U cemu je razlika izmedju Superior 2 i President-a?

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Odgovori
Guerrini Superior 2
Nema harmoniku
Pridružio se: 11 Mar 2024, 18:51

Re: U cemu je razlika izmedju Superior 2 i President-a?

Post od Guerrini Superior 2 »

Hvala puno,
mnogo ste mi pomogli!
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

Nema na cemu! Ako imas oglas ovde ima dosta majstora vecih i dosta zrelijih od mene pa ako postavis harmoniku mozda bi i mogli reci nesto vise o njoj...
mladen-marija1
96 basova
96 basova
Pridružio se: 15 Jul 2012, 13:31

Post od mladen-marija1 »

Ja sam primetio jednu uocljivu razliku izmedju presidenta i superiora 2...radi se npr.u zvuku klarinet registra,kod presidenta je klarinet nekako zvonkiji,ajmo reći "milozvucniji",kod superiora 2 je zaobljeniji i zatvoreniji,siromasniji,to se moze vrlo lako cuti kad poslusate Pavkovicev president,ili president na kojem je svirao pokojni Bojan Jovanovic,ne znam dal je to do štima il čega već,negde sam mislim bas na ovom forumu procitao misljenje od kolega,da su u president cak stavljali sopran u kabinu,a klarinet van kabine,zaista ne bih znao,al mnogo mi se dopada taj zvuk klarineta,doduse imao sam priliku isprobat jednu talijansku harmoniku iz nize klase,mislim da je mengashini bila u pitanju,dosla je na brzinski servis,sto sam i odradio,i kad sam je isprobao,kad li klarinet ima istu boju ko Pavkovicev,e sad mi zao sto nisam imao vremena da na stimeru iskeniram taj stim,da bih saznao u cemu je caka,medjutim,ode harmonika,bila na brzinskom servisu tako da nisam imao vremena,a druga razlika koju sam cuo od jednog iskusnog trgovca kroz cije ruke je proslo podosta guerinki,jeste da su tonska perca u basoonu za 2mm duza u president modelima poredeci sa superior dvojkama
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

Ovde koliko vidim radi se o licnom prizvuku tj onako kako pojedinac cuje odredjeni instrument. Nijedan president, mengasini i dalapa nisu isti, mozes da imas presidenta jedan do drugog isti tonovi isto godiste opet ces imati razlike razne da primetis, jednostavno su to instrumenti za ciju svaku kategoriju postoji poseban majstor koji pravi uklapa sve te delove...

Stim je druga stvar stim mahom svi uklapaju sada sa orkestrom citaj klavijaturama na 440, 1, 2.... Svakako razlike izmedju Superior 2 i Presidenta treba itekako da postoje imajuci u vidu da je President skuplji i tehnicki unapredjeniji model u odnosu na Superior 2 obican. Pavkovic je svog stimovao kod poznatog majstora na Crvenom krstu, tako da skoro nigde neces naci taku neku harmoniku na fabrickom stimu.

Za tako neko ajmo reci gatanje milozvucnije lepse zvuci potrebne su godine i godine probavanja, popravljanja, sviranja raznih harmonika ne bi li se spektar prosirio i dobio na objektivnosti.... To sam primetio sto od starih clanova foruma sto od starih majstora....
Korisnikov avatar
dugmetarac78
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31

Post od dugmetarac78 »

mladen-marija1 napisao: 29 Apr 2024, 21:22 .....negde sam mislim bas na ovom forumu procitao misljenje od kolega,da su u president cak stavljali sopran u kabinu,a klarinet van kabine,zaista ne bih znao,al mnogo mi se dopada taj zvuk klarineta,doduse imao sam priliku isprobat jednu talijansku harmoniku iz nize klase,mislim da je mengashini bila u pitanju,dosla je na brzinski servis,sto sam i odradio,i kad sam je isprobao,kad li klarinet ima istu boju ko Pavkovicev,e sad mi zao sto nisam imao vremena da na stimeru iskeniram taj stim,da bih saznao u cemu je caka,medjutim,ode harmonika,bila na brzinskom servisu tako da nisam imao vremena,a druga razlika koju sam cuo od jednog iskusnog trgovca kroz cije ruke je proslo podosta guerinki,jeste da su tonska perca u basoonu za 2mm duza u president modelima poredeci sa superior dvojkama
Kratko ću se nadovezati na ovaj post čisto da se razjasne neke nedoumice. Što se tiče to "Sopran-Klarinet relacije i koji je u kabini"Ovako, sopran i klarinet su isti tonovi oktavski, znači Bason je za oktavu niži a pikolica za oktavu viša od soprana i klarineta, Oni se označavaju sa sa brojem 8" Iliti osmice, stim da je vanjski (vankabinski) švebovan tj. malo podignut, zbog tremola, ali ima čak i ravan štim da su sve garniture štimane na istu frekvenciju, E sad sopran je vani a klarinet u kabini, s tim da je Guerrini nazive tih registara napisao obrnuto, manje više nazivi suština je da su to obe osmice. A na nekim modelima npr. Champion ima slučaja da je podignut taj kabinski za neka 2Hz u odnosu na ostala tri tona Pričam o 2+2 modelima) tako da registar SAX ili bude oštriji. sve su to varijacije na temu, što se tiče dužine tonova, stavljali su 56-ili 58 mm tonove, 58 su moćniji naravno, a mere se tako da je to dužina najnižeg tona u bassonu. Još jedna bitna razlika je što kod presidenta nisu isti faseni i rupe na fasenima i na samom patosu, veće su i samim tim i bolja je cirkulacija vazduha. Uh ovo i nije baš toliko kratko kako sam zamislio. :) :svirac:
mladen-marija1
96 basova
96 basova

Post od mladen-marija1 »

Džoga napisao: 29 Apr 2024, 22:20 Ovde koliko vidim radi se o licnom prizvuku tj onako kako pojedinac cuje odredjeni instrument. Nijedan president, mengasini i dalapa nisu isti, mozes da imas presidenta jedan do drugog isti tonovi isto godiste opet ces imati razlike razne da primetis, jednostavno su to instrumenti za ciju svaku kategoriju postoji poseban majstor koji pravi uklapa sve te delove...

Stim je druga stvar stim mahom svi uklapaju sada sa orkestrom citaj klavijaturama na 440, 1, 2.... Svakako razlike izmedju Superior 2 i Presidenta treba itekako da postoje imajuci u vidu da je President skuplji i tehnicki unapredjeniji model u odnosu na Superior 2 obican. Pavkovic je svog stimovao kod poznatog majstora na Crvenom krstu, tako da skoro nigde neces naci taku neku harmoniku na fabrickom stimu.

Za tako neko ajmo reci gatanje milozvucnije lepse zvuci potrebne su godine i godine probavanja, popravljanja, sviranja raznih harmonika ne bi li se spektar prosirio i dobio na objektivnosti.... To sam primetio sto od starih clanova foruma sto od starih majstora....
mladen-marija1
96 basova
96 basova

Post od mladen-marija1 »

Ja upotrebio taj izraz "milozvucnije" sto mom uhu zaista i jest tako,nisam imao drugi prikladniji izraz,nego posto je tema razlika izmedju dva tipa harmonika ,to je meni onako izrazita razlika,ako sam to cuo na 5-6 prezidenata,to znaci da je tipska stvar vezana uz taj model,ako mi ikad dopadne u ruku takva harmonika,s takvim tonom klarineta,napravicu joj rendgenski snimak njene utrobe i saznacu u cemu je caka,posto ti cuveni majstori koji stimuju nasim harmonikaskim velikanima nisu bas puno pricljivi,i nerado dijele znanje
Odgovori