Koliko je cena harmonike stvarno bitna?
Koliko je cena harmonike stvarno bitna?
Listam oglase i cene raznih marki, modela harmonika.. razlike u ceni su ogromne izmedju pojedinih harmonika. Pa onda poslusam iste te harmonike na nekim snimcima, pa uporedim... i sve mi se cini da razlika u zvuku i nije toliko velika kolika je razlika u cenama. I onda postavljam pitanje koje mozda bude korisno nekome ko je u procesu kupovine... koliko je cena harmonike zapravo bitna?
Re: Koliko je cena harmonike stvarno bitna?
Slusanjem snimaka i poredjenjem ne mozes da sagledas ukupnu sliku instrumenta pa cak ni sam zvuk pa je potrebno da probas uzivo. Zvuk je razlicit i na snimkcima istog instrumenta i zavisi od daljine snimaca, jacine razvlacenja, kvaliteta telefona, da li sviras Kodica ili Pavketa i sl. Sve ostale stvari oko mehanike ne mozes da skroz shvatis, ali ako neko svira nesto komplikovano onda to nije moguce na losoj klavijaturi ili tastaturi pa se moze dobro zakljuciti o stanju klavijature. Stimovanje se moze jasno cuti na snikmu, ali basovi se nekako uvek dosta slabije cuju preko snimka telefona koliko god bili jaki i tu se ne srazmerno cuje zvuk prima i basa. Potrebno je da koristis slusalice. I na kraju odgovor za cenu je procena popravke ili nekog stelovanja koje nije kvar ali treba po ukusu harmonikasa odraditi (npr. automat , klavijatura, kajsevi), koje treba dodati na cenu.
Evo ja sam bas prodao Profesional 4 silom prilika, za duplo manje para nego najjeftinija championka na oglasima, podseticu da je nov Profesional 4 bio skuplji od championke pa i presidenta kada su se pravile jelte nove. Opet ja lično ne primećujem veliku razliku zvuka izmedju prof4 i championke kada su jelte iste generacije, stavise ja dajem jacinu i boju na stranu Prof4. Jedino eto tezina ali meni posto sam mlad ne pravi neki veliki problem.
Neke harmonike su jednostavno postale statusni simbol i zato im je cena tolika. Ja sam imao priliku da na istom mestu probam 5 razlicitih guerrini champion harmonika. koje su bile u opsegu cena od 8 do 12000e, meni lično kao sviracu se najvise svidela jedna koja je koštala 9000e. Ova koja je bila 12000 je imala svoj fabricki kofer i papire te je zato jelte kao nosila tu cenu.
U potpunosti se slazem sa Kocom da se nijedan snimak ne moze upotrebiti kao merodavno sredstvo za ocenjivanje harmonike jer zavisi od mnogo razlicitih faktora. Mogu reci da sve te harmonike koje se prodaju za 10+ hiljada evra imaju i ocekuju veliko ulaganje zato sto je narod mahom video da svi cene mnogo i misle da sad svaka championka lupam vredi tolike pare pa makar bila i u raspadnom stanju. Jedan nas poznati muzicar takodje prodaje njegovu championku koju ceni 15000e i tvrdi da je u ekstra stanju a zapravo nije dok je on samo na osnovu vec postavljenih oglasa formirao cenu...
Dosta zavisi i za sta i koju namenu se konkretno kupuje harmonika, da li za akusticnu svirku ili jelte na struju ili za licne potrebe. To isto doprinosi ceni sad sam primetio da su skoro sve harmonike na oglasima bile u kuci i tezgu i dim nikad nisu videle... Ispade niko ne tezgari
Takodje moze cesto da se desi da neki recimo opasan svirac mnogo donese kupcu utisak kako je harmonika dobra a zapravo samo on dobro svira pa eto zavara kupca.
Ja sam eto dao sad primer za guerrini, ali eto ne mora ni za nju, Siwa Figli Cobra kao jelte najjaci model Siwe na oglasima 9000e a ona pre deset+ godina nova kostala 6500e ko koga ovde jelte...
