Strofa
Re: Strofa
Dugo se dvoumim da je postavim na forum, jaka je, i nemoze je svako slusati. Nekim ljudima se izvinjavam.
Прелепо!
Чак и за мене, повременог ”намћора”

За Ацу знамо да је бесконачно музикалан и виртуоз, али у оваквим, рубато стварима (пре)често може да се заблуди и ”оде у Хондурас” у бесциљним импровизацијама. Аутор је успео да надвлада самог себе (и на томе му упућујем све честитке), а нама пружио ретко задовољство да слушамо и чујемо диван спој креације и музике!
П.С.
Еееее, то је та Ђорђевићка о којој ја пишем овде... мада, овде је ”у Мандушића Вука”...
Mislim da imamo ipak neke naslednike ovih pravaca koje često spominjemo ovde, mislim da bi ovakve stvari mogle (morale) da se dovedu u rang sa velikim virtuozima proslog veka i njihovim izvedbama.
Aleksandrov otac koji je silno u to vreme voleo da kupi prof1 i kupio ga je medjutim vrlo brzo je zazalio sto zbog tezine sto zbog javljanja instrumenta u određenim uslovima u odnosu na dalapu. Nekoliko meseci agonije je proslo tako sto je jedan covek istp harmonikas preporucio da kupi Djordjevicku te su otisli i uzeli kod Mose jedan od prvih primeraka Djordjevic harmonika koje je on poceo praviti. Ne znam da li je uzimao vise od jedne....
Tih godina takodje Mosa je bio takoreci zaludjen proizvodnjom i reklamiranjem svojih instrumenata gde je pravio instrument za Baneta Djokica koji je u to vreme uveliko imao Sonolu ciji je sponzor bio... Bane je povrsno podcenio instrument i odmah ga prodao jednom harmonikasu tezgarosu. Kada je Moša pokojni cuo to, vise nikom od takoreci medijski propracenih harmonikasa nije pravio harmoniku izuzev jednog slučaja....
Harmonika Baneta Djokica zavrsila je kod gore napomenutog harmonikasa koji je veoma saradjivao sa Jovicom Petkovicem... Harmoniku Jovica pozajmljuje na snimanje jednog albuma i tako nastaju cuveni snimci iz Svedske koje ste vidjali na YT. Ostavsi kod njega na neko duze vreme nastali su brojni snimci. Takodje je tu bilo vise pozajmljivanja tako da je moguce da su i jos neki albumi Jovice Petkovica snimljeni na upravo toj harmonici.
Vlasniku u medjuvremenu gore napisanih tekstova dolazi ideja da izbaci Taboro Vicenze tonove iz nje i zameni ih ga legendarnom dalapinom garniturom koja se proizvodila u vreme Djuzepea (oni tonovi o kojima je zex pricao u guerrini temi) gde se harmonika poboljsala u svakom pogledu imavsi u vidu da su iskorisceni tonovi iz Maxime B 1950tih godina.
Harmonika se trenutno nalazi u Americi nije na prodaju i uskoro bi trebala da dodje u Beograd tako da cu radi zainteresovanih poput sampionceta i verujem naravno dugmetarca a i ostalih naravno poslati par snimaka kada dodjem u kontakt sa istom.
Aleksandrov otac koji je silno u to vreme voleo da kupi prof1 i kupio ga je medjutim vrlo brzo je zazalio sto zbog tezine sto zbog javljanja instrumenta u određenim uslovima u odnosu na dalapu. Nekoliko meseci agonije je proslo tako sto je jedan covek istp harmonikas preporucio da kupi Djordjevicku te su otisli i uzeli kod Mose jedan od prvih primeraka Djordjevic harmonika koje je on poceo praviti. Ne znam da li je uzimao vise od jedne....
Tih godina takodje Mosa je bio takoreci zaludjen proizvodnjom i reklamiranjem svojih instrumenata gde je pravio instrument za Baneta Djokica koji je u to vreme uveliko imao Sonolu ciji je sponzor bio... Bane je povrsno podcenio instrument i odmah ga prodao jednom harmonikasu tezgarosu. Kada je Moša pokojni cuo to, vise nikom od takoreci medijski propracenih harmonikasa nije pravio harmoniku izuzev jednog slučaja....
Harmonika Baneta Djokica zavrsila je kod gore napomenutog harmonikasa koji je veoma saradjivao sa Jovicom Petkovicem... Harmoniku Jovica pozajmljuje na snimanje jednog albuma i tako nastaju cuveni snimci iz Svedske koje ste vidjali na YT. Ostavsi kod njega na neko duze vreme nastali su brojni snimci. Takodje je tu bilo vise pozajmljivanja tako da je moguce da su i jos neki albumi Jovice Petkovica snimljeni na upravo toj harmonici.
Vlasniku u medjuvremenu gore napisanih tekstova dolazi ideja da izbaci Taboro Vicenze tonove iz nje i zameni ih ga legendarnom dalapinom garniturom koja se proizvodila u vreme Djuzepea (oni tonovi o kojima je zex pricao u guerrini temi) gde se harmonika poboljsala u svakom pogledu imavsi u vidu da su iskorisceni tonovi iz Maxime B 1950tih godina.
