Molim savijet,
što sviram lijevom rukom na klavijaturi ako desnom sviram solo i onda akorde/melodiju, da li je bas ili akordi i ima li drukčiji prstored,
i koja se klavijatura nova do 1000 eura isplati uzest za početak dok ne formiram lijevu ruku s basova na harmonici na klavijaturu,
polovne klavikature pune masnih otisaka, prašine, čikova užas,
unaprijed hvala na odgovoru.
Primarno sviram harmoniku ali me zanima i klavikatura malo da ubijem monotoniju.
Prelazak s harmonike na klavijaturu
-
Samouki_Dalmatinac
- Nema harmoniku
- Pridružio se: 05 Okt 2025, 21:58
Re: Prelazak s harmonike na klavijaturu
Nije to nikakav problem preci nama harmonikasima na klavijaturu, secam se vremena od pre par decenija kada su se pojavile ritam mashine i sintisajzeri aranzeri. Pa tada je 99% harmonikasa preslo da svira klavijature barem u mom kraju koliko sam ih ja znao tada. U to vreme je izgledalo kao da je gotovo sa harmonikom
Cak su i drugi muzicari, recimo bubnjari ostajali bez posla u bendovima pa su poceli da sviraju na aranzerima. Tako da mislim da ti je najlaksa varijanta da kupis neku aranzersku klavijaturu, recimo Korg, onda levom rukom samo hvatas akorde tj harmoniju a desnom sviras sve isto kao na harmonici
Srecno
Brzi od lokomotive...
- dugmetarac78
- Šef orkestra

- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Ako misliš na solo klavijaturu imaš opciju da sviraš... Bass-kontra ili bas solo, naravno tu ti je i varijanta Bass, a na desnoj strani "vučeš" neke stringse i te fore. A ako hoćeš aranžer onda lavom rukom zadaješ akorde, a desnom pokrivaš solo, pratnju tipa stringsi horovi i te fore. Što se tiče izbora, Pusti te priče Masni otisci i to, batali se ćorava posla i uzmi dobar polovan sint koji je očuvan, i ako treba dezinficiraj ga alkoholom ako si baš toliko pedantan (ne mislim ništa loše) jer novo za 1000 evra možeš da kupiš neku plastičnu igračku, dok polovan možeš dobiti ozbiljan profi instrument.
Sent from my Pisaća mašina
-
Samouki_Dalmatinac
- Nema harmoniku
- Pridružio se: 05 Okt 2025, 21:58
Hvala puno, znači samo moram malo prilagodit lijevu ruku da naučim akrode s njom i to je to, i neku klavijaturu korg pa 600-700, a poslije lako kupim profi ako zatreba, ne sviram gaže još nisam navježba repertoar ali bih iz znatiželje kupia klavijaturu, hvala puno na odgovoru.
- dugmetarac78
- Šef orkestra

- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Postoji caka za jednostavne hvatove akorda za levu ruku, ali o tome kad kupiš aranžer, pogledaj malo PA800 sa proširenjem na 256 puno bolja tipka, a više memorije (ako je proširen. Ili pa2x ali za njega ti treba neki razglas jer nema svoje zvučnike. Pa600 je 96Mb RAM-a a pa700 mislim da je 128 ili kompresovano 256 Mb.
Sent from my Pisaća mašina