CD albumi (Vlada Veselinović)

VLADA VESELINOVIĆ – BIOGRAFIJA

SA HARMONIKOM OKO SVETA / WITH ACCORDION AROUND THE WORLD (Obrade svetskih kompozicija na harmonici, 2020.)

CD Sa harmonikom oko sveta / With Accordion Around the World, Vlada Veselinovic

1. OLE GUAPA (A. Malando)
2. MEGLIO STASERA (H. Mancini, F. Marocco)
3. INDIFFERENCE (T. Murena / J. Colombo)
4. JA VSTRETIL VAS (Russian folk-song)
5. THE GODFATHER (N. Rota, F. Marocco)
6. REINE DE MUSETTE (J. Peyronnin)
7. LULLABY OF BIRDLAND (G. Shearing, F. Marocco)
8. TO NE VETER VETKU KLONIT (Russian folk-song)
9. ROAD TO MAROCCO (G. Lofgren, F. Marocco)
10. FRENCH TOAST (F. Marocco)
11. LE COUCOU (L. C. Daquin)
12. ESPANA CANI – PASO DOBLE (P. Marquina)
13. JERRY’S BREAKDOWN (J. Reed)
14. HORA MARTISORULUI (G. Dinicu)

CD možete naručiti putem mejla: [email protected]
ili preko kontakt stranice: KONTAKT
Order by e-mail: [email protected]


NOVA KOLA (Autorska muzika, 2018.)

Autorski CD album Vlade Veselinovic NOVA KOLA

Na CD-u se nalazi osam novih kompozicija od kojih je veći deo komponovano u stilu šumadijske muzike. Autor je i ovaj put zadržao prepoznatljivost svog stila kroz originalno izvođenje na harmonici, kao i sa prepoznatljivim aranžmanima.
1. VLADINO MERAKLIJSKO KOLO (muzika i aranžman: V. Veselinović)
2. KOLO STANDARD (muzika i aranžman: V. Veselinović)
3. VELIKO HARMONIKAŠKO KOLO (muzika i aranžman: V. Veselinović)
4. HITRO KOLO (muzika i aranžman: V. Veselinović)
5. KOLO MAESTRO (muzika i aranžman: V. Veselinović)
6. ČOČEK DUŠA JUGA (muzika i aranžman: V. Veselinović)
7. DUKAT ORO (muzika i aranžman: V. Veselinović)
8. VLADINA RUMUNČICA (muzika i aranžman: V. Veselinović)

CD možete naručiti putem mejla: [email protected]
ili preko kontakt stranice: KONTAKT

O instrumentalnom autorskom albumu „NOVA KOLA“
(piše: Vlado Popović, dipl. ing. elek.)

U traganju za srećom, što u slučaju Vlade Veselinovića znači istinsko sviranje koje dodiruje, miluje i blaži slušaoca, snažna ljubav svirača i njegovog instrumenta rodi zdravu misao u njihovim srcima, zlatnim slovima ispisanu: budi svoj i nastavi piti bistru vodu iz čistog, dubokog, tradicionalnog narodnog stvaralaštva. Otuda i sve numere sa novog CD-a pod nazivom „NOVA KOLA“ mirišu na Balkan. Vlada Veselinović i ovaj put potvrđuje svu raskoš njegovog kompozitorskog talenta. U ovom izdanju, pored aranžerskog i snimateljskog posla, Vlada i njegova harmonika (koja ima dušu i srce i „govori sedam jezika“), nenametljivim sviranjem, bez agresivne želje da se fascinira brzinom i virtuoznošću, podariše osam biser kola sa izvora Vladinih „balkanskih korita“, a istovremeno potvrdiše istinu da je stvarno polazište muzike u slušanju. Potreba za tišinom može biti dopunjena slušanjem ovog CD-a, kao terapeutsko smirenje, kada osvajaju lepote boja zabeleženog zvuka, jasnoća muzičke misli, huk ritmova i svetlucava duša mirisnog Balkana. Imena kola prosto u nazivu nose osobine ljudskog lica: Rumunčica, Čoček – duša juga, Meraklijsko kolo… a slušanjem se tek otkriva njegov dublji smisao kao neka tanana tajnovitost, toplina koja greje, sladak bol pomešan sa radosnom tugom potopljenom u strasnu žudnju dugog čekanja i na kraju tiho provejava potvrda zlatne vrednosti tradicionalnog identiteta prave balkanske instrumentalne muzike.

Novom knjigom, koja prati najnovije CD izdanje sa osam biser numera, Vlada Veselinović potvrđuje da je on značajna pojava u oblasti izdavaštva notnih zapisa tradicionalnog narodnog muzičkog stvaralaštva balkanskih prostora. Ponovo, kao i do sada, on manirom perfekcioniste forenzičara ispisuje sitan vez njegovih notnih krasnopisa, koji kao na CT snimku, do najsitnijih detalja, filigranski precizno, otkrivaju najfiniju strukturu muzičkog dela, dijagnostikujući tako originalnu ideju samog izvođača kao i skrivenu misao kompozitora.

Na kraju, mogu reći, da sam igrom slučajnosti svirao sa Vladom na promociji njegovog CD prvenca i da smo se potrudili da sve te srećne slučajnosti uz gitaru i harmoniku pretvorimo u estetiku. Prepoznao sam u tom mladom, čestitom, skromnom, vrednom čoveku izuzetnog umetnika koji poseduje snažnu ljubav prema samom činu sviranja, kao takvom. Ta ljubav predstavlja suštinsku energiju koja ga pokreće i tera da komponuje, zapisuje i da neprekidno predano istražuje, stvara i traga za ljepotom istine kao suštinom postojanja.

