Servis weltmeister s5

O konstrukcionim i tehničkim rešenjima harmonike, delovi i oprema, kvarovi, popravke i servisiranje, ozvučavanje.
Odgovori
weltmeisterče
Nema harmoniku
Pridružio se: 17 Sep 2025, 23:33

Servis weltmeister s5

Post od weltmeisterče »

Поздрав свима на форуму,

Имам weltmeister s5 у веома добром стању, али постоји проблем са једном дирком која некако тешко иде, трома је, а неке су мало лабаве па кад их у трилеру ударим под одређеним углом чује се пластично клапарање дирке о дирку (све су црне дирке). Хтео сам да питам да ли знате колико би сервисер узео за решавање ових проблема, плашим се кад бих сам покушао сам да решим проблем нешто бих нагрдио 😁?
weltmeisterče
Nema harmoniku

Re: Servis weltmeister s5

Post od weltmeisterče »

Ево да се јавим, нисам је однео код мајстора али сам морао сам да чачкам 😬. У суштини проблем је са диркама које су на крају једне и друге осовине тачно на средини клавијатуре, са једне стране је осовина или била крива или је метална жабица (ако се тако зове) на дирки била благо крива и зато је заглављивала, а са друге стране је осовина мало краћа па је друга дирка лабава јер не пролази кроз оба отвора жабице и није стабилна. Решио сам део проблема али опет није како сам замишљао, још сам и пореметио дихтацију клапне прве дирке, али то је делом и због филца. Муке су биле са осовином јер сам је приликом вађења додатно искривио, а нисам имао представу колико права мора бити да би све дирке лепо ишле, тако да сам цео дан потрошио само да је исправим јер нисам могао да чекам да купим нову. Видео сам успут и да је филц у кабини изрешетан тако да ће морати код мајстора бар због тога. Било ми је чудно што мајстори наплаћују онолико за поправке, али видим колико живаца треба да све буде на свом месту, међусобни однос дирки, клапне кабинске и ванкабинске итд итд :D :svirac:
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Post od Koca »

Tako je kod Weltmeister harmonika, nejednake su osovine samo trebas da je gurnes skroz do spoja sa drugom polovinom osovine i dirka ce biti stabilna. Inace da njenu klavijaturu fino podesis da bude ugodna za sviranjem, ravna, meka, da dihtuje je jako veliki posao...
weltmeisterče
Nema harmoniku

Post od weltmeisterče »

Успут да питам, је л продаје неко осовине за хармонике 2,5 мм? Свугде налазим само савијење жице, а никако праве шипкице.
Odgovori