok mozete,nemojte neke harmonike samo ako vasem idealu i po vasem misljenju da unistavate i da pisete nesto sto nije ok, ja samo znam da Hohner ce jos biti kada Italija nece vise imati svoju produkciju,meni je dosta se prepiravati sa ljudima kojima se neke stvari nemozeju objasniti a vidi cu jos i doziveti sta ce biti sa Guerrini i ostalima ako i oni nebudnu imali svoje liferante jer preko krace ili duze vreme neceju moci ko sto danas rade.Meni je samo zao da se Hohner tako ovde stavlja ko da nemoze od te Italije zivjeti,necu vise odve da pisem,jer nema potrebe.
Zelim vam sve najljepse i uzivajte vi meni sa onim sto Italija vama proizvodi pa bijo to onaj kvalitet sto sada imaju,samo znam da nikada neceju imati tehnologiju i njemacki standard.
Pozdrav Josip
petar3petar
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 536
Pridružio se: 02 Jul 2011, 23:23

Re: Hohner-u koji rang spada?

Post od petar3petar »

Ne znam ćemu ljutnja i uvreda poštovani TBjole!?

Ja samo iznosim ono što znam a ne uživam u talijanskim več u dobrim harmonikama. Trenutačno baš "uživam"?! u svojoj produkciji jer ih ne mogu napraviti koliko me ljudi traže.

Ja Vas shvačam. Vi ste ušli u Hohner i tamo radili ili još radite i naravno da ćete poticati njihove proizvode.
Zanima me koliko ste imali u rukama talijanskih harmonika, i kojih, da ih možete komparirati sa hohnerovim harmonikama?
Ništa vam ne govorim napamet jer sam imao bezbroj i njemačkih i talijanskih harmonika različitih naćina izrade. Imao sam i Golu i svih tipova Morina i S. Soprani Artist VI i Scandalli Super VI, koju imam i trenutačno, i Guerrini President svih genaeracija od kraja 70-tih godina do današnjih dana.
Imao sam svojih više od 1000 harmonika, i bar još toliko tuđih sam servisirao, pa su mi neke stvari jasne.

Sinoč sam npr. isporučio jedan Hohner Verdi III star oko 60-70 godina po mojoj procjeni. Nedavno jedan Šnajder koji je Hohner radio za onu prvu Jugoslaviju, negdje iz početka 30-tih godina prošlog stolječa i radio sam ih sa užitkom jer sam znao da ću dobiti onaj zvuk harmonike koji mogu čuti samo na starim filmovima.

Što će biti s talijanskom produkcijom harmonika o tome ne vodim brigu, nemojte ni Vi. Tamo su male firmice, največa ima 20-tak radnika. No takve male firme su fleksibilnije nego mastodonti odnosno velike firme. Tamo stalno neke firme prestaju sa radom a neke nove se rađaju a proizvoditi će harmonika onoliko koliko ih tržište traži. Ni manje ni više. Danas nitko ne radi za lager več samo po narudžbi.

Što se tiče Dallapea i Guerrinija oni su se nametali love da još nekoliko generacija iza njih neće morati ništa raditi zato im sa baš je.. za harmonike, kakve će biti i koliko mće ih napraviti.

I još jednom, što se morate ljutiti. Imam svoje mišljenje i svoja saznanja jer se ovim poslom dugo bavim, kao i Vi, i samo ga iznosim.
Poslednja izmena od petar3petar u 08 Sep 2012, 18:02, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
TBjole
16 basova
16 basova
Postovi: 19
Pridružio se: 08 Dec 2011, 15:25
Lokacija: Trossingen Njemacka

Re: Hohner-u koji rang spada?

Post od TBjole »

http://imageshack.us/photo/my-images/534/dsc00631n.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/585/dsc00637b.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/71 ... 640lt.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 641wg.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/53 ... 644xu.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/820/dsc00638s.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/404/dsc00639q.jpg/

