Sabbatini harmonike
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Re: Sabbatini harmonike

- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Sabbatini zu odlične harmonike, i takođe su i njihovi tonovi, jer po tonovima su i bili prije više poznati nego po samim harmonikama, su takođe vrhunski, ali realno sadašnji i tonovi stari 40-ak + - godina se ne mogu upoređivati ni pod razno. Možete reći da sam totalka lud, ali ja kad bi imao lovu za novu harmoniku, ubacio bih stare tonove, tj, naručio bih samo korpus i fasene, bez tonova. Ovi današnji tonovi nisu ni realno 45-50% kvalitetno odrađeni, i materijal nije ni prineti starim tonovima. Znači stari tonovi prve klase, nebitno da li je binči ili sabbatini, su alfa i omega za ovo što se danas pravi bez obzira na sve digitalizacije i CNC laserske mašine iostale gluposti.
Evo recimo da u novu harmoniku ubaciš kalajne tonove iz stare Maxime, (to govorim jer je jedan čovek upravo to napravio na moj nagovor) Koča zna o čemu pričam. Ta harmonika ima da govori devet jezika.
Evo recimo da u novu harmoniku ubaciš kalajne tonove iz stare Maxime, (to govorim jer je jedan čovek upravo to napravio na moj nagovor) Koča zna o čemu pričam. Ta harmonika ima da govori devet jezika.
Sabbatini tonovi jesu odlicni, no mislim da se oni ne ugradjuju u te harmonike. Sampionce koji se sve tonovi mogu danas kupiti za ugradnju? Bilo je teksta na forumu ali nisam siguran da cu se setiti tacno. Najbolji su terrrato bi turbo ili obostrano bruseni koji se ugradjuju u Pidjini. Tako da je sam naziv proizvodjaca ne bitan.
Па сад...
Што је доступно Јупитеру није и волу! (да парафразирам)
Фабрика које производе тонове је данас јако мало, и уградња истих се свела на оно - дај шта даш. По истој аналогији је и квалитет инструмената - дај шта имаш/даш. Очекивати квалитет финалног производа је обрнуто пропорционалан понуди. Нажалост!
Некада, у златно доба хармонике, су се и произвођачи тонова надметали међусобно, конкуренција је била лига шампиона. Уосталом, и сами радо сведочимо о квалитету тих инструмената на овим страницама, за разлику од данашњих тј. савремених који би, с обзиром на технологију, алате, и материјале, морали да буду далеко изнад/испред оних, а прича је заправо обрнута.
Био сам у неколико фабрика које производе искључиво тонове, и знате како је то, добијете каталог, видите палету производа, а оно што поручите и коначно добијете је... Па, ево, дугметарац је претходно објаснио.
Цене истих су ПАПРЕНЕ, гарнитура оних гига-мега-турбо-ултра... најквалитетнијих, односно "најквалитетнијих" за десну руку, данас иде лагано преко 1500€! А квалитет??
Ко је штимовао недавно направљене хармонике зна све о томе...

