Ljubisa Pavkovic

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1365
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Ljubisa Pavkovic

Post od Webmaestro » 05 Maj 2010, 16:17

slika


Ljubisa Pavkovic, rodjen 14. juna 1947. godine u Beogradu, poceo je da svira jos od svoje pete godine. Velika ljubav prema harmonici i neverovatan dar odmah su poceli da se ispoljavaju. Od ranog detinjstva prepusta se muzici i muzickom stvaralastvu, neprestano svirajuci, tragajuci mozda i nesvesno za svojim stilom. Svoj muzicki zivot zapocinje u muzickoj skoli "Vatroslav Lisinski", preko srednje muzicke skole "Stevan Mokranjac", da bi se kao osamnaestogodisnjak obreo u KUD-u "Vukica Mitrovic" koji je bio rasadnik mladih talenata. Tu postize svoje prve uspehe medju kojima je svakako i ucesce na Medjunarodnom festivalu u Dizonu 1966. godine, gde u konkurenciju ucesnika iz 25 zemalja osvaja prvo mesto.

Godine 1970. postaje clan Narodnog orkestra RTB-a, a od 1981. godine i njegov umetnicki rukovodilac. Pod njegovim "budnim okom" orkestar dobija poseban, autentican ton i interpretativnu efektnost i izrasta u nas najreprezentativniji orkestar narodne muzike.

Tokom svoje duge i plodonosne karijere ucestvuje na mnogobrojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu medju kojima su i Medjunarodni festival podunavskih zemalja, festival u Amsterdamu, gde nastupa kao predstavnik Radio Beograda. Nosilac je Estradne nagrade Srbije, Statusa istaknutog umetnika, godisnje nagrade Radio Beograda 1991. godine, kao i mnogih drugih nagrada na festivalima i kulturnim manifestacijama. Najvece priznanje, dodeljeno Ljubisi Pavkovicu, kao kruna dugogodisnje karijere jeste Srebrni disk za izvedenu muziku sa Balkana na Medjunarodnom festivalu bajana (harmonika) u Moskvi, 1999. godine, koju mu je urucio Fridrih Lips, sef katedre Moskovske muzicke akademije, jedan od najvecih muzickih autoriteta u svetu. U 2007. godini dobitnik je prestizne nagrade Kulturno prosvetne zajednice grada Beograda "Zlatni beočug". Za svoj dugogodisnji rad i ostvarenja u muzici nagradjen je priznanjem "Maestro internacional" za 2008. godinu koju dodeljuje Medjunarodni muzicki centar iz Beograda pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Srbije i Skupstine grada Beograda.

Za potrebe Radio Beograda ostavio je nebrojeno snimaka najlepsih pesama i igara koji se cuvaju u Fonoteci Radio Beograda kao nacionalno blago. Svoje ogromno znanje i iskustvo utkao je u pedagoski rad u okviru Narodnog orkestra ali i van njega, prenoseci ga nesebicno na svoje mlade kolege i ucenike. Mnogi od njih osvajali su brojne nagrade na takmicenjima i festivalima. Snimio je veliki broj diskografskih izdanja (LP, CD, DVD) svirajuci ne samo muziku Balkana nego i kompozicije poznatih svetskih autora, saradjujuci tako sa nasim eminentnim i poznatim muzicarima svih zanrova.

Ceo svoj umetnicki zivot posvetio je izucavanju balkanskog folklora, otkrivajuci njegove tajne, negujuci njegove autenticne muzicke vrednosti i lepotu. Svojim izvanrednim darom, muzikalnoscu, prefinjenim senzibilitetom muziciranja i vrhunskim interpretacijama postao je neprikosnoveni autoritet, dajuci tako umetnicki pecat nacionalnom stvaralastvu, baveci se njime predano, dosledno i casno.Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 542
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ljubisa Pavkovic

Post od accordionist » 31 Jul 2010, 19:28

Ljubiša Pavković - Pavke

Jedan od najboljih jugoslovenskih harmonikasa-klavirkasa nesumnjivo je Ljubisa Pavkovic cije kompozicije mladi harmonikasi najradije stavljaju na svoj repertoarm poput "Medenog" i "Milanovog" kola. Po tome sto se on cesto pojavljuje na TV i Radio-talasima moze se reci da je medju vodecim harmonikasima u Srbiji.

Zacudo u diskoprodukciji ga nema previse, bar ne onoliko koliko po svojoj interpretaciji to zasluzuje; njegove interpretacije su: ciste, a pre svega kulturne, tehnicki doterane i graciozne. Kao malo koji srpski harmonikas Ljubisa Pavkovic svira "rumunjeze" i makedonska ora pa ga mladi harmonikasi-klavirkasi najvise po tome i vole, ali i prate.

Ljubisa kao izuzetan poznavalac narodnog melosa ima cast da bude rukovodilac Velikog narodnog orkestra Radio-Beograda, sto je veliko priznanje kako njegovom izvodjenju tako i samom njemu.