Harmonika se trenutno nalazi u Americi nije na prodaju i uskoro bi trebala da dodje u Beograd tako da cu radi zainteresovanih poput sampionceta i verujem naravno dugmetarca a i ostalih naravno poslati par snimaka kada dodjem u kontakt sa istom.
Ко је установио? Кад? Којом методом? На ком узорку... да "мењање тонова" једне гарнитуре за другу (другог произвођача) доводи до бољег тона?
Vidim ogromnu velicinu u nacinu izvodjenja, pojmanju muzike i zvuku njegovog instrumenta. Evo kako zvuci sama harmonika solo:
https://www.youtube.com/watch?v=u0otRPms6b0
Sto se tice zamene tonova to je malo diskutabilno jer isti tonovi mogu razlicito zvucati u istoj harmonici ne vezano sa stimom, upravo Sampionce i ja to duze vreme eksperimentisemo i medjusobno saradjujemo po tom pitanju.
https://www.youtube.com/watch?v=u0otRPms6b0
Sto se tice zamene tonova to je malo diskutabilno jer isti tonovi mogu razlicito zvucati u istoj harmonici ne vezano sa stimom, upravo Sampionce i ja to duze vreme eksperimentisemo i medjusobno saradjujemo po tom pitanju.
Овако не може да се пише на овом порталу!
Превише смо времена, труда, знања, зноја и суза потрошили да бисмо се фрљали овако неозбиљним наклапањима.
Ту врсту писанија типа - "Реко ми мој комшија механичар Циле да кад у Голфа двојку ставиш турбину од Поршеа он иде исто ко и Порше, а често и боље!" - то је за неке канале на фејсу и томе слично... Има тамо и превише таквих мајсторчина!
Џога, теби је опроштено, млад си али ниси провокатор.
Убудуће узимај са НАЈВЕЋОМ резервом свако такво тумачење које чујеш.
Da se razumemo u ovom tekstu i proslom nije komentarisana Djordjevicka koju poseduje Aleksandar vec ona koja je bila kod Baneta jedno vreme
Harmonikas kog pominjem (kod kojeg sam upravo bio u poseti pa sam se malo detaljnije raspitao) zajedno sa majstorom Mosom, proslog milenijuma napravljene su dve harmonike u to vreme jedna koja je trebala da ide Banetu i jedna za jos jednog sviraca jelte u istom razdoblju sa istim delovima i tonovima.
Kada su zamenili tonove u jednom instrumentu uporedjivali su razlike izmedju dva instrumenta a potom su menjali garniture i probavali vise puta da bi uocili razlike. Donor za tonove bila je stara Maxima B iz 1957 godine. Obe djordjevicke su isprobane sa tonovima koji su bili donor iz Maxime. Nisu uocene velike razlike, oba instrumenta su zvucala slicno sa tim da je Djordjevicka Banetova imala izrazajniju tj puniju kabinu te samim tim je odluceno i od strane majstora i od vlasnika da dalapski tonovi ostanu u Banetovom modelu takoreci.
Kroz narednih par nedelja instrument je probavan na tezgama i svirao je celu manifestaciju "Grocanske Svecanosti" gde je ustanovljeno od strane vlasnika da je instrument u svakom pogledu bolji. Takodje, Jovica Petkovic se blago iznenadio probavsi instrument nakon intervencije rekavsi da je manje tromiji...
https://postimg.cc/62smRn1K
Zekutor, Momirovic Zoki, Vlasnik instrumenta i instrument
https://www.youtube.com/watch?v=6fuPNfo_OgQ
Instrument kod Jovice pre zamene tonova kako vlasnik kaze
https://www.youtube.com/watch?v=IFS5eYN ... fQMZE8vyg1
Pesmu "Od svega me sacuvala majka" svira se na tom instrumentu nakon zamene tonova vec par godina ako ne i koja decenija, vlasnik se ne seca tacno godine kaze posle 2000te.
Znam da nije merodavno gledati na instrument nakon promene tonova u studijskim uslovima i pre promene u kucnoj atmosferi jelte stoga ukoliko ikako nadjem neki snimak ili mi vlasnik neki posalje objavicu radi boljeg raspoznavanja i uocavanja razlike.
P.S.
Uleteo sam u ovu temu malo nespreman i bez krucijalnih cinjenica te bih ovog puta da se izvinim sampioncetu.
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
E drugari, može jedno pitaMnjce. Čitam ovih nekoliko zadnjih postova i stvarno ne kapiram (ali ozbiljno ne zezam se) Oko čega je u stvari nesporazum,kad je u pitanju to u vezi razlike pre i posle zamene tonova. Znači stvarno nisam skapirao razlog razilaženja mišljenja.
Ja sam malo usao u temu bez cinjenica i tekst koji sam napisao prvi put ispao je nepotpun bez pokrica takoreci. Te mi je sampionce napomenuo da taj nacin nije prilagodan. Sva sreca sam danas bio u poseti kod coveka koji je vlasnik instrumenta pa sam pokusao da to nekako ispravim i potkrepim cinjenice koje sam izneo koliko mi je bilo u mogucnosti.