Neke harmonike su jednostavno postale statusni simbol i zato im je cena tolika. Ja sam imao priliku da na istom mestu probam 5 razlicitih guerrini champion harmonika. koje su bile u opsegu cena od 8 do 12000e, meni lično kao sviracu se najvise svidela jedna koja je koštala 9000e. Ova koja je bila 12000 je imala svoj fabricki kofer i papire te je zato jelte kao nosila tu cenu.
U potpunosti se slazem sa Kocom da se nijedan snimak ne moze upotrebiti kao merodavno sredstvo za ocenjivanje harmonike jer zavisi od mnogo razlicitih faktora. Mogu reci da sve te harmonike koje se prodaju za 10+ hiljada evra imaju i ocekuju veliko ulaganje zato sto je narod mahom video da svi cene mnogo i misle da sad svaka championka lupam vredi tolike pare pa makar bila i u raspadnom stanju. Jedan nas poznati muzicar takodje prodaje njegovu championku koju ceni 15000e i tvrdi da je u ekstra stanju a zapravo nije dok je on samo na osnovu vec postavljenih oglasa formirao cenu...
Dosta zavisi i za sta i koju namenu se konkretno kupuje harmonika, da li za akusticnu svirku ili jelte na struju ili za licne potrebe. To isto doprinosi ceni sad sam primetio da su skoro sve harmonike na oglasima bile u kuci i tezgu i dim nikad nisu videle... Ispade niko ne tezgari
Ja sam eto dao sad primer za guerrini, ali eto ne mora ni za nju, Siwa Figli Cobra kao jelte najjaci model Siwe na oglasima 9000e a ona pre deset+ godina nova kostala 6500e ko koga ovde jelte...
Da li je tacno da su neki novi modeli Siwe danas oko12.000e ?
Ona drvena kao sto je cela od drveta i spolja kosta 15000e to znam. Bas cu se raspitati koliko kosta Quattro model 2+2 pa javljam.
Tj, ona koja je fakticki samo bez celuloida
Bez obzira na inflaciju i na to sto je evro izgubio svoju vrednost poslednjih godina, dati 15.000 evra za jednu harmoniku je previse, ili mozda gresim? Ne verujem da ta harmonika ima nesto u sebi sto je cini za cak 10.000 evra skupljom od neke druge harmonike 
Mnogo jeste bez obzira na inflaciju iz sledeceg razloga, harmonike koje su "krsevi" od strane preprodavaca imaju nadignute cene jer jelte imaju "pedigre"... Kada normalni ljudi vide te cene, odu i probaju te "krseve" shvate da imaju bolju harmoniku i onda kazu ako je on ceni 10000e sto ja ne bih 12000e. To je sve krenulo recimo pre jedno desetak godina kada je mahom krenula ekspanzija preprodavaca kod nas, championka bila 6000e president 10000e. Onda jedan rekao ovaj ceni novog presidenta 10000e ja cu svoj stari 12000, pa ovaj rekao ovaj prodaje guerrini figli za 6000 ja cu svoju sons za 8000e i tako u krug do ove sume gde vidim da jednom poznatom muzicaru iz Beča za Presidenta nude 50000e....
Pravo pitanje je sto guerini kaze da li stvarno razlika izmedju starog i novog presidenta, champion figli i sons ili patalovke moze da bude opravdana razlikom cene jedne prosecne harmonike gratis..... Ja iskreno smatram da ne moze.
Pravo pitanje je sto guerini kaze da li stvarno razlika izmedju starog i novog presidenta, champion figli i sons ili patalovke moze da bude opravdana razlikom cene jedne prosecne harmonike gratis..... Ja iskreno smatram da ne moze.
-
dobarsammomak
- Nema harmoniku
- Pridružio se: 07 Feb 2020, 12:29
Da, jeste...imao sam skoro priliku da probam i slusam klavirku par godina staru...malo je reci da sam razocaran, spustio sam je posle cetri takta