Sve o klarinetu

Drveni i limeni: klarinet, frula, saksofon, truba, flauta...
Avatar
accordionist
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 538
Učlanjen: 01 Jan 1970, 01:00

Sve o klarinetu

Post od accordionist » 15 Avg 2011, 00:13

ISTORIJA INSTRUMENTA

Klarinet je drveni duvacki instrument sastavljen od trščanog jezička, usnika, srednja dva dela i zavrsnog dela. Klarinet je nastao krajem XVII veka. Razvio se iz prvobitnog instrumenta pod nazivom šalmaj, prvi inatrument sa jednom trskom:
slika
Johann Christoph Denner iz Nuremburga uz pomoc svog sina usavrsuje šalmaj, stvarajuci novi instrument nazvan klarinet. Denner je dodao dve klapne i povecao raspon instrumenta. On je takodje napravio bolji usnik i poboljsano zvono (zavrsni deo) instrumenta. Vec tokom XVIII veka klarinet se koristio kao solo instrument, da bi malo kasnije postao stalni clan orkestra. Mocart je bio prvi kompozitor koji je koristio klarinet u simfoniji.KLARINET U DZEZ MUZICI


Klarinet se koristi u raznim vrstama muzike, od njegovog izuma krajem XVII veka, od klasike pa sve do rokenrola. Jos od najranijih perioda dzeza, mnogi dzezeri su komponovali, izvodili, i snimali pesme za klarinet. Iako je koriscenje klarineta u dzez muzici nesto opalo tokom 1950-ih i 1960-ih godina, klarinet trenutno ima potencijala na koji treba racunati u svim pod-zanrovima dzez muzike.

Klarinet je bio jedan od izvornih instrumenata dzeza. Dixieland, takodje poznat i kao hot jazz ili New Orleans jazz, bio je prvi talas dzez muzike koja je sluzbeno priznata. Dixieland se oslonio na klarinet koji donosi solo melodiju, uz ostale instrumente - trubu i trombon. Svetle i mekane note klarineta su naglasene i dopunjene ritam sekcijom, koja je ukljucivala klavir, gitaru, bendžo, bubnjeve i kontrabas. Klarinet je takodje bio popularan i u kasnijim zanrovima dzeza, bio je obavezan element svakog dzez orkestra, a zivahna prisutnost klarineta u dixieland jazz stilu nastavlja se i danas.

slika

Klarinet nastavlja dominaciju i u big band sastavima tokom 1930-ih i 1940-ih godina. Ostao je i jedan od glavnih elemenata swing muzike 1950-ih godina. U kasnijem periodu, sa pojavom novijih stilova, popularnost klarineta pocinje da opada a trube i saksofoni pocinju da ga zamenjuju u mnogim dzez orkestrima. Bez obzira koliko je klarinet svestran instrument, ipak ne poseduje grubost koju trazi dzez publika u drugoj polovini XX veka.

Ovde ne mozemo a da ne spomenemo imena velikana dzez klarineta: Benny Goodman, Artie Shaw, Jimmy Dorsey, Harry Carney, Buddy DeFranco, Alan Barnes, Don Byron, i Eddie Daniels...Odgovori