Pomoc za Opremu u Bendu

Sve u vezi harmonike i muzike što ne spada u gornje podforume.
Odgovori
marich
Nema harmoniku
Pridružio se: 09 Mar 2023, 00:18

Pomoc za Opremu u Bendu

Post od marich »

Pozdrav, sa drustvom zelim da oformim bend, ima nas 5.
Harmonika, Bass Gitara, Bubnjevi, Klavijature i pjevac.

Imamo dovoljan repertoar itd. ali ne mozemo se snaci za opremu tj. ozvucenje.
Harmonika: Guerinni Superior 2
Bass Gitara: Yamaha TRB1004J
Bubnjevi: Nisam siguran
Klavijature: Korg PA4X

Nama je najveci problem koju opremu da uzmemo, ne mora nesto specijalno naravno i skupo, poboljsavat cemo se sa vremenom ali da imamo neku pristojnu opremu da se moze svirati na veseljima, tj. sta je sve potrebno za svaki istrument, i za naravno cjelokupni bend ( zvucnici, pojacalo itd. )

Ako nekome nije problem da pomogne i da napise sta treba i preporuka koju marku da uzmemo, Hvala puno. :D
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Re: Pomoc za Opremu u Bendu

Post od Džoga »

Pozdrav, posto ja sviram na pozive relativno uvek iznajmljujem, ne znam kako stojis sa okolinom al taj biznis je po balkanu odavno razradjen od 50e do 250e iznajmljivanje opreme u zavisnosti od kolicine...
A ako bi ipak kupovao mislim da sto se tice miksete svi vrapci na grani forsiraju dynacord tako da cu i ja da kazem nekog keca da uzmes polovnog ocuvanog koliko je to moguce... Mada moguce je da gledas neku miksetu do 800 i vise vati drugog proizvodjaca za manje pare al opet dobijas pitanje, kvalitet kvantitet itd itd....
Sto se tice zvucnika tu imas raznolik izbor za slicne cene, polovni EV, novi RCF..... Za to iskreno bi bilo najbolje da vidis iskustva ljudi kako koja mikseta im lezi sa kako kojim zvucnicima tj kako im izlazi to sve kompletno....
Ima tu dosta pitanja koja moras vise ljudi koji su isprobali vise kombinacija mikseta i zvucnika. Al mislim za pocetak da je najbolja ova fora sa iznajmljivanjem.
marich
Nema harmoniku

Post od marich »

Hvala puno kolega na odgovoru.

Samo ipak ne bih isao na tu opciju iznajmljivanja vec bas da kupimo svoju opremu jer mislim da bi tad najbolje funkcionisali.
marich
Nema harmoniku

Post od marich »

Takodje bih volio znati razliku izmedju Aktivne i Pasivne kutije i koja da se uzima s obzirom da ce biti pojacalo, mixeta itd.? Jer se stvarno ne razumijem u ovakve stvari pa da imam negdje pitati :D
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

marich napisao: 01 Jan 2024, 23:18 Takodje bih volio znati razliku izmedju Aktivne i Pasivne kutije i koja da se uzima s obzirom da ce biti pojacalo, mixeta itd.? Jer se stvarno ne razumijem u ovakve stvari pa da imam negdje pitati :D
Ne brini, ima ljudi koji se bave tezgarenjem pa ne znaju razliku između aktivnih/pasivnih kutija, papojam suvih i pasivnih kutija itd. Prvo mikseta pasivna je bez snage, znači treba ti snagaš, a suva je bez efekata, znači treba ti neki dodatni efekt procesor (eho, hall itd.)
Pasivne kutije su bez zvučnika :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: (zezam se) dakle bez snage, a aktivne su sa snagom, tj. imaju pojačalo u sebi, ali ja sam uvek za opciju pasivnih kutija jer ti za aktivne treba još dodatni kablovi kao izvor struje itd, kablova kao u priči.
Ako bi uzimao Dinakorda PM serije oni su ti svi sa snagom i efektima Na primer kako je kolega Dzoga rekao Dynacord PM 1 on ima snagu, i duple efekte, znači kod njih se korist ta čuvena kombinacija 5 55 eho i hall. I onda ti trebaju samo još kutije (pasivne). Ako uzimaš 12"-ce, nije loše da imaš uz njih i bar jedan SUB za bass jer 12" ne ispucavaju bas onako kako bas treba da zvuči koliko god da su jake, nemaju tu "dubinu" kao zvučnici 15 inča.
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

