Pitanje za razmisljanje

Sve u vezi harmonike i muzike što ne spada u gornje podforume.
guerini
120 basova
120 basova
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Pitanje za razmisljanje

Post od guerini »

Zasto na nasim prostorima svaki harmonikas koji mnogo vezba (prevezba) obavezno ode u "ciganiju"?
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Re: Pitanje za razmisljanje

Post od Džoga »

Ne mora da znaci, postoje mnogo primera koji nisu takvi, prvo eto odma da kazem Aleksandra Kovacevica a i sve zavisi od onoga sto ti podrazumevas ciganijom ovde se ciganija gleda na minimalno tri nacina...

https://youtu.be/maCNmWXkmuI

https://youtu.be/_ekcvAK9_gI

https://youtu.be/Xt8Z_pEeH-c

Da ne nabrajam dalje najverovatnije mislis na ovaj treci primer svako bira sta ga izaziva sta mu se svidja i sta je novo u svemu... Ja mislim da biraju po tome sta se konstantno azurira jer jedino se ta ciganska muzika stalno azurira i stalno dobijaju nesto novo... A i vecinom se zbog nedaj boze zelje za parama i sviranjem bez duse samo gleda sta se trazi... A to se trazi
Korisnikov avatar
klavijaturac
48 basova
48 basova
Pridružio se: 20 Maj 2024, 14:57

Post od klavijaturac »

Vjerovatno harmonikaši osjete svirački izazov u toj muzici u nekom trenutku. Istina, ima tu štošta da se razumije i savlada. Čak i u mojim krajevima, muzička zajednica se jedno vrijeme ozbiljno ložila na ciganiju. Trajalo neko vrijeme i izduvalo......
Lično su mi bliža prva dva primjera. Dođe mi da popijem kiselinu iz akumulatora. Sreća, ne pijem više!
Treća varijanta se mogu slušati max pola sata i onda mi pripadne muka. Slično je sa trubačima.
Što stariji, sve mi više godi dobra nepatvorena Šumadija.
Dallape Supermaestro Rämjes
Roland FR-4x V-Accordion
:svirac:
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

guerini napisao: 27 Nov 2024, 16:33 Zasto na nasim prostorima svaki harmonikas koji mnogo vezba (prevezba) obavezno ode u "ciganiju"?
Zato što na njihovim veseljima ima najviše para da se ne lažemo. Za sirati dobru romsku svadbu ili bilo koje drugo veselje, treba biti dobro "namazan"
Sent from my Pisaća mašina
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Post od sampionce »

guerini napisao: 27 Nov 2024, 16:33 Zasto na nasim prostorima svaki harmonikas koji mnogo vezba (prevezba) obavezno ode u "ciganiju"?
Имали смо ми охо-хо писања на ову тему...

Ово што је Џога ставио под број 2 и број 3 је, за мој музички (али и сваки други) укус - најобичније смеће!

Љиљана Петровић је уметница која је у рангу са најбољим џез певачицама са америчког континента (Нина Симон, Цезариа Евора, итд. итд.).

Лова - несумњиво - лежи у циганским свадбама, али нису сви врхунски хармоникаши (доказано) полетели да свирају смеће за лову, ваљају се по поду и пужу за ловом пред богатим газдама (виђали смо и такве снимке). Неки јесу... а то говори довољно о њима, не о самом музичком жанру, тј. музичкој НЕкултури.

И да поновим од раније...
Цигани су диван и племенит народ, који је своју културу (можда и понајвише музичку) клесао и брусио вековима узимајући из многих традиција (руска, српска, мађарска, румунска, бугарска, шпанска, клецмер, итд.), а која се одликује бесконачном меланхолијом преточеном у најдивније хармоније, али... кад се са тим претера (а то се догађа почесто) онда се из врхунске циганске музике оде у ”циганију” (то најчешће прате ови дебилни ритмови) и то је најобичније новокомпоновано смеће као и - Карлеуша... рецимо! ;)
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

DZoga ja sam tek sada preslusao tvoje linkove. LJiljanina pesma kao izvorna ciganska zaista dobro zvuci osim u delu refrena gde se 3x ponavlja kraci tekst sto je za moj ukus kicasto. U drugoj pesmi kraj forspila je Kemis ubacio u kraj svog forspila Djerdani koju peva Djani. Treca pesma vuce u improvizaciji osnovu Gulinog kola u jednom delu, a refren je preteca pesme Zavede me majko momak los. Tako sto rece DZoga azurira se muzika i malo okrece i stize do Kemisa. Evo i ja da malo zacinim:

https://www.youtube.com/watch?v=VlohKTG ... lrZQ%3D%3D
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

Dragi Tomic je krenuo jednim dobrim i proverenim putem kojim je isao Mica Nikolic, bez preterivanja ili sto bi rekli ciganisanja ali sa jako izrazenim efektom. I naravno ne smem zaobici Dekija.

https://www.youtube.com/watch?v=Oi0VI2tHIE0
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

Sa sampioncetom se u nekoj meri slazem a sto se tice ukusa, svako ima svoj :), zalosno je sto se te pesme retko slusaju i sve se navede samo na pomen...

Koco sve si rekao kao sto jeste pesma Ljilje Crne starija je od djerdana vise od pola decenije te je kemis vesto upotrebio u svom forspilu to, kao sto je Covek sa koferom u ruci delo Dekija Kostica u nekoj meri u prvom i trecem ponavljanju forspila. Kao sto si rekso sve u krug pa do Kemisa s tim da je kemis 75% novih stvari od 1995 pa do sad uzeo od romske gospode...

Joca Vasic Francuz, Bojan Gula, Zeljko Muzak, Kristijan Jovanovic, Milan Sasin, Boban Buric, samo su neka od imena koji cigansku muziku dan za danom unapredjuju...

Naprimer ima obrada pesme Sabanove Iza sedam gora i mora gde je kemis uzeo deo forspila da napravi Ustala je majka rano

https://youtu.be/5RM875jsqiQ
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

Tako je , ali posle je sa Zoricom uradio drugi forspil .
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

Koca napisao: 01 Dec 2024, 07:14 Tako je , ali posle je sa Zoricom uradio drugi forspil .
Koji forspil?
Odgovori