Што је доступно Јупитеру није и волу! (да парафразирам)
Фабрика које производе тонове је данас јако мало, и уградња истих се свела на оно - дај шта даш. По истој аналогији је и квалитет инструмената - дај шта имаш/даш. Очекивати квалитет финалног производа је обрнуто пропорционалан понуди. Нажалост!
Некада, у златно доба хармонике, су се и произвођачи тонова надметали међусобно, конкуренција је била лига шампиона. Уосталом, и сами радо сведочимо о квалитету тих инструмената на овим страницама, за разлику од данашњих тј. савремених који би, с обзиром на технологију, алате, и материјале, морали да буду далеко изнад/испред оних, а прича је заправо обрнута.
Био сам у неколико фабрика које производе искључиво тонове, и знате како је то, добијете каталог, видите палету производа, а оно што поручите и коначно добијете је... Па, ево, дугметарац је претходно објаснио.
Цене истих су ПАПРЕНЕ, гарнитура оних гига-мега-турбо-ултра... најквалитетнијих, односно "најквалитетнијих" за десну руку, данас иде лагано преко 1500€! А квалитет??
Ко је штимовао недавно направљене хармонике зна све о томе...
Некада раније сам на овим страницама писао да је моје искуство показало да тонови друге класе (пре)често знају да ”певају” боље од оних далеееко скупљих из тзв. прве класе (без обзира на финалну обраду и бомбастичне називе). Уосталом, био сам сведок када је власник (у позним годинама) једне озбиљне, престижне фирме која се бави искључиво производњом тонова и сам говорио о томе. Али... људи траже скупо!
Ту сад постоје разна тумачења, објашњења и теорије, али је свакако најутемељеније (јер је засновано на директном искуству - мом) узети тонове из обе класе, и поставити их на ИСТЕ фасене (дакле да, у два поступка, целе гарнитуре тонова - свих 164 тона) и слушати ”шта каже сам инструмент”. То вам наравно неће понудути НИКАД НИКО, али... (опет оно али) увек је проблематично питање референтног модела, са чим се пореди, који су критеријими поређења, услови, узорак, ”сасо манге”.
Данас смо, да се вратим на почетак, принуђени да идемо методом - узми или остави. Нажалост!
Ту сад постоје разна тумачења, објашњења и теорије, али је свакако најутемељеније (јер је засновано на директном искуству - мом) узети тонове из обе класе, и поставити их на ИСТЕ фасене (дакле да, у два поступка, целе гарнитуре тонова - свих 164 тона) и слушати ”шта каже сам инструмент”. То вам наравно неће понудути НИКАД НИКО, али... (опет оно али) увек је проблематично питање референтног модела, са чим се пореди, који су критеријими поређења, услови, узорак, ”сасо манге”.
Данас смо, да се вратим на почетак, принуђени да идемо методом - узми или остави. Нажалост!
Mene mnogo zanimaju ovi novi instrumenti, poput Balkan D.M, Sabatinija, Balone Burinija, Scandallija i Settimio Soprani. Znaci pricam o ovim novim izdanjima Maxim groupe sto se tice setimija i scandalija. Jel ima neko neke utiske o tim novim instrumentima da li su dobri ili samo imaju legendarni izgled posto sam razmatrao zavrsavanjem studija da prodam Baritonku i nadjem nesto lepo pored dalape. Ali posto je ovo tema samo za sabatini zanimaju me vasi utisci ukoliko ste je naravno probali ili radili na njoj. 

Џога, најтоплији савет - заобиђи у широком луку производе Максим групе.
Могу да елаборирам, по потреби, у ПП.
Могу да елаборирам, по потреби, у ПП.
Zar je i Bugari Sabatini i Balone Burini takodje deo Maxim grupe?
Kad ste vec u prici o novim harmonikama. Slozio bih se da tonski nisu dorasle starim harmonikama, bar iz mog iskustva, sto se tice boje tona i jacine zvuka.
Ali dotakli ste se teme klavijatura na novim harmonikama - koliko se to zapravo razlikuje od starih tipova klavijatura. Konkretno, mislim na dugmetarske klavijature. Znam tehnicku izvedenost kod Dallape i Guerrini harmonika i njihov drugaciji sistem opruga. Da li se nove harmonike prave u nekom od ova dva sistema ili postoji neki novi treci sistem. Takodje, da li i sadasnji proizvodjaci poput Sabbatinija, Scandallija, Bugarija, itd rade svi po istom sistemu klavijature ili ima svako neki svoj sistem?
Ali dotakli ste se teme klavijatura na novim harmonikama - koliko se to zapravo razlikuje od starih tipova klavijatura. Konkretno, mislim na dugmetarske klavijature. Znam tehnicku izvedenost kod Dallape i Guerrini harmonika i njihov drugaciji sistem opruga. Da li se nove harmonike prave u nekom od ova dva sistema ili postoji neki novi treci sistem. Takodje, da li i sadasnji proizvodjaci poput Sabbatinija, Scandallija, Bugarija, itd rade svi po istom sistemu klavijature ili ima svako neki svoj sistem?