Guerrini Superior 2 President ORO

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
GuerriniORO
Nema harmoniku
Pridružio se: 28 Okt 2024, 14:43

Guerrini Superior 2 President ORO

Post od GuerriniORO »

Pozdrav svima!

Hteo bi da cujem vase misljenje o mojoj trenutnoj situaciji...
kao sto pise u naslovu, imam harmoniku guerrini superior 2 president ORO, godiste 2022.
Instrument je orginal pravljen u italiji od guerrinija, imam i certifikat itd.

Neki dan sam primetio, da ako sviram na organu, izlazi basson na dva tona.
Odneo sam je majstoru sto mi popravio ta dva tona, ali je primetio da je cela harmonika rastimovana.
Fabricki je nastelovana na 440mhz, sad bi hteo da cujem vase misljenje sta je najbolje za nasu balkan muziku?

Uz to bi jos hteo da kazem da mi violin i mussette zvuce "francurski".. tu se radi valjda o tremolo, kako mi majstor rekao.
Sad neznam da li tremolo skroz da se smanji ili da se ostavi jos malo? Da li je mozda neko skroz smanjio to i nije bio zadovoljan?

Pritom je harmonika mnogo tvrda, jeste da sam se navikao ali bi voleo da su dirke malo laksi..
Jel to moze poremetiti ton, ako majstor olaksa dirke?

Da li imate mozda jos nesto kao predlog sto bi trebao uraditi da izvucem maksimum iz harmonike?

hvala u napred!

Pozz
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Guerrini Superior 2 President ORO

Post od Koca »

Stim Guerrini nije na 440 hz, verovatno je merio samo na ta 2 tona. Jacina opruge nema veze sa tonom. Poz.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

Da malo pojasnim, nacin stimanja je stvar ukusa i o tome se ne raspravlja, isto kao i o tome da li su lepse plavuse ili crnke. Ako se tebi ne svidja sveb kao ni meni onda ides ravno. Na desnoj strani imas 328 perca 41x4x2 i nema jednake fregvencije na tim tonovima i ako je harmonika skoro nova stim je vec negde otisao po logici na vise. Ako hoces ravno nije problen samo sopran koji je podignut nego su i ostali glasovi zauzeli neke fregvancije kako koji a to se vidi kada se popisu svih 328 tonova. O ovome sam pisao da nije samo violin registar gde se cuje sveb i on nekako nejmanje kvari violin a zato preslusas i ostale registre najpre ostri bandon, i accordeon. Ako nisi siguran na licu mesta se odluci.

Klavijaturu smo isto n puta spominjali pa prelistaj malo ranije tekstove, a sustina je da se i ona moze znacajno popraviti. Klavijature uglavnom rade povrsno i brzinski pa zato ljudi i nisu zadovoljni. Taj koji pravi i ugradjuje klavijaturu mora da zna pristojno da svira da bi skopcao valja li ona ili ne. Ako majstor nije dobar harmonikas nije ni klavijatura dobra za neku ozbiljniju svirku. Radi se po sistemu da ona bude dovljno tvrda da bi dihtovala harmonika, a sto ces da vezbas 2 sata umesto jednog za istu stvar to je sad na volji harmonikasa. Najteze je uraditi ekstra klavijaturu jer jedna poboljsana stvar kvari drugu i tako u krug... Slabija opruga - losija dihtacija pa se klapne moraju prestelovati kako bi dihtovala. Krajnji rezultat je brza klavijatura koja dobro zatvara i ne klapara. Sve ima neku svoju skrivenu meru pa je to jedna bas kompleksna radnja. Da ne duzim probaj deo klavijature (par dirki) po novom i po starom stelovanju pa ces videti razlike. Pozdrav.
GuerriniORO
Nema harmoniku

Post od GuerriniORO »

Hvala vam na odgovoru!

Sad sam pricao sa guerrini.
On mi rekao da nas balkan stimm jeste 442 i potvrdio mi da je fabricki stimovana na 440. nisam siguran, al mislim da to mere samo na jednome tonu C, ako se ne varam. Stvarno se ne razumem u te frekvencije, tako da slobodno me izpravite.

Dodatno mi rekao da ce mi tremolo morati staviti na 5. sad sta on mislim sa „na 5“ neznam, ali rekao je da je to dobro za nasu muziku i ne bi mi preporucio skroz da ga spustim.

Bandon mi isto loše zvuci, vole bi da zvuci malo vise „prljav“ ako mogu tako da kazem.

Sviram vec dugo godina, ali se totalno slabo razumem u te stvari sa frekvencijama, tremolo, itd. Tako da nemoj da mi zamerite ako sam nesto pogresno rekao.

Hvala i Pozdrav
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

Ako se vi ne razumete to nece ispasti dobro. Da ti svebuje na 445 hz? :o
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

GuerriniORO napisao: 28 Okt 2024, 22:20 Hvala vam na odgovoru!

