Pitanje za razmisljanje

Sve u vezi harmonike i muzike što ne spada u gornje podforume.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Pitanje za razmisljanje

Post od Koca »

Rasiri ruke o majko stara.
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

https://www.youtube.com/watch?v=SJyUFFRcCNg

Evo jedno pitanje za razmisljanje, kako bi vi odsvirali duplikat tj kojim prstoredom od 0:25 na snimku naravno za dugmetarce pitanje
Dallape 1960
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 27 Maj 2011, 21:25

Post od Dallape 1960 »

Jedini nacin da ovako odsviras duplikat je Prsttored Baneta Milutinovica. Mikica ga je Mozda malo modifikovao, uglavnom obavezno se svira sa svih 5. Trieri se sviraju 23-45 a palac je ako je potrebno klackalica, ili pomocni. Ovde je i tonski prepoznatljivo da je tako svirano.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

Znam za taj raspored, da li ga u ovom delu svira ne znam. Koristim ga kao kec u rukavu za triler koji se zavrsava na 2-crna i 3-bela, pa prazna ista ta nota 45 i neposredno skok palcem gore, no vrlo je tesko na klavirnoj. Drugacije ne moze osim ponovljeno (23x2). Neko ce pitati zasto ne tr 13-24-13 pa 24 pa palac sa 1 ? Pa ne moze brzo i stakato kao dugmetarski vec samo za neke lagane forspile. Klavirna harmonika je tehnicki ogranicena za duplikate pa kako se ko snadje, bitno je kako se to cuje. Da budem jasniji radi se ne primer o frazi A,G,tr (fIs-g-fis), Fis ali u duplikatu pa skok na palac. Sada se vec vidi nemogucnost klavirskog rasporeda jer se ovo brzo svira pa ispadne brljavo tim rasporedom. Neko je postavio 1.deo mitraljez kola u duplikatu na dugmetarskoj( cini mi se Dugmetarac) pa sad je to vec "Nemoguca misija" za klavirnu. Ili je mozda neko i to uvezbao :roll: :svirac:
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

Dallape 1960 napisao: 04 Dec 2024, 23:09 Jedini nacin da ovako odsviras duplikat je Prsttored Baneta Milutinovica. Mikica ga je Mozda malo modifikovao, uglavnom obavezno se svira sa svih 5. Trieri se sviraju 23-45 a palac je ako je potrebno klackalica, ili pomocni. Ovde je i tonski prepoznatljivo da je tako svirano.
Upravo tako Alal vera Dallapeeee :svirac: :svirac:
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

Koca napisao: 05 Dec 2024, 07:44 Znam za taj raspored, da li ga u ovom delu svira ne znam. Koristim ga kao kec u rukavu za triler koji se zavrsava na 2-crna i 3-bela, pa prazna ista ta nota 45 i neposredno skok palcem gore, no vrlo je tesko na klavirnoj. Drugacije ne moze osim ponovljeno (23x2). Neko ce pitati zasto ne tr 13-24-13 pa 24 pa palac sa 1 ? Pa ne moze brzo i stakato kao dugmetarski vec samo za neke lagane forspile. Klavirna harmonika je tehnicki ogranicena za duplikate pa kako se ko snadje, bitno je kako se to cuje. Da budem jasniji radi se ne primer o frazi A,G,tr (fIs-g-fis), Fis ali u duplikatu pa skok na palac. Sada se vec vidi nemogucnost klavirskog rasporeda jer se ovo brzo svira pa ispadne brljavo tim rasporedom. Neko je postavio 1.deo mitraljez kola u duplikatu na dugmetarskoj( cini mi se Dugmetarac) pa sad je to vec "Nemoguca misija" za klavirnu. Ili je mozda neko i to uvezbao :roll: :svirac:
Albin Fakin i drustvance ;)
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

Na osnovu predhodnog setih se Lukinog kola koje dugo nisam svirao a u stvari sam pricao o 4. delu koji jednostavno trazi duplikat tj. sviranje u tercama. No sada probam i prvi deo odlicno pase i to je sve za klavirku za moje iskustvo. Sta bi sve moglo jos u tercama u ovom kolu na dugmetari reci ce Dzoga ukoliko ima vremena za eksperimente i ako mu se kolo naravno svidi. Inace DZoga se u stvari tako i zove, pa je ovo njegovo kolo. I kao sto svi dobro znamo "Ko o cemu vojska o skracenju, kurve o postenju" a ja o Mici Nikolic". Dosadio i Bogu i narodu ali sta cu. :lol: Poslusajnmo ovo smekersko kolo.

https://www.youtube.com/watch?v=lR-0qcS ... lubyBrb2xv
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Kontakt:

Post od Džoga »

Cika Mica vesto uradio drugi deo, ali mi ovde pricamo o prvom i cetvrtom, zaista moguce je komforno odsvirati oba navedena dela u duplikatu bez ikakvog teskog prstoreda sa tim da za moj ukus na kraju prvog dela umesto micine visoke terce lagano moze seksta ici, konkretno mislim na delic fis e dis c HCH efektnije zvuci, sto se tice cetvrtog dela sve potaman al opet kraj u seksti...
Odgovori