Problem sa basom

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Re: Problem sa basom

Post od Džoga »

Koca napisao: 11 Jan 2024, 07:26 Ne, nisam na to ni mislio kad sam sam se ponudio on line da resimo, a niti rekao da je posao za placanje. Nikola je jedan sjajan decko, mlad i ispred njega je tek karirjera. Neki poslovi se nemogu resiti preko vibera uglavnom vecina, jer na svako koraku stoji neko potpitanje. Ovde sam prepoznao da moze da se resi bez nekog rizika.
Naravno salim se malo. Svakako mnogo je retko u tim slucajevima da se neko javi i tako pomogne zato svaka cast, kad god stignem to pomenem. :D
nikola21
Nema harmoniku
Pridružio se: 09 Jan 2024, 21:15

Post od nikola21 »

Koca napisao: 11 Jan 2024, 07:26 Ne, nisam na to ni mislio kad sam sam se ponudio on line da resimo, a niti rekao da je posao za placanje. Nikola je jedan sjajan decko, mlad i ispred njega je tek karirjera. Neki poslovi se nemogu resiti preko vibera uglavnom vecina, jer na svako koraku stoji neko potpitanje. Ovde sam prepoznao da moze da se resi bez nekog rizika.
Hvala na lepim recima, kao sto kaze Džoga svaka cast, retki se ponude da pomognu. :D
DuleSavic
Nema harmoniku
Pridružio se: 07 Mar 2024, 09:07

Post od DuleSavic »

Pozdrav svima.
Nov sam na forumu i relativno "svjež" na harmonici.
Poslije 12 godina sam se odlucio na budjenje stare ljubavi.
E ovako, zivim u Francuskoj i na internetu sam "naletio" na cetveroglasnu bez kabinsku Paolo Soprani harmoniku, i bez puno razmisljanja je kupio za veoma povoljne novce.
Harmonika je stara preko 50 godina, ali naravno potrebna joj je reparacija i osvjezenje.
Prvi problem je problem sa registrima basa kojih ima 2 i koji ne rade , drugi problem je klavijatura koja na odredjene tipke KLEPEĆE i to je vrlo iritantno.
Tonski je harmonika odlicna, ni jedan ton nije prigusen i jako je glasna, takodjer je potrebno i ravnjanje tipki.
S obzirom da sam živi lajik sto se tice mehanike i strukture harmonike volio bi znati da li se isplati popravljati tu harmoniku i koliko bi koštao opravak.
Postavio sam harmoniku na odredjene stranice na fb i veci poznavaoci su mi rekli da vrijedi do 1500 e ako je dobrom stanju, ja sam je platio dosta manje i volio bi je urediti jer je stvarno prelijepa i dobra.
Da se razumijemo ja normalno sviram na njoj i prepostavljam da nije u velikom problemu.
Hvala unaprijed na odgovoru, nadam se da ce mi neko pomoci 🤗
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od Koca »

Zdravo, na prvo pitanje odgovor bi bio da se isplati, a sto se tice cene, nepoznato mi je sta se desilo sa bes registrima pa ne rade i taj deo mora se proceniti kada se otvori harmonika. Nije zahvalno davati cenu napamet.
DuleSavic
Nema harmoniku

Post od DuleSavic »

Kontaktirao sam jednog prijatelja koji se razumije i rekao mi je da je rijesenje sto se tice klavijature zamijena kožica sto kosta cca 150-200 e

Bass me izuzetno sikira, kao sto rekoh 2 su registra koja ne rade i boja basova je blokirana na registru za klasicnu muziku (ne znam naziv registra :lol: ), volio bih da znam objasniti konkretno kvar.

Iskreno harmoniku sam platio 630 eura i bio bi spremam uloziti 400 u reperaciju da se utegne maksimalno.
Ja sam amater, kućni svirač ne treba mi Bog zna šta
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od Koca »

Kako klepece? Kada se dirka vraca i klapna pada na patos ili kada dirku udaris prstom kao sa bicem da malcice se pomeri oko 1 mm tako da se klapna tako reci jedva pomeri? Ili lupa dirka o dirku? Sve je to klepetanje... zato se napamet ne resava svaki problem. Onda zavisi koliko je duboka dirka i jaka opruga... treba se pokusati zaobici tapaciranje jer ima jos faktora koje treba resiti pa ako ni to ne uspe onda se tapacira tj menja i filc i kozice.
DuleSavic
Nema harmoniku

Post od DuleSavic »

Klepece na jak udar, tipa triler i brzi prelaz, npr kad se normalno svira akord nema nikakvih problema, ona se normalno vraća u svoj polozaj, ne koci i ne gubi na brzini.
P.S. hvala vam puno na savjetima i pomoci ;)
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

Prijatelju drugarski da ti kažem, ja nemam korist od toga, ali tapaciranje desne strane, i sređivanje bas ovam, szo u 90% slučajeve zahteva vađenje komplet bas roštilja, pored toga registri i još se ponešto uvek nađe, ...Teško da će ti to neko za 400 evra raditi. Računaj koliko je onda radni sat tog majstore. Znači pripremi na tu cenu koliko si dao cca još toliko i onda je to već ok. Opet se ponavljam, ne zameri nemam ja nikakvu korist od toga koliko ćeš ti platiti majstora, ali čisto da te informišem. Pozz! :svirac:
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

Koca napisao: 07 Mar 2024, 20:21 ...treba se pokusati zaobici tapaciranje jer ima jos faktora koje treba resiti pa ako ni to ne uspe onda se tapacira tj menja i filc i kozice.
Nema tu zaobilaženja kočo. To je vervatno harmonika koja nikad od fabrike nije ni tapacirana, tako da je novi filc i kožice neizbežno da se urade.
DuleSavic
Nema harmoniku

Post od DuleSavic »

Klepece na jak udar, tipa triler i brzi prelaz, npr kad se normalno svira akord nema nikakvih problema, ona se normalno vraća u svoj polozaj, ne koci i ne gubi na brzini.
P.S. hvala vam puno na savjetima i pomoci ;)
Odgovori