Kompletni servis weltmeister S4
Kompletni servis weltmeister S4
Pozdrav,
dakle ovako, slučajno sam naišao na model weltmeister S4 za 1300 eura. Harmonika je u losijem stanju, farbana izvana, celuloid na mjestima potrgan. Tipke za registre su dosta lošem stanju ali da se se popraviti. Tonovi su prva klasa Bugari i uštimani na 440hz i ne odstupaju ni malo. I tako da sam čitajući forume shvatio da bi pravi majstori tražili par tisuća eura za kompletni popravak što je naravno neisplativo jer se penjemo do cijene guerrinija ili dalappe ili neke druge harminike u tom rangu kvalitete. Na kraju sam odlučio samostalno se upustiti u taj projekt obnove i potpuno sam rastavio harmoniku. Nije me briga hoće li taj popravak trajati mjesec ili dva ili godinu dana i više. Svi vijci i dijelovi su označeni i spremljeni u kutije. Svaki dio je fotografiran kod demontaže tako da ju kasnije bude lakše sastaviti. Uglavnom razmišljao sam da li bi skinuo celuloid i ponovno navukao novi, ali nekako nisam sklon toj ideji iako mislim da bi to bilo naj ispravnije. Na kraju sam odlučio da ću harmoniku pofarbati crnim 2K PU lakom i zatim bezbojnim sjajnim u nekoliko slojeva ( to će mi napraviti lakirer u komori). Navodno bi celuloid to trebao bez problema primiti na sebe. Kompletno sam skinuo staru boju koju je netko sprejom pošpricao i pokitao sam poliesterskim 2k kitom pukotine i neravnine. Pobrusio sam kit najprije sa 600, pa 800, pa 1500 vodobrusnim papirom i recimo da će ovih dana biti spremna za lakiranje. Ono što me trenutno više muči je to što sam i u nabavi filca sa kožom za klapne na tonovima pa me zanima ako netko želi podijeliti informaciju, kolika debljina filca s kožom mora biti na vanjskim klapnama, a kolika debljina na klapnama u kabini. Negdje sam pročitao da debljina nije ista, meni bi odgovaralo 4mm za vanjske klapne i 3.5mm u kabini, ako sam dobro izmjerio prema starim filcevima. Radi se o modelu Weltmeister S4 kako piše u naslovu teme. Hvala svima koji žele pomoći. Postaviti ću povremeno i slike kako projekt bude napredovao.
dakle ovako, slučajno sam naišao na model weltmeister S4 za 1300 eura. Harmonika je u losijem stanju, farbana izvana, celuloid na mjestima potrgan. Tipke za registre su dosta lošem stanju ali da se se popraviti. Tonovi su prva klasa Bugari i uštimani na 440hz i ne odstupaju ni malo. I tako da sam čitajući forume shvatio da bi pravi majstori tražili par tisuća eura za kompletni popravak što je naravno neisplativo jer se penjemo do cijene guerrinija ili dalappe ili neke druge harminike u tom rangu kvalitete. Na kraju sam odlučio samostalno se upustiti u taj projekt obnove i potpuno sam rastavio harmoniku. Nije me briga hoće li taj popravak trajati mjesec ili dva ili godinu dana i više. Svi vijci i dijelovi su označeni i spremljeni u kutije. Svaki dio je fotografiran kod demontaže tako da ju kasnije bude lakše sastaviti. Uglavnom razmišljao sam da li bi skinuo celuloid i ponovno navukao novi, ali nekako nisam sklon toj ideji iako mislim da bi to bilo naj ispravnije. Na kraju sam odlučio da ću harmoniku pofarbati crnim 2K PU lakom i zatim bezbojnim sjajnim u nekoliko slojeva ( to će mi napraviti lakirer u komori). Navodno bi celuloid to trebao bez problema primiti na sebe. Kompletno sam skinuo staru boju koju je netko sprejom pošpricao i pokitao sam poliesterskim 2k kitom pukotine i neravnine. Pobrusio sam kit najprije sa 600, pa 800, pa 1500 vodobrusnim papirom i recimo da će ovih dana biti spremna za lakiranje. Ono što me trenutno više muči je to što sam i u nabavi filca sa kožom za klapne na tonovima pa me zanima ako netko želi podijeliti informaciju, kolika debljina filca s kožom mora biti na vanjskim klapnama, a kolika debljina na klapnama u kabini. Negdje sam pročitao da debljina nije ista, meni bi odgovaralo 4mm za vanjske klapne i 3.5mm u kabini, ako sam dobro izmjerio prema starim filcevima. Radi se o modelu Weltmeister S4 kako piše u naslovu teme. Hvala svima koji žele pomoći. Postaviti ću povremeno i slike kako projekt bude napredovao.
