O autoru

VLADA VESELINOVIĆ – BIOGRAFIJA
Vlada Veselinovic biografija

   Vlada Veselinović je rođen 19. jula 1980. godine u Pirotu. Interesovanje za harmoniku pokazuje veoma rano, sa dve godine dobio je dečiju harmoniku. Jak muzički temelj i predznanje stiče sa završetkom osnovne muzičke škole „Vladimir Ðorđević“ u Aleksincu (odsek harmonika) u klasi nastavnice Dušice Pejić iz Pirota. Međutim, nije ostao na školskom znanju koje ga je samo usmerilo i stvorilo jasniju sliku njemu omiljenog instrumenta – harmonike. Pošto se naša narodna muzika nije izučavala u muzičkim školama nastavio je samostalno da proučava sve stilove narodne muzike Balkana, da se usavršava i da izgrađuje sopstveni stil interpretacije na harmonici. Svoje stečeno znanje danas uspešno prenosi i drugima. Iza sebe ima desetak godina rada u folkloru, kao i više od deset godina saradnje sa više orkestara u Pirotu. U zadnjih nekoliko godina imao je brojne nastupe na televiziji i na koncertima kao solista na harmonici. Sarađuje i sa muzičarima iz Sombora, posebno izdvaja saradnju sa gitaristom Vladom Popovićem.

  Godine 2009.  je pokrenuo internet forum za harmonikaše i ljubitelje harmonike: sajt www.MuzikaHarmonike.com koji je vremenom prerastao u najveći forum tematski vezan za harmoniku. Na forumu je sada okupljen veliki broj harmonikaša, majstora za harmonike i ljubitelja zvuka harmonike.

   U nedostatku literature vezane za narodnu muziku i njeno izvođenje na harmonici, došao je na ideju da svoje znanje podeli sa ostalim muzičarima kroz notne zapise i stručnu literaturu. Počev od 2011. godine izdao je nekoliko notnih zbirki u elektronskom (PDF) formatu, a kasnije se pojavljuju i njegova štampana izdanja. Posebno treba pomenuti knjigu Škola narodne muzike za harmoniku (izdanje iz 2014. godine) koja je kao svojevrstan udžbenik postala veoma tražena i hvaljena od strane harmonikaša i profesora harmonike širom Srbije i sveta. U ovoj knjizi su po prvi put na detaljan i studiozan način obrađeni svi elementi izvođenja narodne muzike na harmonici, te je vremenom postala osnova početnicima i udžbenik mnogim pedagozima narodne muzike, kao i smernica onima koji već imaju oformljenu tehniku sviranja ali žele da je nadograde i usavrše svoje znanje i repertoar. Zbog velikog interesovanja i van našeg govornog područja, ova knjiga je objavljena na engleskom jeziku 2019. godine pod naslovom School of Balkan Folk Music for Accordion.
Osim spomenute knjige „Škola narodne muzike za harmoniku“, do sada je izdao još nekoliko štampanih knjiga i zbirki: Pesma i harmonika (2015. godina), Virtuozni foršpili za harmoniku (2015. godina), Rubato pesme (2016. godina), Balkan na moj način kroz zvuke harmonike (2016. godina), Vlaška kola na harmonici (2017. godine), Pet šumadijskih kola na harmonici (2017. godina), Foršpili za sva vremena 1 (2017. godina), Foršpili za sva vremena 2 (2018. godina), Nova kola za harmoniku (2018. godina), Najlepša violinska kola (2018. godina), Pesma i harmonika 2 (2019. godina), Igre i pesme iz Pirota i okoline (2020. godina), Sa harmonikom oko sveta (2020. godina), Škola narodne muzike za harmoniku 2 (2021. godina), Pesma i harmonika 3 (2021. godina), Naučite note uz narodnu muziku (2022. godina), Rumunska harmonika (2023. godina), Nadahnut harmonikom (2024. godina).

Pored toga, autor je i mnogih pojedinačnih notnih zapisa narodne muzike, kao i nekoliko notnih zbirki u PDF formatu: Univerzalni foršpili (2011. godina), Harmonika Balkana (2012. godina), Popularna harmonika (2012. godina), Melodije sa Balkana za harmoniku (2013. godina), Kola iz Šumadije (2013. godina), Harmonika Balkana 1 (2020. godina), Harmonika Balkana 2 (2022. godina), Narodna kola na klavijaturi (2023. godina).