Sad sam pricao sa guerrini.
On mi rekao da nas balkan stimm jeste 442 i potvrdio mi da je fabricki stimovana na 440. nisam siguran, al mislim da to mere samo na jednome tonu C, ako se ne varam. Stvarno se ne razumem u te frekvencije, tako da slobodno me izpravite.

Dodatno mi rekao da ce mi tremolo morati staviti na 5. sad sta on mislim sa „na 5“ neznam, ali rekao je da je to dobro za nasu muziku i ne bi mi preporucio skroz da ga spustim.

Bandon mi isto loše zvuci, vole bi da zvuci malo vise „prljav“ ako mogu tako da kazem.

Sviram vec dugo godina, ali se totalno slabo razumem u te stvari sa frekvencijama, tremolo, itd. Tako da nemoj da mi zamerite ako sam nesto pogresno rekao.

Hvala i Pozdrav
Referentni ton za merenje frekvencije tonova na harmonici je A4 ton Npr. A4=440Hz ili 442. A za neke okvirne provere možeš skinuti aplikaciju na telefon, i sam proveriti osnovne frekvencije svakog registra, tj. Pikola bassona soprana i male kabine. Postaviš štimer na 440HZ (PRIMER) I sviraš ton po ton, i vidiš kolika su odstupanja, ... ako je na basonu i pikoli više od 8 + centi, podigni štimer na 442, i proveri tad Sopran pogotovo, Te novije modele, ORO elegant i šta znam, su znali dosta fabrički "unakaziti" švebom.
Sent from my Pisaća mašina
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Post od sampionce »

Koca napisao: 29 Okt 2024, 07:21 Ako se vi ne razumete to nece ispasti dobro. Da ti svebuje na 445 hz? :o
Верујем да је у питању швеб од 5 центи --- 5 херца би готово сигурно растерало ситне глодаре и инсекте по комшилуку, а боме, могло би да послужи, пу-пу-пу, као ватрогасна или амбулантна сирена!

НИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ штим није ”балкански”, никада ни био!
Те приче ложача Пере су само, и једино то...

П.С.
Уколико ме сећање служи, имали смо целу једну тему овде, а о клавијатури смо многи већ писали дисертације...
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

sampionce napisao: 29 Okt 2024, 18:07
Koca napisao: 29 Okt 2024, 07:21 Ako se vi ne razumete to nece ispasti dobro. Da ti svebuje na 445 hz? :o
Верујем да је у питању швеб од 5 центи --- 5 херца би готово сигурно растерало ситне глодаре и инсекте по комшилуку, а боме, могло би да послужи, пу-пу-пу, као ватрогасна или амбулантна сирена!

НИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ штим није ”балкански”, никада ни био!
Те приче ложача Пере су само, и једино то...

П.С.
Уколико ме сећање служи, имали смо целу једну тему овде, а о клавијатури смо многи већ писали дисертације...
Druže radio sam i neke sa švebom po "mnogo" Hz i veruj mi posle tih nekih 5 (što se dešavalo na starim organtonkama) dalje i ne čuješ razliku, da li je 5 ili 7 ili 8 više ti je tako svejedno, jer guraš tampone u uši da zaustaviš krvarenje iz istih. A jednu mizet verziju sam radio (da li ćeš mi verovati ili ne, na tebi je da odlučiš) sa sopranima minus 12-ak pa onda 0 i treći +12ak centi. Naravno padajući. Čovek tako hteo za da prostiš valcere ...Muškarci skidajte pantalone,dame biraju. :lol: :svirac:
Sent from my Pisaća mašina
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Post od sampionce »

[/quote]
Druže radio sam i neke sa švebom po "mnogo" Hz i veruj mi posle tih nekih 5 (što se dešavalo na starim organtonkama) dalje i ne čuješ razliku, da li je 5 ili 7 ili 8 više ti je tako svejedno, jer guraš tampone u uši da zaustaviš krvarenje iz istih. A jednu mizet verziju sam radio (da li ćeš mi verovati ili ne, na tebi je da odlučiš) sa sopranima minus 12-ak pa onda 0 i treći +12ak centi. Naravno padajući. Čovek tako hteo za da prostiš valcere ...Muškarci skidajte pantalone,dame biraju. :lol: :svirac:
[/quote]

:lol: :lol: :lol:
У ПОТПУНОСТИ сагласан!

И ја сам имао једну мучену Далапу, оригинал, исто мизет, ал паз’ сад ово - бескабинска - ”растурена” два сопрана... Дуго није било врабаца, а богме ни врана ни комараца у околини. :D
GuerriniORO
Nema harmoniku

Post od GuerriniORO »

Poslacu Harmoniku u italiju da mi uradi stim na 442, uz to ce mi odma tremolo da sredi.
Dirke necu da diram, neka ostanu tako. Prepusticu njemu to u verovannju da covek zna sta radi, ipak je i on napravio tu harmoniku.
Odgovori