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Re: Kompletni servis weltmeister S4
Srećno u ptojektu, trebat će ti. Što se tiče filca, ako je vanjski 4mm, kabinski nebi mogao biti 3.5. čak teško da ćeš i nabaviti takav, (mislim 3.5) imaš 3 ili 4mm. To moraš sam pregledati i premeriti da nemaš posle puno korekcija na viljuškama i klapnama. Pogotovo na Weltmaestericama su dosta od mekanog aliminijuma te viljuške i lako pucaju. Ja bih ti preporučio da kad odradiš restauraciju, da "tapaciranje" prepustiš nekom ko to zna, zeznuto je veruj mi. na deseti deo milometra koji ne vidiš okom ako ukosiš malo klapnu da ne legne kako treba. ima da ti "prosvira" sama. i onda pored patnje koju si uložio i vremena i novca za materijal (filc nije baš jeftin, a ni koža) Na to sve ćeš i platiti majstora da to ponovo radi. Što se tiče farbanja i tu budi oprezan jer nitro razgrađuje celuloid.
Sent from my Pisaća mašina
Hvala. Što se tiče klapni, one su pričvršćene sa aluminijskim pločicama preko plastičnih kapica na viljuške. Te plastike su kompletno za izmjenu jer od starosti su postale toliko krhke da odmah pucaju. Nove sam isprintao na 3d printer. Ispod starih plastičnih kapica i aluminijskih klapni nalazi se prešpan od nekih 0,2mm. Da li bi bolja opcija bila da umjesto tog prešpana zalijepim neku mekaniju gumu ili spužvastu gumu od cca 1mm i da mi ta guma bude međuveza između klapni i aluminijskih viljuški, a filc smanjim sa 4mm na 3mm. S time bih dobio fleksibilnost klapne pa bi se ona malo i sama podesila prilikom zatvaranja.
- dugmetarac78
- Šef orkestra
Prvo (ja bih tako radio, i tako i radim) podesi dubinu dirke tj. odredi koja dubina ti odgovara, i onda češ videti koliko imaš prostora za manevar između viljuške i patosa, prema tome se određuje onda i debljina filca kožica itd, ako češ nešto lepiti između držača-tj. dela koji se kači na viljušku i aluminijumskog dela na koji se lepi filc, ja bih isključivo izabrao neku tanku ali čvršću kožu, ne volim te umetna materijale. Svako ima svoj način. Ja bih ili tako ili kupio set drvenih klapni i ugradio njih. Ali Ok je i oo. samo taj plastični deo bih voleo videti kako si isprintao, to obično bude neka tvrđa guma koja je elastična. Postavi poneku sliku ako nije problem.
