Boris Karlov

Ljudi bez kojih harmonika ne bi progovorila. Biografije harmonikaša.
Pravila foruma
Ukoliko imate biografiju nekog harmonikaša koji se još uvek ne nalazi u ovom delu foruma, slobodno postavite novu temu sa tekstom biografije. Cilj je da ovde sakupimo biografije svih naših i svetskih harmonikaša.
Avatar
Webmaestro
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR
Postovi: 1365
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00
Kontakt:

Boris Karlov

Post od Webmaestro » 20 Sep 2009, 01:09

slika

Boris Karlov je rodjen 11. avgusta 1924. u Sofiji u porodici romskog porekla. Njegov otac bio je dirigent u orkestru koji se često mogao čuti na radio Sofiji.

U ranijem periodu Boris je već bio zaintrigiran narodnom muzikom, svirajući najpre okarinu a potom tamburu u očevom orkestru. Tu je stekao osećaj za harmonijsku strukturu bugarske muzike. Sa svojih 12 godina počinje da svira harmoniku, i to prvo HOHNER sa 48 basova, da bi postepeno napredovao, i konačno dobija Italijansku harmoniku SCANDALI napravljenu specijalno za njega.

Izmedju 1950. i 1960. godine Karlov nije bio popularan samo u Bugarskoj, već i u Jugoslaviji i Austriji gde je imao koncerte i dobijao pozitivne kritike. Razvio je poseban stil sviranja na harmonici, zasnovan na kratkim i jednostavnim ali brzim muzičkim frazama, često sa nepravilnim ritmovima, koje se inače sviraju na tradicionalnim bugarskim instrumentima poput gajde i kavala, i na taj način stvorio rondo formu u kojoj je i dalje ostao specifični karakter bugarske muzike.

Umro je na turneji u Kraljevu, 14. decembra 1964.


(iz Wikipedie, prevod: Webmaestro)DervenD
48 basova
48 basova
Postovi: 57
Učlanjen: 08 Mar 2011, 22:39

Re: Boris Karlov

Post od DervenD » 07 Mar 2012, 15:32

Kazu da su mnogi Bugari Ibra Lolova proglasili za naslednika Borisa Karlova.Naravno tehnika je u medjuvremeno napredovala.Ipak cini mi se da je legendarni Boris Karlov,o kome su Mija Krnjevac i Radojka Zivkovic govorili sa izuzetnim postovanjem(cak sto vise mislim da je Radojka sa frulasem Savom Jeremicem,koji je bio clan njenog ansambla i neke numere snimila zajedno sa Borisom Karlovim), mekse svirao od Ibre Lolova,nekako,po meni, vise izvornije.Ibro ima tehniku,ali posmatrajuci njegov opus, kao da "ostrije svira",a mozda i numere koje on svira zahtevaju "vecu ostrinu".Boris je cesto dolazio po Srbiji,druzio se,zajedno svirao sa nasim legendama,takmicili se.Tu tradiciju nastavio je i Ibro Lolov.

Kazu da je Borisova licna karta "Graovsko horo",da je to "Bugarsko Uzicko kolo".Istini za volju nikada nisam o tome razmisljao "o Bugarskom Uzickom kolu",a o Graovskom kolu kao licnoj karti mogao bih da se slozim.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fv_kh2pmzQU[/youtube]

Svakako tu je i Dudino horo,jedno od poznatijih njegovih kola.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6sQ0m97rQjk[/youtube]Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 542
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Boris Karlov

Post od accordionist » 24 Jul 2021, 21:01

Boris Karlov imao je ogromnog znacaja u integrisanju harmonike u bugarsku narodnu muziku. Bio je prvi bugarski harmonikas koji je napravio snimke sa harmonikom. On je razvio poseban stil sviranja harmonike na temeljima tradicionalne bugarske muzike koju inace sviraju izvorni instrumenti (gajde, kaval...). Odlika njegove svirke su brze, jednostavne i kratke muzicke fraze, uz koriscenje nepravilnih ritmova poput 7/8, 9/8, 11/8 i tako dalje. Svirao je sa puno emocija i uz izvanredan osecaj za ritam.

Danas njegova muzika predstavlja osnovu za proucavanje izvodjenja bugarskog narodnog melosa na harmonici. Mnoge njegove melodije postale su standardi za bugarsku narodnu muziku a samo neke od njih su: Gankino horo, Kjustendilska rcenica, Bavno horo, Dajcovo horo, Graovsko horo i tako dalje.Odgovori