Pozdrav, kako se pokazao Hohner altantic IV ali običan model ne deluxe N, stari model musette, sviram većinom Polku, tako da Hohner zvuk je poželjan, interesuje me kako se pokaza mehanički da li ima nekih problema, evo link od te harmonike:
https://www.kupujemprodajem.com/muzika- ... 4054244807
Neviđena
Re: Neviđena
Ako ti odgovara mussette stim sa 3 soprana bez picolo Hohner su tonsko tehnicki dobre harmonike za neko kucno muziciranje za svoju dusu ili manje drustvo. Korpus je metalni i farbane su. Ako neko vodi racuna o instrunentu bice dobar a ako se bahati ili ne pazi svaka harmonika ce pokazati posledice.
Uvek sam se pitao kako neko uspe da nenormalno izrovasi celuloid harmonike koji je izuzetno tezak za obradu, kao da smirglas beton. Covek pozajmio svoju harmoniku i dobio je nazad sa 3 slomljena donja rebra koja su isla preko njegovih kolena jer taj ne ume da drzi harmoniku dok svira. Kako se pokazala ??? Pa slomljeno isto kao i svaka druga sto bi. Kajsevima se vade harmonike iz kofera, alke od kajseva prave rsum na harmonici, koferu a i potkacuju klavijaturu , krive dirke, najisjusniji harmonikasi prenose harmoniku hvatajucije obema rukama za grif i onda se tezina prenosi na srafove meh kajsica koji vremenom razlokaju rupe pa se stavljaju sve veci i veci srafovi pa trebaju posle srafove od felni itd... Neki harmonikasi u roku 5 min vise pritisnu registara nego tipki cak idu 2x registar pa nesto kao probaju pa jos 2-3 x po registrima jer ne znaju nazive registara ili ne razumeju seme kao oznake i traze i traze neku kombinaciju u nedogled... Harmoniku od takvih harmonikasa u sirokom luku zaobilaziti ne bitno koje je marke i cene.
Uvek sam se pitao kako neko uspe da nenormalno izrovasi celuloid harmonike koji je izuzetno tezak za obradu, kao da smirglas beton. Covek pozajmio svoju harmoniku i dobio je nazad sa 3 slomljena donja rebra koja su isla preko njegovih kolena jer taj ne ume da drzi harmoniku dok svira. Kako se pokazala ??? Pa slomljeno isto kao i svaka druga sto bi. Kajsevima se vade harmonike iz kofera, alke od kajseva prave rsum na harmonici, koferu a i potkacuju klavijaturu , krive dirke, najisjusniji harmonikasi prenose harmoniku hvatajucije obema rukama za grif i onda se tezina prenosi na srafove meh kajsica koji vremenom razlokaju rupe pa se stavljaju sve veci i veci srafovi pa trebaju posle srafove od felni itd... Neki harmonikasi u roku 5 min vise pritisnu registara nego tipki cak idu 2x registar pa nesto kao probaju pa jos 2-3 x po registrima jer ne znaju nazive registara ili ne razumeju seme kao oznake i traze i traze neku kombinaciju u nedogled... Harmoniku od takvih harmonikasa u sirokom luku zaobilaziti ne bitno koje je marke i cene.
Zanimljivo da tu kod mene svi muzičari teze prema Hohner atlanticu iv de luxe, sviramo Slovačku muziku i svi ih hvale i sviraju ozbiljne svirke na njima i to dobro zvuči, taki tip muzike...
Evo jedno pitanje onako mi je palo: Koliko je lose za harmoniku da se svira po minusu napolje zimi a ona odjednom udje unutra na 25 stepeni i tako konstantno, kakve havarije treba ocekivati?
Evo jedno pitanje onako mi je palo: Koliko je lose za harmoniku da se svira po minusu napolje zimi a ona odjednom udje unutra na 25 stepeni i tako konstantno, kakve havarije treba ocekivati?
Treba sacekati da se pri promeni temparature instrument adaptira pa onda svirati. Drvo vremenom nabrekne i dirke se olenje pa moraju " na kanal" ako je ne koristis cesto.
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Sve što si rekao i još da dodam jednu bitnu stavku o kojoj ljudi ne misle baš puno, viljuške na dirkama su legura aluminija koja baš ne voli te promene, i koja se na minusu stvrdnanjava, i puca kao staklo. To se znalo desiti (istina retko) ali dešavalo se čak i na Dallapama, a na Guerrinkama je to redovna pojava, a o ostalim jeftinijim markama i modelima, da ne pričam.