Evo samo neke koje su prosle moje ruke i u kakvome su bile stanje svaki dugmic svaki djelic je proso kroz moje ruke i bila je u boljem stanju neka kada su je proizveli u ono vreme a ako se u harmonike znadete znate od kada je ova harmonika od prilike proizvedena, i ne ja necu da reklamiram Hohner ovde ja volim i ovake harmonike bez pitanja samo me neki kometari smetaju ko da samo italijani imaju dobre harmonike a da su Hohnerice toliko ispod tog Italijanskoga nivoa.Ja samo znam da i Hohner sa njima saradjuje i sto da ne ali onaj novac sto je Hohner uloziju u Harmonike dali to nekada u Imperator V ili druge slicne modele dali Gola ili Morino i oni imaju isto tako pravo da se kao Harmonike ocene a ne kao sljam neki,svako po svome ukusu neka svira ja znam da su ljudi u srbiji i hrvatskoj plakali sto nisu imali novac da kupu Harmoniku sto ja imam,i znam sta imam i nedam je ispod cene nizakoga jer takve Harmonike nema drugi puta na ovome svetu.Znam ja da ima svako drugi ukus sta se glasa Harmonike tice,nekome je dobra i bez kabine,drugi nemoze da zamisli vise bes kabine,ali to je ukus i svako ko cuje dve iste harmonike od jednog Modela opredeliti ce se za onu koja se njemu svidi.I ako ste iskreni tehnologiju sto ima Hohner u svojima dali danasnjima ili starima Modelima harmonika drugi su jos daleko od njih o tome sam ja mislijo da ljudima kazem.

Pozdrav Josip
Bata Kanda 73
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 701
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Hohner-u koji rang spada?

Post od Bata Kanda 73 »

Pomno sam procitao sve predhodne postove.Gospodo,obojica ste u pravu a opet i niste a istina je negde na pola puta.Da je Hoher toliko bolji od italijanskih (govorim SAMO o prof.harmonikama i to onim sa kabinom i to o starijim modelima-druge nisu uzete u obzir) da bi bio i toliko skuplji-nije!Mehanika kod hohnera nije bolja nego sto je kod italijanskih,a sa druge strane drvo a ni glasovi nisu bolji kod italijanskih u odnosu na Hohner.E sad vecina majstora govori o italijanskim glasovima(tonovima) u Hohnericama(morino i Gola) i mislim da su u pravu jer ili su "dosli" iz Italije ili su ih pravili italijani (gospoda Gola i Morino).Opet harmonike poput Imperator IV i V se nikako nemogu uporedjivati sa bilo kojom italijanskom.Harmonika koja korpus ima od lima nemoze da bude kvalitetna,bez obzira sto one tonski nisu lose.E sad sto nemci cene pa i precenjuju svoje (u svemu) pa nabudzili cene i stvorili famu oko Gole pa i Morino to je njihova stvar,ali zasigurno je sve to preterivanje! Pa pogledajte samo cenu nove Supite-uzas ( a imao sam priliku da je dooobro isprobam).I kod italijana je bilo (a i sada je) da ako hocete vrhunsku harm.(u svakom pogledu) mora te da cekate-znaci ne ceka se samo kod Hohnera.
Tako da je debata o tome koja je bolja poput onog sta je starije-kokoska ili jaje :) ,znaci nepotrebna i bespredmetna.Jednostavno,za dobru harm.je potreban:dobar materijal,dobar majstor,vreme i novac-jedno bez drugog neide!I da,drago mi je da ima ovakvih poznavaoca na forumu poput petar3petar i TBjole jer se moze mnogo nauciti kroz ovakve i slicne teme.
Veliki pozdrav! :svirac:
šokac
120 basova
120 basova
Postovi: 189
Pridružio se: 20 Sep 2011, 17:07

Re: Hohner-u koji rang spada?

Post od šokac »

Za TBjole ne znam ali za petar3petar itekako!
Dečki,takvog poznavatelja harmonika i majstora kakav je on sad sigurno nema u Hrvatskoj,svaka čast još nekima ali nisu kao on.
Ne govori napamet,poštuje sugovornika,zna slušati ali ne odstupa od svojih tvrdnji a vrlo rijetko se pokaže da nisu točne,ili možda samo u nekim nijansama jer nitko ne vlada svime do u tančine.
vadalv1993
Nema harmoniku
Postovi: 3
Pridružio se: 12 Okt 2011, 05:45

Re: Hohner-u koji rang spada?

Post od vadalv1993 »

petar3petar napisao:Ne znam ćemu ljutnja i uvreda poštovani TBjole!?

