Pomoć pri određivanju dimenzija i razmaka gumba

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
nticaric
Nema harmoniku
Pridružio se: 30 Jan 2013, 03:21

Pomoć pri određivanju dimenzija i razmaka gumba

Post od nticaric »

Pozdrav svima,

Uputio sam se u izradu vlastitog midi dugmetarca i želio bih da razmaci između gumba budu isti kao na Guerrini harmonikama, konkretno modelu Guerrini Champion. Budući da nemam dugmetaru, molim vas za pomoć s točnim mjerama. Ono što me zanima je:

- Razmak između gumba (od centra jednog do centra drugog u milimetrima)
- Razmak između redova i njihov međusobni pomak
- Dubina tipki
- Dimenzije gumba (je li riječ o 15 mm ili 16 mm, te koja je debljina gumba)
- Aktivacijska gramaza gumba

Unaprijed hvala na odgovorima i savjetima!
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Re: Pomoć pri određivanju dimenzija i razmaka gumba

Post od dugmetarac78 »

Što se tiče dimenzije dugmića standard je 14.2x6.5mm. Za tazmak mogu izmeriti ali ne sa šampionke nego sa mastera ali ne mogu sad odmah, da li radite 5 oktava ili 4 i na koji sistem sa midijem ili direktno na skener, ajd malo napišite o tome i mene zanima ta tema pa da izmenjamo iskustva.
Sent from my Pisaća mašina
nticaric
Nema harmoniku

Post od nticaric »

Hvala na odgovoru! Krenuo sam sve raditi ispočetka. Budući da nisam znao točne dimenzije gumbova, prva verzija PCB-a predviđena je za gumbe od 16 mm, s razmakom od 2 cm između njih. U sljedećoj iteraciji pokušat ću prilagoditi dizajn manjim gumbovima.

Ukratko o projektu:

Napravio sam PCB (slika dolje) s 93 tipke. Tipke su iz Cherry MX serije, inače namijenjene tipkovnicama. "Button board" (dio s tipkama) bit će povezan s mikrokontrolerom Teensy 4.1, koji će skenirati matricu tipki. Kada skener prepozna pritisnute tipke, slat će MIDI on/off signale kroz dva kanala, kako bi se spriječilo slučajno gašenje ili aktivacija pogrešnih nota.

Cilj je povezati kontroler s računalom koje koristi kvalitetne semplove harmonike ili, primjerice, s V3 Sound Expanderom. Dakle, iz uređaja bi izlazio isključivo MIDI signal.

Projekt je još u razvoju, pa za sada nemam nikakve snimke za prikaz.

Slika
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

Malo i ja da se ukljucim, odlicna ideja sa Cherry MX samim tim ste svesni da u tom slucaju nema dinamike, posto ste i sami rekli da je to jedan od modela koji ide u profi tastature, ne znam da li ste culi za Cooler Master MK850 koji su napravili touchsensitive/capacitive swtiches ili ti ga sviceve koji u odnosu na pritisak daju input od 0 do 100%... Mislim da bi to bila ekstra ideja pogotovo sto je mali Teensy 4.1 kompatibilan sa raznim izmenama... Postoo vec sve pravite sami reko da dam predlog, ipak je dinamika majka....

Sto se tice promera izmedju gumba ja posedujem Profesional 4 Guerrini pa cu uz pomoc kolege dugmetarca (posto nisam previse vican majstorijama oko harmonike) videti da vam izmerim to ako nadjem vremena... Ne verujem da ima razlike od Championke s obzirom da je ona osakacena cetvorka :D .
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od dugmetarac78 »

Džoga napisao: 27 Feb 2025, 01:50 Sto se tice promera izmedju gumba ja posedujem Profesional 4 Guerrini pa cu uz pomoc kolege dugmetarca (posto nisam previse vican majstorijama oko harmonike) videti da vam izmerim to ako nadjem vremena... Ne verujem da ima razlike od Championke s obzirom da je ona osakacena cetvorka :D .
Nema burezeru razlike, najpreciznije se izmeri sto veći broj dudmića, mislim od početka do kraja i onda podeli na broj raznaka, mislim da je negde od dugmića do dugmića 20.1mm
nticaric
Nema harmoniku

Post od nticaric »

Hvala na komentarima. Touchsensitive je super ideja i budem se probao pozabaviti time u drugoj iteraciji. Ideja se temelji na tome da umjesto opruge, switch ima dva magneta sa suprotnim polovima te se onda sa HAL senzorom mjeri jacina magnetnog polja. Uz takav switch bi jos jedan dodatni chip trebao ici koji bi pretvarao jacinu magnetnog polja u linearni analogni signal.

Danas mi konacno isprintan PCB pa evo dolje par slika. Teensy je mikrokontroller koji treba isprogramirati da skenira matricu i da producira midi signal.

Sad mi preostaje programiranje svega toga, dizajniranje kucista i printanje gumbova po specifikacijama koje ste gore naveli

Slika
Slika
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od dugmetarac78 »

Jel' tajna koliko na kraju izađe novaca da se isprinta recimo 100 komada dugmadi, i da li radiš od obične plastike ili???
nticaric
Nema harmoniku

Post od nticaric »

Ma nije tajna. Kad dizajniram gumb budem ga dao nekom na printanje pa cu reci koja je cijena. Idealan materijal za to bio bio epoxy resin, ali probat cu za pocetak sa abs plastikom
nticaric
Nema harmoniku

Post od nticaric »

Evo ako nekoga zanima kako napreduje situacija do sada, nakon cijele noci programiranja mikrokontrollera, jedan kratak video:

https://www.youtube.com/watch?v=Qu7xfIVnJP8
guerini
120 basova
120 basova
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od guerini »

Bravo za projekat :svirac:
Odgovori