WT ima tvrdu klavijaturu pa je moj savet da stavis akcenat kako ces svirati lako na njoj, a klapne ostavis ukoliko nisu bas moljci izbusili filc kao sir tj . dobar deo pojeli . Samo to fino podesavanje sa postojecim filcom je preveliki posao jer imas posao sa ravnanjem dirki, podesavanjem gramaze, negde se dirke spajaju a negde 2,5 mm razmak, neke imaju prveliki luft a neke se tesko vracaju, dihtaciju na klapnama treba dovesti na max nivo jer ces smanjiti gramazu da bi bila ugodna klavijatura. Samo ovo je jako veliki posao a trazi iskustvo. Ne bih stavljao manje od 5 mm dubinu. Poz.
Ne znam kako se ovdje postavljaju slike. Da li može kakva kratka uputa?
Evo nekih slika.
https://imgur.com/a/glcq0qq
https://imgur.com/a/glcq0qq
To sam i ja mislio da je guma, međutim originalno je plastika koja odmah pukne koliko je krhka. Ispod te plastike je bio prešpan, pa je onda to sve bilo zaljepljeno za aluminijsku pločicu. Ovo nije loša ideja sa kožom. Sad čak i imam kože jer sam oprao filceve od basova u toploj vodi sa detardžentom pa se ovo što je netko zalijepio crnu kožu na staru kožu sa filcom odlijepilo. Vidi se na slikama crna koža koja je bila zalijepljena preko originalne kože. Čak ovi originalni filcevi dosta dobro drže jer se ništa nije odlijepilo. Vidjeti ću kad se to posuši da li bude dobro ili ću i to zamijeniti.dugmetarac78 napisao: ↑06 Jan 2025, 15:40 Prvo (ja bih tako radio, i tako i radim) podesi dubinu dirke tj. odredi koja dubina ti odgovara, i onda češ videti koliko imaš prostora za manevar između viljuške i patosa, prema tome se određuje onda i debljina filca kožica itd, ako češ nešto lepiti između držača-tj. dela koji se kači na viljušku i aluminijumskog dela na koji se lepi filc, ja bih isključivo izabrao neku tanku ali čvršću kožu, ne volim te umetna materijale. Svako ima svoj način. Ja bih ili tako ili kupio set drvenih klapni i ugradio njih. Ali Ok je i oo. samo taj plastični deo bih voleo videti kako si isprintao, to obično bude neka tvrđa guma koja je elastična. Postavi poneku sliku ako nije problem.
Ako idem na 5mm bojim se da će mi biti previše zatvoreni izlazi za zrak ispod klapni. A stari filc je u relativno lošem stanju. Sve je masno jer je prijašnji vlasnik špricao mehaniku sa WD40 pa su filcevi upili tu masnoću. I cijela mehanika je puna one masne prašine koja ostaje nakon upotrebe WD40. Uspio sam tu masnoću oprati iz filceva jer sam potopio u vruću vodu sa detardzentom ali kakvo će stanje biti kad se posuše, ne znam.Koca napisao: ↑06 Jan 2025, 18:24 WT ima tvrdu klavijaturu pa je moj savet da stavis akcenat kako ces svirati lako na njoj, a klapne ostavis ukoliko nisu bas moljci izbusili filc kao sir tj . dobar deo pojeli . Samo to fino podesavanje sa postojecim filcom je preveliki posao jer imas posao sa ravnanjem dirki, podesavanjem gramaze, negde se dirke spajaju a negde 2,5 mm razmak, neke imaju prveliki luft a neke se tesko vracaju, dihtaciju na klapnama treba dovesti na max nivo jer ces smanjiti gramazu da bi bila ugodna klavijatura. Samo ovo je jako veliki posao a trazi iskustvo. Ne bih stavljao manje od 5 mm dubinu. Poz.
- dugmetarac78
- Šef orkestra
Ljudino to sa pranjem filca nemoj se mučiti bezveze, to MORA novi filc i kože, namučit ćeš se bez veze a ništa nećeš napraviti. o ti govorim u ime svih koji će ti rado pomoći ovde na forumu, sve smo to prošli davno i znamo o čemu pričamo. Odakle si, možeš mi se privatno javiti ako ne želiš da pišeš ovde.