Ma vjerujem da neće biti ništa od toga, ali dok ne stigne plaća nemam što drugo raditi pa svašta padne na pamet. Sad kad dođe plaća ću naručiti novi filc sa kožom. Uzet ću 4mm i polako napraviti nove dijelove. Trebam 82 komada filceva za tipke i 24 komada za basove. Kad to napravim idem polako dalje. Sad tražim nekoga tko bi mi polakirao kućište. Ako će i to biti problem. Onda ću sam morati polakirati. Ovi neki lakireri koje sam pitao ne žele s time imati posla tako da ću morati malo bolje potražiti tko bi htio takvo nešto odraditi.dugmetarac78 napisao: ↑07 Jan 2025, 02:34 Ljudino to sa pranjem filca nemoj se mučiti bezveze, to MORA novi filc i kože, namučit ćeš se bez veze a ništa nećeš napraviti. o ti govorim u ime svih koji će ti rado pomoći ovde na forumu, sve smo to prošli davno i znamo o čemu pričamo. Odakle si, možeš mi se privatno javiti ako ne želiš da pišeš ovde.
Kompletni servis weltmeister S4
Re: Kompletni servis weltmeister S4
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Filc za basove striktno vodi računa koliko je bio debeo sa kožom da opet bude isto, jer će ti u suprotnom basovi biti ili plitki ili duboki ili u najgorem slučaju grbavi. Ja sam okolina Vukovara a ti odakle si.
Sent from my Pisaća mašina
Basovi su isto 4mm. Nije mi jasno da je metalna ploča na basovima ispod remena potpuno zatvorena. Logično bi bilo da je perforirana jer ovako zvuk basova izlazi kroz tipke basova i zatvara se unutar kutije sa mehanikom basova. Ja sam iz okolice Karlovca.dugmetarac78 napisao: ↑07 Jan 2025, 16:33 Filc za basove striktno vodi računa koliko je bio debeo sa kožom da opet bude isto, jer će ti u suprotnom basovi biti ili plitki ili duboki ili u najgorem slučaju grbavi. Ja sam okolina Vukovara a ti odakle si.
Klavijatura je kao kod Cantusa, i taj rub partalelno sa cesljom prema krajevima dirki je veliki problem za omeksavanje crnih dirki jer se opruga naslanja na njega i ponistava dejstvo labavljenja opruge. Ja sam to resio bio belezenjem mesta preko kojih ide crna dirka i brusenjem tog praga samo na tim mestima (17). Metalni cesalj isto otezava fino podesavanje polozaja dirki o cemu sam pricao. Za razliku od S4 i Cantusa Supita ima drveni cesalj i lakse se moze raditi. No kad si se vec uhvatio u kostac razmisli o svemu a narocito da ces verovatno morati jos koji put da je skines i poboljsas neke detalje o kojima prvi put nisi vodio racuna, ali tako je to, ako radis jos koji put radis za sebe.
Ma nije problem ako treba i 100 puta skinuti i ponovno montirati. Moram priznati da mi je uživancija ovako polako raditi dio po dio i čekati kada prvi put zasvira. Nisam još razmišljao o olakšavanju dirki. Mislio sam najprije vratiti u što bolje tvorničko stanje. Čak sam i one crvene centratore koji su u bijelim dirkama isprintao na 3d printer. Originalni su 1,8mm debljine, ja sam isprintao 2mm jer je aluminijski češanj malo poderan. Čak sam mislio iza tog češlja ugraditi drveni češalj i podesiti ga tako da mi hvata centrator cijelo vrijeme dok je dirka u mirovanju i kada se pritisne. Za sada kad gledam u mirovanju su centratori malo iznad aluminijskog češlja, pa onda dirke imaju lufta, a i originalni centratori su dobili kanale na sebi. Naravno moram zamijeniti i čeličnu šipku od 2,5mm jer je i ona dobila na nekim mjestima kanale pa i tu šetaju dirke. Danas sam uspio predati lakireru korpus na lakiranje pa evo polako napredujem.Koca napisao: ↑07 Jan 2025, 22:59 Klavijatura je kao kod Cantusa, i taj rub partalelno sa cesljom prema krajevima dirki je veliki problem za omeksavanje crnih dirki jer se opruga naslanja na njega i ponistava dejstvo labavljenja opruge. Ja sam to resio bio belezenjem mesta preko kojih ide crna dirka i brusenjem tog praga samo na tim mestima (17). Metalni cesalj isto otezava fino podesavanje polozaja dirki o cemu sam pricao. Za razliku od S4 i Cantusa Supita ima drveni cesalj i lakse se moze raditi. No kad si se vec uhvatio u kostac razmisli o svemu a narocito da ces verovatno morati jos koji put da je skines i poboljsas neke detalje o kojima prvi put nisi vodio racuna, ali tako je to, ako radis jos koji put radis za sebe.
Ako si klavijaturu polozio horizontalno i ako mislis na mesingane zabice (centratori) onda luft izmedju vrha ceslja i zabice nije bitan jer je dirka fiksirana osovinom tj moze biti koliko hoces ne gledaj to. Nego vizuelno videces jeli razmak izmedju dirki isti ili priblizno isti i koliko se lako dirka klati izmedju 2 susedne. Ako se jako lako klati ili su 2 dirke u dodiru onda ce skljocati kad sviras.
Ne znam da li govorimo o istoj stvari, kod mene su plastični centratori koji dolaze u zazore na češlju. Pogledaj zadnje dvije slike na linkuKoca napisao: ↑09 Jan 2025, 07:27 Ako si klavijaturu polozio horizontalno i ako mislis na mesingane zabice (centratori) onda luft izmedju vrha ceslja i zabice nije bitan jer je dirka fiksirana osovinom tj moze biti koliko hoces ne gledaj to. Nego vizuelno videces jeli razmak izmedju dirki isti ili priblizno isti i koliko se lako dirka klati izmedju 2 susedne. Ako se jako lako klati ili su 2 dirke u dodiru onda ce skljocati kad sviras.
https://imgur.com/a/slike-weltmeister-s4-glcq0qq
Vidi se slika česlja i njegovi vrhovi su lagano ukoso poderani, kao i sami plastični narančasti centratori (u onom djelu gdje je zaobljen su se na obje strane napravili kanali ). Kod mene nisu mesingani ako mislimo na istu stvar.
Ne koristimo iste termine. Jedino sta vidim plasticno narandzasto su sparingle u patosu ili trake sa otvorima za funkciju registra ali ne bitno. Nesto sam ti valjda bio od pomoci, ta klavijatura je zahtevna da se ukroti.
sada sam ubacio sliku tipke. Govorim o ovom malom narančastom dijelu koji izlazi iz drva tipke. Kažeš nije bitno što on ima kanale i kad tipka nije pritisnuta ne ulazi u češalj. Onda jedino je problem na osovini.
https://imgur.com/a/slike-weltmeister-s4-glcq0qq
Bio si spomenuo da su mesingane žabice. Da li je to ovo što je kod mene plastično narančasto?
Što se tiče klatanja tipki, koliko sam vidio, najviše imaju taj neki zazor na samoj osovini koja se poderala.
Znam o cemu pricas napisao sam ti u PP.