Redovno odrzavanje

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
drago.ns
16 basova
16 basova
Pridružio se: 06 Nov 2023, 11:59

Redovno odrzavanje

Post od drago.ns »

Pozdrav svima,

Pre neku godinu sam uzeo harmoniku, dugmetaru Dallape Supermaxima B, i veoma sam zadovoljan. U sustini harmonika je ispravna, nemam neke zamerke (mozda kozmetickih malo), sviram iskljucivo u kucnim uslovima, ucim, vezbam, pocetnik a mator konj :lol:

Pokusao sam da pronadjem na forumu, ali nisam uspeo da nadjem nista vezano za ovu temu odrzavanja harmonike. Nikad pre nisam imao profesionalni instrument, uglavnom su to bile neke "harmonikice" na koje nisam obracao previse paznje, ali me zanima vase misljenje za odrzavanje pravog instrumenta.

Da li je potrebno s vremena na vreme odraditi neki servis/ciscenje, podmazivanje instrumenta, iako na daje nikakve znake da nesto nije u redu? Mehanizam je slozen, ruke se znoje, bude musava, tesko je i obrisati, povratiti sjaj (zastiti drvo) u tom stanju... Pravim neku paralelu izmedju redovnog servisa automobila, kako bi se prevencijom otklonili neki veci kvarovi. Znam da ljudi imaju drugaciji odnos prema necemu kad im je to posao, pravi novac, pa udri dok radi, zamene posle drugim itd, neke je i briga.. ali kad to posmatras kao hobi, drugacija je perspektiva, bar ja tako mislim, mozda gresim. Inace sam totalni pocetnik sto se tice samog sklopa (sto se moze i zakljuciti na osnovu toga kako se frljam s' izrazima i iznosim polu informacije), pa nista ne radim sam, iskljucivo kod majstora. Dobih od jednog drugara tezgarosa savet:
Mozes da je servisiras i menjas kozice, stimas tonove koje ne koristis da bude skorz ispravna, ali ako ih opet ne budes korstio, dzaba posao.. ako imas para na bacanje, mozes uvek to raditi
Harmonika je inace 57/58 godiste (i zaboravio sam vec), ima dosta staza, pa bih se potrudio da je maksimalno ocuvam jos jedno 40ak, a mozda i duze :svirac:
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Re: Redovno odrzavanje

Post od dugmetarac78 »

Čišćenje i odrzavanje u vidu kozmetičko-molersko fasaderskih radova, to je sve ok. ali nemoj da te neko ubedi da bilo šta podmazuješ ni slučajno. jer neki delovi (jako ih malo ima) koji su i podmazani fabrički, se podmažu sa specijalnim mazivima koju su antistatički i ne kupe prljavštinu, znači svaki vid održavanja osim podmazivanja. :svirac:
Sent from my Pisaća mašina
drago.ns
16 basova
16 basova
Pridružio se: 06 Nov 2023, 11:59

Re: Redovno odrzavanje

Post od drago.ns »

Hej,

Hvala na odgovoru, to za podmazivanje sam samo dao kao primer odrzavanju kod auta.. nisam mislio stvarno :D Niti znam da li je potrebno. Generalno me zanimalo da li bih trebao recimo svake godine da nosim harmoniku kod majstora na neku "generalku", taj neki redovan servis, ako postoji.. ili sto kaze drugar sviraj dok nesto ne crkne, pa onda popravljaj :D
Odgovori