Koju marku harmonike svirate – i zašto baš tu?
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Koju marku harmonike svirate – i zašto baš tu?
Zdravo svima! Možda je o ovome već bilo reči na forumu, ali interesuje me kakvi su trendovi danas – koje marke harmonika svirate, i šta vas je navelo da baš tu odaberete?
Da li je važna boja tona, pouzdanost mehanike, težina, izgled...? Da li ste verni jednoj marki godinama, ili ste menjali kroz karijeru (i zašto).
Zanima me i popularnost konkretnih modela kod nas – da li ste za Skandalli, Pigini, Bugari, Weltmeister, Hohner, Excelsior, Guerrini, Paolo Soprani... ili možda neku manje poznatu marku?
Da li je važna boja tona, pouzdanost mehanike, težina, izgled...? Da li ste verni jednoj marki godinama, ili ste menjali kroz karijeru (i zašto).
Zanima me i popularnost konkretnih modela kod nas – da li ste za Skandalli, Pigini, Bugari, Weltmeister, Hohner, Excelsior, Guerrini, Paolo Soprani... ili možda neku manje poznatu marku?
- klavijaturac
- 48 basova
- Pridružio se: 20 Maj 2024, 14:57
Re: Koju marku harmonike svirate – i zašto baš tu?
Nisi naveo DALLAPE! Dakle, nemamo šta da razgovaramo! 

Dallape Supermaestro Rämjes
Roland FR-4x V-Accordion

Roland FR-4x V-Accordion

Svašta isprobao i posjedovao ali na kraju ostao vjeran Bugari.
Trenutno imam bijelu artist C5 i crnu champion cassotto. Obdje su 3+2
Nedavno nabavio još jednu hohner Morino VN za svirku u orkestra, ali je treba još restaurirati...
LP
Trenutno imam bijelu artist C5 i crnu champion cassotto. Obdje su 3+2
Nedavno nabavio još jednu hohner Morino VN za svirku u orkestra, ali je treba još restaurirati...
LP
Haha, tačno! Potpuno sam zaboravio na Dallape – greška koju harmonikaš sebi ne bi smeo da dozvoli!
Možda zato što mi se čini da u poslednje vreme nisu toliko prisutne kao neke druge marke...
-
- Šef orkestra
- Pridružio se: 27 Maj 2011, 21:25
Roland fr8x limited-dallape. Ogranicena serija 500 napravljenih. Presao sam na nju jer radim samostalno, svestrana je, i radi odlicno. Inace sam promenio 10-ak originalnih akusticnih harmonika. Najbolja koju sam imao bila je Maxima B 58 godiste. A moj izbor bi uvek bio dobra Sampionka. 
Samo Dallape
Nisam profesionalac, pa se ne opterecujem "markom" harmonike, bitnije mi je sta iz nje izlazi.
E sad, vreme je takvo da se prate neki trendovi, a trenutni trend je da izmislis neku novu, kod nas do sada "nepoznatu" marku. Pored ovih marketinski poguranih marki, poput bugarija na primer. Ono sto sam primetio je da su preovladale preradjene skandinavke, sto zbog cene, sto zbog tezine i kvaliteta izrade. S obzirom da je tehnologija dosta napredovala, pa i u muzickoj opremi, danas nije problem da podesis harmoniku na ozvucenju da radi odlicno (ko zna). Sa svim ovim modernim letvama i miksetama, pa efekt procesorima, itd, najbitnije je da je harmonika lakoradna i lagana. Sto rece Dallape 1960, jedna dobra Sampionka je uvek bila odlican izbor, ali i ima jedno 13,5kg. Znam nekoliko harmonikasa kojima prezidenti i sampionke stoje kod kuce, dok po svirkama drljaju preradjene bugarije, dise, ramjese od po 11-12kg, jer je doslo vreme da nije bitno sta pise na harmonici. Ranije je to bila potpuno druga prica.

E sad, vreme je takvo da se prate neki trendovi, a trenutni trend je da izmislis neku novu, kod nas do sada "nepoznatu" marku. Pored ovih marketinski poguranih marki, poput bugarija na primer. Ono sto sam primetio je da su preovladale preradjene skandinavke, sto zbog cene, sto zbog tezine i kvaliteta izrade. S obzirom da je tehnologija dosta napredovala, pa i u muzickoj opremi, danas nije problem da podesis harmoniku na ozvucenju da radi odlicno (ko zna). Sa svim ovim modernim letvama i miksetama, pa efekt procesorima, itd, najbitnije je da je harmonika lakoradna i lagana. Sto rece Dallape 1960, jedna dobra Sampionka je uvek bila odlican izbor, ali i ima jedno 13,5kg. Znam nekoliko harmonikasa kojima prezidenti i sampionke stoje kod kuce, dok po svirkama drljaju preradjene bugarije, dise, ramjese od po 11-12kg, jer je doslo vreme da nije bitno sta pise na harmonici. Ranije je to bila potpuno druga prica.
-
- Šef orkestra
Kad sam kupio ovog rolanda stajalavmi je Sampionka kuci da je nisam uzeo 3 meseca, kad sam je prodao sad sam se uzeleo.
I ne mogu miran, kupicu jednu koliko vidim. A prerade.. ima lepih komada za tezgarenje i to je to. Ja iskreno nisam jos uvek naisao na neku da me bas raspameti. A kazem za rad i tezgu su super. KUTA nije pipnuo drugu na tezgi od kad ima Dise a ima ih 20 kuci..
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Druže kakva iskustva imaš sa tom harmonikom, zanima me baš da saznam nešto o njima, čuo sam da je to neki Pigini ili šta već? Šta ti znaš, daj nku info? Pozz!Dallape 1960 napisao: ↑03 Jun 2025, 07:23 KUTA nije pipnuo drugu na tezgi od kad ima Dise a ima ih 20 kuci..
Sent from my Pisaća mašina
-
- Šef orkestra
E brate probao sam takvu kod Sase Amadeusa. Bas kao sto sam napisao. Jedino za ono za sta je Kuta koristi ozbiljna letva i da cuvas kicmu. Brzo to radi lagano je, lep balans, i zaobljen je ton, sa dobrim stimom i mikrofonom top. Ali na suvo nema sta da trazi. Imao sam Diwall, ozbiljniji prim ima i bolje radi. Postoji Bolji i laksi model Pigini Gold. Ona je 2+2 10,5 kg. Ali su naravno naduli cene u nebo. Ja sam ipak sebi bio uradio od sonsa prof1 preradu i bila je bruka harmonika. Binci ton, velika rupa u patosu i to ne moze da se poredi ali jbg.. preko 13 kg
Upravo tako, lakoradne i lagane harmonike, ali ne treba ocekivati previse. Dise je zapravo Pigini za skandinavsko trziste, isto kao Ramjes ili Ramses kod Guerrinija ili Dallapea. Bugari, takodje, ima tih laganih modela iz skandinavije i jos neki proizvodjaci poput Zero Sette, itd. Poenta je sto su kod njih bile jako strozije kontrole kvaliteta, pa su mnogo manje razlike od primerka do primerka. Odrzali su nivo kvaliteta izrade, dok kod nas, kao sto znate to jako varira. Tako da ispadose odlicne rade harmonike, naravno ako se prerada odradi kako treba. Istog sam misljenja, pored odlicne sampionke ili organtonke nemaju sta da traze na suvo, ali opet lagane su i lepo rade na ozvucenju, a i treba naci odlicnu sampionku