Prstored

Pitajte sve o teoriji muzike i teoriji harmonike.
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1239
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Re: Prstored

Post od dugmetarac78 »

Kočo po školski je tako 100% ja sam učio po Albinu Fakinu, ali ukucaj na YT F- major scale (sad sam baš i ja da bih proverio još jednom) I tako sviraju. Kad se uđe u rutinu jednostavno je. :svirac:
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 387
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Prstored

Post od Džoga »

Skolski po fakinu je kako dugmetarac kaze, ali se ovde slazem sa kocom, moj profa u muzickoj osnovnoj kad sam svirao klavirnu f dur skalu je svirao 2 3 1 2 3 1 2 3, skolski je jelte 1 2 3 4 1 2 3 4, moze i kombinacija koju sam ja koristio a to je 2 1 2 3 1 2 3 4 tu nema osetne pauze koju Koca pominje... Nema na cemu Dule.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 1511
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00
Lokacija: Bela Crkva Banat

Re: Prstored

Post od Koca »

Bez ljutnje Fakin me ne interesuje (vec sam rekao ko god da je tako napisao), to je teorija za polazak od nule, ubijao sam se sa raznim rasporedima desetinama godina tako da sam za 5 decenija sviranja mogao i ja da napisem knjigu. Svako neka svira kako mu je zgodno, ima raznih nacina. Jedini pokazatelj na kraju je ono sto cujes kako si odsvirao i ako je neko zadovoljan efektom onda je to pun pogodak bez obzira da li ces po Fakinu ili po Koci. Mnogi predjose na dugmetaru a radili po raznim Fakinima. Dzoga, pre 2 dana sam ti poslao jedan moj snimak koji nema veze sa Fakinom, jel tako ? Odsviranu u duplikatu sto je autor maestro nasnimavao 2x u studiju sam si rekao.
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Postovi: 387
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Prstored

Post od Džoga »

Majstor Koca je imao volje i ulozio je veliki trud da osmisli neki prstored koji bi klavircima bio od pomoci da odsviraju duplikat u odredjenom tonalitetu isto kao i neko na dugmetari. U to sam se licno uverio videvsi snimke. Ta skola nije zapisana a kada bi bila zapisana premašila Albina Fakina bez pogovora. Dva poznata umetnika na klavirnoj harmonici su konstantno menjali prstored nezadovoljni izlazom trilera itd... Ovo je skromno misljenje o Kocinim majstorijama...

Kombinacija Dugmetarskog prstoreda sa klavirnim je posebna tema za koju bi moglo da se pise od jutra do sutra, 353 242 434 242 434 itd itd....

A o skolama klavirne nemate nikoga nista novog, Bane Vasić uci decu rotaciji i vasketovom sistemu, kao i vecina drugih, jedini koji mi deluje originalno i ispitano Zeljko Muzak... Opasan klavirac.

Za Duleta samo jedna recenica, Prstored je pola posla.
Odgovori