Preuzeto sa: http://www.harmonike.netAvatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 542
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ljubisa Pavkovic

Post od accordionist » 31 Jul 2010, 19:32

Ljubiša Pavković, rodjen je 1947. godine. Počeo je da svira sa pet godina. Velika ljubav prema harmonici i neverovatan dar odmah su počeli da se ispoljavaju. Od ranog detinjstva prepuštao se muzici i muzičkom stvaralaštvu tragajući za svojim ličnim stilom.

Godine 1970. Ljubiša Pavković postao je član Narodnog orkestra RTS, a od 1981. godine je umetnički rukovodilac najznačajnijeg orkestra narodne muzike, kome je podario poseban autentičan ton i interpretativnu efektonst i koji je pod njegovim "budnim okom" izrastao u naš najreprezentativniji orkestar narodne i starogradske muzike.

Reč je o umetniku neprocenjljive muzikalnosti – poseduje apsolutni sluh, izvanrednu tehniku i prefinjeni senzibilitet muziciranja, što je razlog da njegov muzički domet stavljamo na sam vrh piramide umetnosti – bez premca i pogovora.

Ljubiša Pavković je mnogo izučavao balkanski folklor, poseduje ogromno znanje i iskustvo, a kao vrhunski interpretator narodne muzike jedan je od najznačajnijih muzičkih umetnika sprpskog etno prostora.

Na čelu Narodnog orkestra snimio je veliki broj pesama i igara, koje se čuvaju u Fonoteci Radio Beograda kao nacionalno blago.

Kao mladi solista na harmonici na Međunarodnom festivalu u Dižonu, 1966. godine, u konkurenciji učesnika iz 25 zemalja, osvaja prvo mesto. Zatim sledi smotra poznatih solista na Međunarodnom festivalu podunavskih zemalja, pa festival u Amsterdamu, gde je nastupio kao predstavnik Radio Beograda.

Snimio je veliki broj diskografskih izdanja (LP, CD, DVD) ne samo muzike Balkana nego i kompozicija poznatih svetskih autora, gde kao gosti učestvuju eminentni i poznati umetnici iz Džez i zabavne muzike.

U 2007. godini dobitnik je prestižne nagrade Kulturno prosvetne zajednice grada Beograda "Zlatni beočuk".

Najveće priznanje dodeljeno 1999. godine, kao kruna dugogodišnje karijere Ljubiše Pavkovića jeste "SREBRNI DISK" za izvedenu muziku sa Balkana na Međunarodnom festivalu bajana (harmonika) u Moskvi, koju ju mu je uručio Fridrih Lips, šef katedre Moskovske muzičke akademije, jedan od najvećih muzičkih autoriteta u svetu.

Nosilac je Estradne nagrade Srbije, Statusa istaknutog umetnika, godišnje nagrade Radio-Beograda 1991, kao i mnogih drugih nagrada na festivalima i smotrama.

Preuzeto sa: http://www.rts.rsAvatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 542
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ljubisa Pavkovic

Post od accordionist » 31 Jul 2010, 19:34

Kao 19-godisnjak, mladjani harmonikas Ljubisa Pavkovic postao je u francuskom gradu Dizon nezvanicni - amaterski prvak Evrope u harmonici. Pobedio je 1966. godine na Medjunarodnom takmicenju harmonikasa amatera i pored konkurenata iz 25 zemalja. Inace, Ljubisa je redak harmonikas sa beogradskog asfalta koji je potukao i nadmasio sve ruralne konkurente i postao prvi saradnik magistra klarineta Bokija Milosevica u njegovom Narodnom orkestru Radio televizije Beograd.

Radio je za mnoge izvodjace aranzmane, a kasnije je postao sef Narodnog orekstra Radio Beograda. Kao strog pedagog, nije dopustao da u Radio Beograd arhivske snimke snimaju sund-pevaci pa je medju prvima najurio Sabana Saulica, iako su ga sedamdesetih vec proglasili "kraljem novokomponovanih narodnjaka". To kod Pavketa nije moglo da prodje, jer je on snimao trajne snimke za arhiv Radio Beograda sa Cunetom, Tozovcem, Lepom, Acom Trandafilovicem, Vasilijom, Gocom Lazarevic, Dragoljubom Lazarevicem, Stanisom Stosicem... Ovih dana nam je ponudio jedinstveni podatak za Ginisa: Narodni orkestra Radio Beograda, pod njegovom upravom, ceka da se cak 380 minuta izvorne i narodne muzike iz Srbije snimi na vise CD-a, sto ce biti pravi raritet i poslastica za prave diskofile.

Pavke je malo snimio svojih albuma, a najvrednije mu je ostvarenje dupli CD "Zivot isprican harmonikom", koji je skup njegovih najuspesnijih instrumentala i kola na harmonici. A on je sa uspehom svirao nas izvorni melos, srpsku sumadijsku muziku, balkanske ritmove, melodije iz Bugarske, Rumunije, vlaske kompozicije, ali, isto tako i evergrin muziku sa velikim Dzez orkestrom i Revijskim orkestrom Radio televizije Beograd (danas RTS-a). Njegovi najuspesniji instrumentali sjajno odsvirani na harmonici su numere "Zoricino kolo", "Medeno kolo", "Milanovo kolo", "Virtuozna harmonika"...

