Registri na harmonici
Re: Registri na harmonici
Pozdrav svima nov sam u grupi pa se ne snalazim bas najbolje, imam dalapu 993a, ali je malo teska pa me interesuje dali na troglasnoj harmonici može da se izvede registar violin pošto uglavnom troglasne nemaju taj registar već imaju oboe
Ako nema pikolo onda troglasna ima violin, a ako ima pikolo, sopran i bason onda nemoze da se izvede osim da se pikolo zameni klarinetom. Pikolo sopran, klarinet i bason citaj kao garnitura tonova ili glas.
Moj drug ima klaviru harmoniku troglasnu i nekako ima i violin i pikolo zato pitam kako je to moguće
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Učlanjen: 31 Maj 2012, 20:31
Jednostavno..... Nikako osim ako nema Basson. Tj. Ako ima sopran, klarinet i pikolo. Ali to je jednako dobitku sedmice na loto-u
To sto si nazvao "nekako violin" je oboa tj. kombinacija klarineta i picolo. On je ostriji od violina i ravno stimovan. I ja nisam cuo za troglasnu bez basona.
Hvala na odgovorima svima maada mi neke stvari još uvek nisu jasne, npr troglasna harmonika ima basson Clarinetul i pikolo registar to su zapravo glasovi, koji glas tu fali da bi se dobio violin, jer je očigledno violin registar kombinacija Clarinet i još necega
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Učlanjen: 31 Maj 2012, 20:31
Glasovi se sortiraju po visini. Znači 1 Basson...najniži
2 Klarinet za oktavu viši od basona
3 Sopran iste visine kao i klarinet ali malo (namerno raštimovan, ili podignuta frequencija da se dobije tremolo)
4 Pikolo oktavu viši od soprana i klarineta, a samim tim dve oktave viši od basona.
Sad kombinovanjem tih glasova dobijaju se odreženi registri. NPR. Violin je kad zajedno "rade" sopran i klarinet, organ je kad su basson i pikolica, master je kad su svi zajedno, oboa, je pikolo i klarinet, itd.itd.....
2 Klarinet za oktavu viši od basona
3 Sopran iste visine kao i klarinet ali malo (namerno raštimovan, ili podignuta frequencija da se dobije tremolo)
4 Pikolo oktavu viši od soprana i klarineta, a samim tim dve oktave viši od basona.
Sad kombinovanjem tih glasova dobijaju se odreženi registri. NPR. Violin je kad zajedno "rade" sopran i klarinet, organ je kad su basson i pikolica, master je kad su svi zajedno, oboa, je pikolo i klarinet, itd.itd.....
-
- 120 basova
- Učlanjen: 15 Nov 2018, 08:12
Kada jednom pocnes svirati ozbiljno shvatiti ces da te igrice s registrima su potpuno nevazne ..kada ces imati zadatak da skines 3,4 pjesme dnevno onda shvatis da je sve drugo djecija igra