Najskuplja harmonika na svetu

Sve u vezi harmonike i muzike što ne spada u gornje podforume.
Odgovori
guerini
120 basova
120 basova
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Najskuplja harmonika na svetu

Post od guerini »

Bilo bi vrlo interesantno da utvrdimo koja je harmonika trenutno najskuplja (polovna ili nova svejedno), ali ne u emotivnoj vrednosti nego u evrima, dolarima, markama, zlatu... :D Svedoci smo kako danas cene harmonika na trzistu divljaju pa ajde da vidimo koja je to najvise podivljala. Postavljajte visoke cene harmonika da vidimo koja je pobednik.
Dallape 1960
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 27 Maj 2011, 21:25

Re: Najskuplja harmonika na svetu

Post od Dallape 1960 »

Mislim da kod nas drzi primat i dalje Setimio Soprani legendarni . Harmonika pokojnog Bojana Jovanovica je prodavana 30.000e. Prezident stari je papreno skup i mislim da je prestigao Scandalli super6 sa cenom odavno. A globalno Hohner Gola.
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Post od sampionce »

Некад се овај лик појављивао овде на форуму, а и ову је ручно, тј. ножно правио:

https://www.njuskalo.hr/harmonike/scand ... s-27314070
Korisnikov avatar
magicyzy
48 basova
48 basova
Pridružio se: 30 Apr 2013, 23:30

Post od magicyzy »

I meni se čini da je hohner Gola.
Pitam se samo da li nju možda zubima sastavljaju, a bilo bi zanimljivo usporediti ukupnu cijena troskova izrade sa krajnjom cijelom....🤔

https://akkord.de/product/hohner-gola-414/
Korisnikov avatar
zex
120 basova
120 basova
Pridružio se: 20 Nov 2011, 14:21

Post od zex »

Trebalo bi da je od novih harmonika najskuplji Pigini Mythos ili Nova, mada je i Hohner Gola tu negde. Negde sam, pre izvesnog vremena, video i cene ruskih bayana. Ne secam se, da li Jupiter ili neka druga marka, ali su cenovno dosta jake.
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Post od sampionce »

Спрдњу на страну (јер, ово претходно наведено у мом посту ништа друго ни не заслужује), најскупља хармоника данас НЕ БИ СМЕЛА да прелази 10.000-15.000 (нечега), али смо сведоци да су цене (баш као и људи) потпуно ”полуделе” па, више ништа нема смисла.

Сваки фабрички прављен инструмент има свој процес производње који је оптимизован (читај: скраћен) до максимума - што мање утрошеног времена, за максималну искоришћеност (читај: цену), па с тим у вези и претходни закључак.

Цене нових, врхунских гудачких, од-А-до-Ш РУЧНО прављених инструмената често прелазе десетине хиљада (нечега). Да ли је то оправдано, остављам вама да закључите.
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

Mislim da je od svih enormno skupih harmonika, najviše tj. najmanje svoju preteranu cenu opravdava Hohner Gola, sa elementima koji su ugrađeni u nju, ....pa to je jedna prosečna harmonika sasvim prosečna i "skromna" u odnosu na cenu.
Sent from my Pisaća mašina
Korisnikov avatar
zex
120 basova
120 basova
Pridružio se: 20 Nov 2011, 14:21

Post od zex »

Slazem se u potpunosti. Ali isto tako zelim da povucem paralelu - kao sto znate nekada je sampionka kostala kao dve nove fice (zastava 750), sto bi danas vredelo neke dve skode fabie, recimo. Organtonka je bila duplo skuplja od sampionke (pricam o ranim 70-im). Naravno, kao sto Sampionce kaze, troskovi izrade su daleko od ovih danas, ali opet dodje na to da danasnje harmonike i nisu skupe kad pogledamo zivotni standard u glogalu. E sad, sto ispada da dajes ozbiljan novac za nesto sto ti ne pruza ocekivano, to je druga tema.
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

https://www.youtube.com/watch?v=vZMEQsFLG4c

Evo ovde lepo nas cika Vita Zivotic kaze koliko ga je zivine onomad kostala jedna Organtonka :)
Mislim da to sve govori.
Odgovori