Pomoć oko MIDI harmonike

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
nticaric
Nema harmoniku
Pridružio se: 30 Jan 2013, 03:21

Pomoć oko MIDI harmonike

Post od nticaric »

Pozdrav svima,

Nedavno sam nabavio Bugari harmoniku koja ima MIDI izlaz, ali nisam siguran što mi je točno potrebno kako bih je mogao spojiti na slušalice ili računalo.

Ako netko ima iskustva s ovime, možete li mi objasniti:

1. Koju dodatnu opremu trebam?
2. Kako funkcionira povezivanje na slušalice preko MIDI-a?
3. Može li se harmonika koristiti direktno s računalom za snimanje ili sviranje?

Svaka pomoć i savjet su dobrodošli!

Hvala unaprijed

Slika
Slika
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Re: Pomoć oko MIDI harmonike

Post od dugmetarac78 »

To je koliko vidim malo stariji model tj, sistem midija koji ima u sebi već i modul sa nekim zvukovima(bojama) e sad ne bi bilo loše da napišeš koji model je tačno. a što se tiče opreme, treba ti midi kabal sa 5 pinova koji će pored MIDI signala koji se šalje davati napajanje 5v. jer midi bez toga ne može da radi. Znači običčno 1-5 su + i - a 2i 4 pin podaci, treći je neka masa neki uređaji je ni ne zahtevaju. Ima više opcija, sa midi povezivanjem, višekanalno za basove i posebno za prim stranu, ja sam negde imao jednu "stanicu" koja mi je ostala kad sam čoveku vadio midi iz harmonike, na njoj piše koji kanal je za šta, i ona šalje struju u midi sistem a takođe šalje midi komande dalje u modul ako koristš externi. Moram potražiti da ti preciznije mogu reći. Ugl. napiši model, možda nešto i skontamo.
Sent from my Pisaća mašina
nticaric
Nema harmoniku

Post od nticaric »

Harmonika na sebi nazalost nema nikakvu oznaku. Tako da ne znam koji je tocno model. Unutra ima napisano olovkom 1980 tako da je pretpostavljam iz te godine. Evo jos par slika. Uz kabal kakav bi mi "midi sistem" trebao, nesto ovakvo https://www.roland.com/global/products/um-2g/
ili nesto drugo

Slika
Slika
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od dugmetarac78 »

Prijatelju mogu ti jedino posavetovati da na fejsu kontaktiraš čoveka zove se Sele Carevac. on isključivo radi te midi instrumente. Ako on ne zna, ne zna niko.
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

To je Bugari Armando Champion Cassotto MIDI B-Griff, Troglasna harmonika sa midijem i ozvucenjem.
Oprema koju trazis najverovatnije izgleda ovako.(link dole) U pitanju je napajanje i midi kontroler koji ti omogucava da kontrolises harmoniku na odredjene klavijature, racunar i sl...., Dok ima i mogucnost (vidi na slici) za audio izlaz mikrofonije za sviranje bez midija, pored midija ima i elektroniku slicnu onim na elektricnim orguljama gde kombinacijom brojevno oznacenih registara pravis kombinaciju na elektronici (isto to se prenelo sa orgulja na harmoniku te zato harmonika posle orgulja i klavira je instrument sa najvecim opsegom tonova...

Dva crvena dugmeta dole ti pokazuju ELECTR da palis elektroniku i MIKE da palis mikrofone tj ozvucenje na instrumentu. A pored toga ima i stelovanje za ozvucavanje jer tacno ima gore i dole TREBLE MIKE TREBLE ELECT BASS MIKE BASS ELECT oznake koje ti sluze da podesis ton odvojeno na elektronici odvojeno na mikrofonima.

MIDI se ne moze povezivati na slusalice elektronika moze i to samo ako imas ovu dodatnu sa slike.... Ovaj kabal midija sluzi najvise za povezivanje celog interfejsa harmonike sa dodatnom elektronikom te onda mozes povezivati sve ostalo po tvojoj zelji... Takodje bitna je stvar da kad povezes midi ako nadjes dodatnu elektroniku upalis skroz donji prazan registar gde harmonika kao akusticna nece raditi.

Bez ove elektronike sa slike mislim da je bezvredna sem ukoliko cika Sele kog je pomenuo kolega dugmetarac a cija misljenja veoma uvazavam i cenim ne izvede neku majstoriju i iskoristi mehaniku i napravi ti novu elektroniku i midi sto verujem da je moguce a i bolje resenje jer realno koji ce ti stari mikrofoni i elektricne orgulje kada mozes instrument povezati na neki jak sempler ili klavijaturu i sasvim resiti sebi muke.

Ja licno bih ukoliko je harmonika tonski dobra izvukao elektroniku preradio na 6 redi i samo svirka :D , svidja mi se mala je slatka bas ako ti nije mrsko postavi snimak neki kako radi deluje bas lepo. Idealna harmonika za ljude kojima su gabariti u prvom planu.
https://ibb.co/7zLsT7X
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od dugmetarac78 »

Džoga ti je rekao najrealniju situaciju, ili sve počupati i ostaviti standardnu akustičnu harmoniku, ili odraditi tako da se ostave samo midi kontakti i odradi MIDI konekcija sa nekim semplerom, onda imaš midi harmoniku, jer ovo je bukvalno beskorisno Samo stvara teret, zaglušuje tonove, a te orgulje i to nema više gde da se upotrebljava.
nticaric
Nema harmoniku

Post od nticaric »

Hvala svima na odgovorima. Budem kontaktirao gospodina Carevca pa da vidimo sta kaze. Harmonika je inace tonski dobra tako da ako ovo sa MIDI-jem
ne uspije, nema veze svirat ce se na suho :D
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

dugmetarac78 napisao: 07 Jan 2025, 20:47 Džoga ti je rekao najrealniju situaciju, ili sve počupati i ostaviti standardnu akustičnu harmoniku, ili odraditi tako da se ostave samo midi kontakti i odradi MIDI konekcija sa nekim semplerom, onda imaš midi harmoniku, jer ovo je bukvalno beskorisno Samo stvara teret, zaglušuje tonove, a te orgulje i to nema više gde da se upotrebljava.
To i kad je bilo novo svi su se porazocaravali, pocev od Zumajca, Ace i Mije Krnjevca, Kande koji je imao neki Elektrovox tezak ko kuca, Aca Stepic sa onom cuvenom Dalapom elektronkom :lol: :lol:

https://ibb.co/7ps2QgZ

https://www.youtube.com/watch?v=YYoDMv0SzkE
Odgovori