Sva dosadašnja zvučna i pisana izdanja, apsolutno su obogaćenje postojeće baštine takve literature, koja sigurno može poslužiti u razvoju i napredovanju sadašnjim i budućim generacijama muzičara, posebno harmonikašima.

Vlado Popović, dipl. ing. elek.
Sombor, maja 2018.


BALKAN NA MOJ NAČIN KROZ ZVUKE HARMONIKE (Autorska muzika, 2016.)

Autorski CD album Vlade Veselinovic BALKAN NA MOJ NACIN KROZ ZVUKE HARMONIKE

1. Tuga za Jug (muzika i aranžman: V. Veselinović)
2. Zavodnička igra (muzika i aranžman: V. Veselinović)
3. Petrovo kolo (muzika i aranžman: V. Veselinović)
4. Pletenica (muzika i aranžman: V. Veselinović)
5. Rumunski izvor (muzika i aranžman: V. Veselinović)
6. Pirotski čoček (muzika i aranžman: V. Veselinović)
7. Harmonikaški pozdrav Šumadiji (muzika i aranžman: V. Veselinović)
8. Šareno oro (muzika i aranžman: V. Veselinović)
9. Majino oro (muzika i aranžman: V. Veselinović)
10. Skandinavka kolo (muzika: Ćamil Ikanović, aranžman: V. Veselinović)

CD možete naručiti putem mejla: [email protected]
ili preko kontakt stranice: KONTAKT

O instrumentalnom autorskom albumu „BALKAN NA MOJ NAČIN“
(piše: Dragiša Milanović, profesor i solista na harmonici)

  Pojava Veselinovića kao instrumentalnog soliste na harmonici, predstavlja u samom startu sinonim za kvalitet i profesionalizam u pravom smislu te reči, kada je u pitanju tradicionalna narodna muzika i njena prava i kvalitetna interpretacija. Imajući uvid u veoma širok auditorijum poštovaoca njegovog rada iz minulog perioda, samim tim i očekivanja su velika od autorskog CD-a sa različitim stilovima u oblasti narodne muzike, koji će sigurno naći veliki broj slušaoca njegove muzike. S obzirom da se radi o mladom i perspektivnom izvođaču, to će ujedno biti i velika počast za njega kao umetnika koji se trudi da u svojim delima zadrži ono što je iskonski najvrednije i najkvalitetnije u našoj narodnoj muzici.

  U veoma teškom vremenu za sve vidove reproduktivne umetnosti, autorski CD Veselinovića može da predstavlja odsjaj nade da će pravi kvalitet uvek izaći na videlo i površinu uprkos poteškoćama, što može predstavljati i podstrek mladim nadolazećim talentovanim izvođačima. I sa polazišta profesionalnog aspekta autora kao kompozitora skoro svih numera na CD-u, treba naglasiti da je uložen ogroman trud i veliko znanje da se postigne takav zanimljiv kolaritet kompozicija sa različitim stilovima. Pored odlične instrumentalne tehnike Veselinović poseduje i prelep i nežan ton kojim nas smelo vodi kroz raznolike pejzaže Balkana i njegove najupečatljivije predele. U mnogim numerama su upečatljive polazne teme koje se lako pamte, a neke od kompozicija (misli se prvenstveno na Majino oro), su i hitovi zahvaljujući sajtovima na internetu, gde se veoma rado slušaju već duži period.

  Treba napomenuti da se na albumu nalaze deset kompozicija različitih stilova. U program su vešto upakovani autentična Južna Srbija, Makedonija, Šumadija, primese Bugarske i Rumunija. Veoma upečatljivi su i aranžmani koji stvaraju izvanredan privid autentičnih orkestara za sve stilove. Posebno se izdvaja cimbal, kao i neponovljive improvizacije koje su karakteristika za „južnjačku“ muziku. Uz sve to autor se trudi da svakoj od kompozicija da svoj pečat u izvođenju, što je karakteristika za umetnike koji teže ka sopstvenom stilu prepoznatljive interpretacije.

  Kompozicije „Tuga za jug“, Zavodnička igra“, „Pletenica“, „Pirotski čoček“, „Šareno oro“ i „Majino oro“ su karakteristične numere sa podneblja „juga“, koje obiluju prebogatom ritmikom i ornamentikom, tako da možemo da vidimo da nabrojane kompozicije čine osnovu programa kojom se izvođač predstavlja u najboljem svetlu. U gotovo svim numerama provlači se upečatljiva nit izvođača, što će u buduće biti jaka osnova za prepoznatljivost stila kod slušaoca.

  Značajno mesto na albumu zauzimaju i kola sa šumadijskom stilistikom. „Petrovo kolo“ i „Harmonikaški pozdrav Šumadiji“ su prelepe minijature sa složenom ornamentikom što će sigurno imati jak odjek za mnoge harmonikaše, ljubitelje i izvođače ovog stila.

  I na kraju u virtuoznim minijaturama „Rumunski izvor“ i „Skandinavka kolo“ izvođač maestralno pokazuje svoju tehničku raskoš i vladanje instrumentom, dostojnog koncertnog podijuma.

  Stiče se utisak posle slušanja snimljenog materijala, da je u celini napravljena jako prijatna zvučna slika, koja će sigurno naći topao prijem i kod slušalaca koji se profesionalno ne bave muzikom. Čvrstog sam ubeđenja da predstavljeni materijal ima kvaliteta da ga uvrstimo u nešto trajno i lepo koje će sigurno nekada postati deo nasleđa i kulturne baštine iz ovog dela jugoistočne Srbije.

Dragiša Milanović, profesor i solista na harmonici
19. 06. 2016.