dugmetarac78 napisao: 02 Jan 2024, 00:54Ne brini, ima ljudi koji se bave tezgarenjem pa ne znaju razliku između aktivnih/pasivnih kutija, pa pojam suvih i pasivnih kutija itd.
Ispravka bio sam pospan kad sam pisao pa sad tek vidim da sam napisao "Suvih i pasivnih kutija" misleći na suve i pasivne mixete, i ioš da dodam da imaš i "suve pasivne mixete" one su i bez efekata i bez snage, to ti je dupla nula, ali obrati pažnju ako kupuješ mixetu sa efektima, i planiraš da koristiš neje efekte, uglavnom su dosta loši i ograničeni u podešavanjima, pa se ljudi često odlučuju za externe efekt procesore, ja sam koristio Lexicon Alex, i jedno vreme Alesis Midiverb Ozbiljno dobri procesori.
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

marich napisao: 01 Jan 2024, 23:13 Hvala puno kolega na odgovoru.

Samo ipak ne bih isao na tu opciju iznajmljivanja vec bas da kupimo svoju opremu jer mislim da bi tad najbolje funkcionisali.
Nema na cemu, onda obrati paznju na Dynacorda PM1 tj Kec imas 1000-1 i 1600-1 to su kečevi, 1000 imas 10 kanala 1600 16 kanala.

1000-1 2x500w 4 oma, 600 na 8 oma 1350 na 2.7 oma... 2 efekt procesorima sa presetima, 14 kila sa poklopcem i mislim da moze da snima na usb. Mislim da je i kec 1600 isti.... cena izmedju 600 i 800e koliko sam ispratio oglase dvojke idu preko hiljadu a trojka 3290 nova u radnji 2 godine garancije...

E sad imas keca dvojku trojku plus kopije... I to je sto se tice dynacorda.

Kopije mnogi hvale, mnogi ne, nisam imao iskustva mada mi je kolega rekao da su mnogo fleksibilnije sa snagom a bogami i grejanjem za trunku su jace od originala ali se greju nenormalno.

Dvojka je standardno slicna kecu unapredjena znaci 2x700 na 4 oma a tezina oko 20kg isto sa poklopcem

Trojka ide 2x1000w na 4 oma usb da snimas isto ko i ove gore
laksi je od dvojke sto ga cini malo boljim oko 17 kila....

E sad posto tek krecete da svirate ja bih ostao pri kecu kao najbezbolnijoj opciji

Pored 1000 1600 imas modele 600 2200 itd itd sa 6 kanala sa 22 kanala mislim da ti je jasno sta hocu da kazem. Ako vas nema puno dobra opcija bi bila 600 trojka izuzetno mala kompaktna ali opet cena je jaca... Ali i pored toga kec je pouzdan i stojao bih ka njemu ako kupujem licno.
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

marich napisao: 01 Jan 2024, 23:18 Takodje bih volio znati razliku izmedju Aktivne i Pasivne kutije i koja da se uzima s obzirom da ce biti pojacalo, mixeta itd.? Jer se stvarno ne razumijem u ovakve stvari pa da imam negdje pitati :D
Znaci ako izaberes Dynacorda kog sam ti preporucio onda uzimas pasivne kutije kao sto je kolega dugmetarac rekao jer aktivne imaju pojacalo i zahtevaju dodatni napon... Ti vec napon imas u mikseti tako da uzimas pasivne. E sad tu sto se tice ozvucenja sve zavisi kako i sta planirate da svirate jer nije isto svirati na bini sa 2 zvucnika i jednim basom i svirati svadbu sa 8 zvucnika i to...

Za pocetak opet gledao bih RCF 310 i 315 razlika je u incama jelte 10tka i 15tka ja bi uzeo 15tke jer one gruvaju bas kako ni 12 ni 10 ne mogu kao sto je reko kolega dugmetarac ako uzmes 15 mislim da neces imati potrebe za bas binom... Ako bi pak uzimao nesto manje onda nikako 10 vec gledaj kombinaciju 12 i bas bin.

E sad naprimer razni klavijaturisti koji sviraju bas kontru vidjaces koriste Hartke i Markbass binove a pojacala tipa Hartke Gallien Krueger Markbass itd.... Ali posto ti imas basistu to nije tvoj deo potraznje.
marich
Nema harmoniku

Post od marich »

Hvala puno svima na pomoci, sada sam sve razumio i znam kako dalje.
:svirac:
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

Nema na cemu i da javis sta si uzeo :D
Odgovori