Jedini je nas as harmonike koji nije pobedio ni na jednom zvanicnom takmicenju, ali je bio predsednik zirija, i puno je njegovih ucenika koji su postali laureati eminetnih festivala nasih najboljih harmonikasa u Soko Banji i Vrnjackoj Banji. Njegova skola harmonika i danas radi, jer je Pavke neumorni pregalac i covek koji se svim srcem bori za ocuvanje pravog zvuka narodne muzike Srbije, koju je potisnula islamizacija folka. Pavke, kroz smesak kaže da se nada da ce se konacno u predmetu muzickog vaspitanja u osnovnim skolama prvo poceti sa predavanjem nasoj etno i izvornoj narodnoj muzici, a tek potom o Vagneru, Sopenu i eventualno Dzon Lenonu, koji je cak i u Novom Sadu dobio svoju ulicu, a u Srbiji nema nijedne ulica bardova narodnog melosa kojih nema vise medju nama, poput Tome Zdravkovica, Dusana Kostica, Ace Trabdafilovica, Radeta Jasarevica, brace Cicvaric, Miodraga Mije Krnjevca, Silvane Armenulic...!!??

Preuzeto sa: http://www.balkanmedia.comAvatar
micha56
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 770
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Cuprija

Re: Ljubisa Pavkovic

Post od micha56 » 13 Okt 2010, 20:36

Ja cu samo da se pridruzim njegovim Medenim kolom uzivo odsviranim na doceku neke nove godine - sa BN televizije ja snimio:

http://www.youtube.com/v/l4NE99kHoUs?fs=1&hl=en_US

Uzivajte.
Zadnja izmena: micha56, dana/u 14 Okt 2010, 23:19, ukupno menjano 1 put.guerini
120 basova
120 basova
Postovi: 265
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ljubisa Pavkovic

Post od guerini » 13 Okt 2010, 21:07

zanimljiv snimak. ovde pavketova harmonika ne zvuci onako kako obicno njegova harmonika zvuci, a sve zbog loseg ton majstora u studiju gde je to snimano, il ne znam zbog koga ili cega... ne znam ko je tu kriv, ali harmonika zvuci tako ostro, kao sekira kad cepa drva :) , a znamo da pavke ima jedan mekani stil po kojem je uostalom i prepoznatljiv. eto sta lose nastelovano ozvucenje uradi od profi guerinke :(Avatar
micha56
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 770
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Cuprija

Re: Ljubisa Pavkovic

Post od micha56 » 13 Okt 2010, 22:14

@guerini

Ma meni se cini da je to sto Vi kazete, ali da ima jos nesto...
Pogledajte mu dirke - kao da mu nisu sve pod konac, odnosno cini mi se i da je harmonika zapustena, a i on brate ostario, pa mu mozda i dosadila svirka. Pa nije on od kamena. Ipak je on 47-mo godiste (znaci oko 64 godina). Malo li je????
Pozzz.Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 542
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ljubisa Pavkovic

Post od accordionist » 14 Okt 2010, 17:12

Stvarno i nije neki ton na ovom snimku, suvise visokih frekvencija za moj ukus. A vidi se da i Pavketu ne odgovara sto je tako, izgubio covek volje da svira!Avatar
harmonikaš_ivan
96 basova
96 basova
Postovi: 97
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ljubisa Pavkovic

Post od harmonikaš_ivan » 10 Nov 2010, 10:39

micha56 je napisao:@guerini

Ma meni se cini da je to sto Vi kazete, ali da ima jos nesto...
Pogledajte mu dirke - kao da mu nisu sve pod konac, odnosno cini mi se i da je harmonika zapustena, a i on brate ostario, pa mu mozda i dosadila svirka. Pa nije on od kamena. Ipak je on 47-mo godiste (znaci oko 64 godina). Malo li je????
Pozzz.
a trebalo bi harmoniku na servis odvesti..a jbg, mozda je kak kazete..mozda mu je dosadilo vise svirati... odgovor cmo sazanti jedino da nejga pitamo..jeli tako???hrmnk
16 basova
16 basova
Postovi: 16
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Ljubisa Pavkovic

Post od hrmnk » 10 Nov 2010, 23:47

Plejbek, a tonac loš i ne zna svoj posao. Nije plebek šalim se . Vidi se to po onim mjestima gdje harmonikom očeše mikrofon pa se prenese udar zvuka. Mislim da je ipak stvar u toncu

evo ovaj snimak sa iste emisije ali drugo mjesto i drugi mikrofon. Vidljiva je velika razlika u tonu. Očito je da tonac loše prenosi zvuk

http://www.youtube-nocookie.com/v/2WXxh ... 1&hl=sr_RSOdgovori