Vlada Veselinovic accordion player

   Svojim kvalitetnim zalaganjem na polju muzike veoma se istakao te dobija ogromnu podršku iz svih krajeva sveta. Internet forumom za harmonikaše koji je osnovao, kao i svojim autorskim stvaralaštvom skrenuo je pažnju i zadobio simpatije mnogih priznatih harmonikaša. Kroz intenzivno druženje i saradnju sa mnogim velikim harmonikašima kako iz Srbije tako i iz čitavog sveta, stalno teži da još više upotpuni svoje znanje i iskustvo vezano za harmoniku. Podrška i priznanja koja dobija od muzičara mu mnogo znače i daju mu podstrek da nastavi putem kojim je krenuo jer je očigledno to pravi put: put čiste umetnosti i tradicije. To je dokazao ne samo kao autor knjiga, već i muzikom koju stvara, kao i očuvanjem tradicionalne narodne muzike vernim interpretacijama na harmonici. Za intenzivan rad na polju harmonike i popularizaciju ovog instrumenta 2015. godine je dobio priznanje na festivalu „Prva harmonika Vojvodine“ u Staparu gde je i nastupio kao gost večeri. Biografija Vlade Veselinovića objavljena je u enciklopediji najboljih svetskih  harmonikaša današnjice „ACCORDION AND WORLD’S BEST CONTEMPORARY ACCORDIONISTS“ izdate u Njujorku (Times Square Press. New York, 2019. godine). Intervjui i reportaže o njemu objavljivani su u prestižnom američkom časopisu za harmonikaše „Accordion Stars“, kao i u časopisu „Stars Illustrated“ takođe publikovanom u Americi. U knjizi „The World’s Best of the Best and Most Illustrious“ objavljenoj 2020. godine takođe u Americi (Stars llustrated Magazine, Times Square Press, New York) uvršten je među najčuvenijim svetskim imenima iz različitih oblasti, ne samo muzike nego i filma, mode, televizije, pozorišta, politike, sporta itd. Tu je proglašen za autora godine kada je reč o stručnoj muzičkoj literaturi za harmoniku. Dobitnik je i nagrade „Music Life Achievement Award“ (New York world music awards 2020 granted by the Federation of American Musicians, Singers and Performing Artists Inc.). Početkom 2021. godine Vlada Veselinović je svrstan u “Harmonikašku svetsku dvoranu slavnih” (Accordion World Hall of Fame) osnovanu u Americi 2018. godine od strane FAMSPA (Federation of American Musicians, Singers and Performing Artists Incorporated). Od 2021. godine je dopisnik iz Srbije za američki časopis „Accordion Stars“ i time širom sveta promoviše muzičke i harmonikaške vrednosti Srbije i okolnih zemalja.

   Vremenom dobija učenike iz celog sveta koji dolaze kod njega da usavrše svoju tehniku sviranja na harmonici. Sada već priznat kao instrumentalni interpretator, sa svojim preciznim notnim zapisima i poznavanjem različitih stilova narodne muzike Balkana, pokazao se i kao uspešan pedagog. Drži privatne časove harmonike kako početnicima tako i onima koji već sviraju ali žele da upotpune znanje, a u Hrvatskoj (u Splitu) je krajem 2019. godine održao Master Class balkanske narodne muzike na harmonici gde je prisustvovao veliki broj harmonikaša iz Splita i okoline.

   U želji da ne odstupa od tradicionalnog zvuka, uz ipak moderniju i kvalitetniju opremu današnjice, vredno beleži zvučne snimke u svom muzičkom studiju „Maestro“ u Pirotu. Studio nastaje iz želje da svoj talenat i znanje podeli sa slušaocima i poštovaocima njegove muzike. Zbog svog istančanog sluha i ukusa za muziku tražen je i u drugim sferama muzike pre svega kao kompozitor i aranžer pesama. Takođe je nagrađivan i za studijski rad.

   Za njega najbitnije, i ono što ga zaista ispunjava su njegove autorske kompozicije. Godine 2016. izašao je prvi autorski instrumentalni album Vlade Veselinovića pod nazivom „Balkan na moj način kroz zvuke harmonike“. Kompozicije sa albuma su vrlo brzo našle put do publike i ušle u srca i uši svih koji vole zvuk harmonike. Na drugom po redu autorskom albumu „Nova kola“, koji je izdat 2018. godine, brojnije su kompozicije komponovane u stilu kola iz Šumadije, i ovaj put autor je zadržao svoju prepoznatljivost po stilu sviranja i upečatljivim aranžmanima. Maja 2020. godine objavljuje treći po redu CD, ovog puta sa obradama svetskih kompozicija pod nazivom „Sa harmonikom oko sveta“. Autorske i druge kompozicije u izvođenju Vlade Veselinovića možete poslušati i na YouTube kanalu: Vlada Veselinovic – YouTube.

Vlada Veselinovic accordion player