Samouki_Dalmatinac

Ovde možete otvoriti temu sa snimcima vaše svirke.
Pravila foruma
Kada postavljate temu sa snimcima vaše svirke naslov teme treba da nosi vaše korisničko ime na forumu. Svaki član može da ima samo jednu temu u kojoj će postavljati sve svoje snimke.
Samouki_Dalmatinac
Nema harmoniku
Pridružio se: 05 Okt 2025, 21:58

Samouki_Dalmatinac

Post od Samouki_Dalmatinac »

Pozdrav svima, imam skoro 22 godine i nakon par godina pauze od vježbanja vuče me da opet sviram iako nemam dobru harmoniku kabinsku i samouk sam ukratko želin ostavit dva videa zasada:
prije 7 godina: https://youtube.com/shorts/8g2s3ixdK90? ... HffSmPZ1ly
prije 6 mjeseci: https://youtube.com/shorts/FNo2eOPGBkQ? ... KgCjYiI7bb

Zadnji put sam intezivno vježbao u 2.-3. srednje i otad svako par dana uzmem harmoniku i par foršpila i užičko kolo odsviram sebi za dušu ali fali mi tehnike i note sa pratoredom, znam note čitat.
U profesora san otišao godinu dana učio seoska sam lola (googlajte ako neznate hrvatske pjesme), nakon toga pauza od 7. osnovne do 1. srednje kad krecem sam malo forsirati nesto bez strukture i otad svako par dana uzmem harmoniku il posudim kao što sam ovu kabinku od prijatelja koji svira jer mie gušt a nemam novce za svoju, eto malo sam se raspičao da se upoznam ako je uopće aktivan forum. :svirac: :D
guerini
120 basova
120 basova
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Samouki_Dalmatinac

Post od guerini »

Kao prvo sve sto vezbas moras najpre veoma polako, mislim u sporijem tempu od originala, meni su tako savetovali iskusni harmonikasi i pomoglo mi je. A za note sa prstoredom potrazi knjige od Vlada Veselinovic, imas ovde na sajtu.
Samouki_Dalmatinac
Nema harmoniku

Evo naručio sam "škola narodne muzike za harmoniku 1" pošti vidim da ima vježbe za trilere, a ima online ljestvice, terce, sekste, oktave, 4 glas akordi, dominantni i umanjeni septakordi i za kijevu i desnu ruku to sam pocea sam ima par dana da savladam svih 12 durskih i molskih tonaliteta.
Ne znam kako usporeno vježbat trilere kad ne učim foršpile iz nota već sam transponiram originak po sluhu. Imaju note po grupama na facebook-u ali bez trilera tako da sam totalno izgubljen. Mogu li preko obe knjige "škola narodne muzike za harminiku 1 i 2" osvariti sposobnost skidanja trilera po sluhu u originalu ili ću uvijek bitu loši amater,
pozdrav. :(
Samouki_Dalmatinac
Nema harmoniku

Evo naručio sam "škola narodne muzike za harmoniku 1" pošti vidim da ima vježbe za trilere, a ima online ljestvice, terce, sekste, oktave, 4 glas akordi, dominantni i umanjeni septakordi i za kijevu i desnu ruku to sam pocea sam ima par dana da savladam svih 12 durskih i molskih tonaliteta.
Ne znam kako usporeno vježbat trilere kad ne učim foršpile iz nota već sam transponiram originak po sluhu. Imaju note po grupama na facebook-u ali bez trilera tako da sam totalno izgubljen. Mogu li preko obe knjige "škola narodne muzike za harminiku 1 i 2" osvariti sposobnost skidanja trilera po sluhu u originalu ili ću uvijek bitu loši amater,
pozdrav. :(
guerini
120 basova
120 basova
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od guerini »

Najbolje ti je da pitas autora u vezi knjiga, on je meni cak i dodatno mejlom objasnjavao neke stvari iz knjige kako da odsviram a koje sam teze shvatao
Samouki_Dalmatinac
Nema harmoniku

Hvala ti na savijetu, potrudit ću se savladati to gradivo.
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

Samouki_Dalmatinac napisao: 06 Okt 2025, 22:05 Hvala ti na savijetu, potrudit ću se savladati to gradivo.
Druže ako ćeš mene poslušati obavezno uspori malo, i koristi metronom, tek tada ćeš videti koliko si van ritma. Ovo ti kažem ljudski i drugarki, mislim da je korektnije nego da te lažno hvalim. Znači metronom, polako vežbanje skale, razlaganje trozvuka i te stvari koje su dosadne ali bez njih nema svirke jbg. i onda možeš očekivati i rezultate.
Sent from my Pisaća mašina
Samouki_Dalmatinac
Nema harmoniku

Razumijem znan da brljam, pokušajem skale vježbat ubacit cu i metronom, puni me i prstored kupio sam neke note al krivi mie prstored nez kako da sam naučim točan prstored za svaku pjesmu.
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

Moram reci da se u ovim videima vidi i greska nekih profesora "doktora", kada neko pokazuje obicno uspore samo cele tonove a ne i triler, u nasim kompozicijama najbitniji je ipak triler u ritmu, tj sam ritam jelte.

Uspori i polako, ostalo sve moze da se resi uz dobrog profesora...
Samouki_Dalmatinac
Nema harmoniku

Evo malo mie čudna situacija, za završavam zadnju godinu fakulteta, ako završim bit ću pomorac i radit ću na brodu 2-3 mjeseca 12+ sati dnevno ne znam hoću li imati vremena za harmoniku, 2-3 mjeseca doma i neću moć kontinuirano vježbat, dok krenem radit pa da kupim kabinku i skupim pare za profesora proć će mi život već mie 21. godina a moji u hrvatskoj nisu baš da ih je broga za narodnj muziku a kola nikako a meni je to za dušu ali ne uživam u svojoj svirci jel puno griješim, ne znam da li mi se isplati vježbat samouk ili da odustanem.

Isto tako mogu nekako foršpil pronać da harmonikaši sviraju na youtube ali strofu i refren niko ne svira, tako da ja sve što vježbam je polu improvizirano i po sluhu amaterski ne znam bolje.
Odgovori