Ako već imaš izbora onda Inox što da ne, i ispoliraj osovinu nije višak, još jedna stvar dobro proveri da li je celom dužinom ista debljina. Znam da čudno zvuči, ali ako nije original osovina nego neka alternativa, te žice koje su deklarisane 2.5, 3 ili bilo koji promer znaju neretko da variraju što golim okom nije vidljivo, pa recimo jedna dirka prolazi na knap. do određene tačke i tu zapne, i tako dalje. Sve to znači kad si u tom poslu i te sitnice i sitni saveti budu od koristi.
Mozda nekom zvuci ne moguce ali Dugmetarac je u pravu ! Naisao sam na 2 takva slucaja kod Guerrini harmonika i to na jednu koju sam radio pre mesec dana Superior 2, i na jednu Superior 4 pre 1,5 deceniju! Ove na zabice i ne racunam jer obicno su otvori nesto komotniji pa se ne primeti kao kada je otvor u drvetu. Pohvalno je sta ces sve uraditi i zameniti ali problem ne lezi u malo izgrebanoj osovini jer mozes dobiti i goru od te. Glatku, novu nejednake sirine.
Pitao sam prodavača na Aliju da li ima dimenzije fi 2,5mm, 2,6mm, 2,7mm i 2,8mm od 300 do 350mm dužine. Original su bile 2 osovine po cca 280mm. Posto su i tpke dobile određeni luft pokušati ću povećati promjer osovine za 0,1 ili 0,2mm ako nebude bilo previše otpora kod pritiska. Piše u opisu kod kineza da ima te dimenzije koje trebam i sad čekam da mi se javi pa bi uzeo kod njega osovine za linearne vodilice. To bi trebalo biti precizno, ali pošto su i tipke dobile određeni zazor onda ću vidjeti koja osovina najbolje odgovara.
Ljudi, koje ljepilo koristite za spajanje filca sa aluminijem i filca s plastikom. Na basovima su plastične klapne, a na tonovima su aluminijske. Navodno postoji neko e6000 ljepilo ali je izrazito otrovno i nije dostupno u Europi.
Po meni te fiksne klapne bez mogucnosti finog stelovanja je najbolje ici univerzalnim lepkom koji malo i zivi jer treba da posle odredjenog perioda one same zauymu svoj optimalni polozaj. Mali broj obicno WT harmonike imaju taj sistem, ako je prekruta veza tesko je neku nepravilnost ispraviti.