Ja samo iznosim ono što znam a ne uživam u talijanskim več u dobrim harmonikama. Trenutačno baš "uživam"?! u svojoj produkciji jer ih ne mogu napraviti koliko me ljudi traže.

Ja Vas shvačam. Vi ste ušli u Hohner i tamo radili ili još radite i naravno da ćete poticati njihove proizvode.
Zanima me koliko ste imali u rukama talijanskih harmonika, i kojih, da ih možete komparirati sa hohnerovim harmonikama?
Ništa vam ne govorim napamet jer sam imao bezbroj i njemačkih i talijanskih harmonika različitih naćina izrade. Imao sam i Golu i svih tipova Morina i S. Soprani Artist VI i Scandalli Super VI, koju imam i trenutačno, i Guerrini President svih genaeracija od kraja 70-tih godina do današnjih dana.
Imao sam svojih više od 1000 harmonika, i bar još toliko tuđih sam servisirao, pa su mi neke stvari jasne.

Sinoč sam npr. isporučio jedan Hohner Verdi III star oko 60-70 godina po mojoj procjeni. Nedavno jedan Šnajder koji je Hohner radio za onu prvu Jugoslaviju, negdje iz početka 30-tih godina prošlog stolječa i radio sam ih sa užitkom jer sam znao da ću dobiti onaj zvuk harmonike koji mogu čuti samo na starim filmovima.

Što će biti s talijanskom produkcijom harmonika o tome ne vodim brigu, nemojte ni Vi. Tamo su male firmice, največa ima 20-tak radnika. No takve male firme su fleksibilnije nego mastodonti odnosno velike firme. Tamo stalno neke firme prestaju sa radom a neke nove se rađaju a proizvoditi će harmonika onoliko koliko ih tržište traži. Ni manje ni više. Danas nitko ne radi za lager več samo po narudžbi.

Što se tiče Dallapea i Guerrinija oni su se nametali love da još nekoliko generacija iza njih neće morati ništa raditi zato im sa baš je.. za harmonike, kakve će biti i koliko mće ih napraviti.

I još jednom, što se morate ljutiti. Imam svoje mišljenje i svoja saznanja jer se ovim poslom dugo bavim, kao i Vi, i samo ga iznosim.

Dva misljenja su obicno bolja od jednog :
Gospodine Petar3Petar / Drag mi je Vas stav o dobroj Harmonici ja i sam sviram vise godina razlicite Harmonike. Moja prva Harmonika je Dallape iz 1960 godina koju sam kupio od Harmonikasa koji je prestao zbog bolesti i bio je moj rodzak . Harmonika je dobra ali jedina losa strana je veoma je teska, imam i jednu Hohner-Golu i jednu noviju Dallape iz 1998 god. , sada sam porucio Bugari sve su to harmonike koje zasluzuju paznju ali ne praviti mit od njih ipak su samo instrument za sviranje. Moje je misljenje da Harmonika treba da stimma i da je stalno koristite, a kakav Harmonikas takva i Harmoonika. Koliko dobro sviras toliko imas para i kupices dobru Harmoniku. Dobra Harmonika podrazumjeva se po narudzbi a od koje Marke ti je individualna stvar. Medzutim pretezno ovi svi koji se javljaju na forum su ograniceni sa onom uzrecicom koliko para toloko muzike. Htjeli bi razgovarati o dobroj ili o skupoj Harmonici, a u stvari u dzepu malo EURA. Posto ulazim u pedesetu godinu imam drugu zelju da naucim Stimmanje na Harmonici nabavljam posljednju godinu i jos uvjek materijal knjige i alat ali mi je potreban jedan kurs za stimmanje Harmonike, posto ste Vi veliki znalac Harmonike molim Vas da mi pomognete, Vi ili neko ko jos zna sa foruma gdje bih mogao obaviti jedan kurs ,za servis na Harmonici? Zivim u Schwitzerland a volim da sviram Harmoniku ali kada mi ne stima neki od tonova nervira pravo. Zato sam odlucio da osnovne stvari naucim kako pojedine tonove mogu sam da stimam. Aparat sam kupio i dosta alata sto pase uz to. Ako poznajete aparat za stimanje PETERSON V - SAM? Zelja mi je da mi odgovorite ili Vi ili ko drugi koji je usko vezan uz stimanje Harmonike.
Zahvaljujem se unapred.
Adadl
Odgovori