Pozdrav svima, a specijalni pozdrav "Čupavcu" i "Petru3petru"!
Pošto me Admin zamolio da ovdje napišem svoje dojmove harmonike Petromaestro napisat ću, a ne u temi Weltmeister Cantus gdje sam ostavio slike svoje harmonike, a Admina je zainteresirala moja profilna slika.
Naime na mojoj profilnoj je harmonika mog "kolege po instrumentu" iz okolice Zagreba, a rađena je kod Mogera u Mađarskoj. Ja ću se ovdje osvrnuti na harmonike koje radi g. Petrović jer njega poznajem osobno i jako često komuniciramo te me često savjetuje i učim od njega o svemu vezanom za harmonike pošto me zanima izvođenje popravaka.
Probao sam jednu njegovu harmoniku koja je došla na servis i bila je stara negdje godinu dana. To je bio model 13+4 registra, 2+2, dupla kabina. Tada me se prvi put dojmila jer je bila glasna, jasna u svim bojama, lagana, i tehnički dobra. Nove harmonike u tom rangu materijala i tonskih osobina nemoguće je dobiti po toj cijeni (2500-3000€). Kabinski glasovi su bili duboki i masni, a direktni glasovi opet jaki i prodorni. Harmonika je u srednje jakom razvlačenju u masteru na obje strane zatresla prozore na sobi. Kad ju je g Petrović otvorio, vidio sam neke razlike od "ostalih" harmonika koje sam vidio i shvatio zašto ima takve tonske osobine, što je i sam Ivan potvrdio, no nebi o tim detaljima. Tipka mi je također odgovarala, a i radi se kao i sve drugo po želji kupca, što je najbitnije. Ostale Petromaestro sam čuo što na kvalitetnim snimkama, što uživo na daljincu. Također, gledao sam osobno i nedovršene primjerke u dijelovima i mogu reći da je Petrovićev rad na jako visokoj razini preciznosti i za mene je on iskustvom i vještinama ravan talijanima, s kojima dugo godina surađuje i oni mu pružaju povjerenje. Negdje sam pročitao na forumu da Moger radi skupe modele, a Petrović jeftinije, zbog kupovne moći. Pa prema statistikama i podacima, Mađarska je "u banani" kao i Hrvatska, ako ne i u većoj. To bi također značilo da se onda u Mađarskoj dobro prodaju skupe harmonike??? Ne bih rekao. Opet, neki bi mogli implicirati da Petrović ne može ili ne zna napraviti takvu "skupu" harmoniku. Prema svemu što znam o njegovom radu, posebno i prijašnjem, znam da bi mogao napraviti i "legendarnu" samo je on takva osoba da radi djelima, a ne riječima i zato ga i cijenim.
No, moj osobni ukus štimanja harmonike je drukčiji, kao i estetika zato me isključivo balkanski štimane harmonike ne impresioniraju toliko. Kao što sam rekao Adminu na temi "WELT-CANT" nadam se kroz neko vrijeme postati vlasnik jedne Petromaestro po mom ukusu. Sada imam Cantus 4 i ne planiram je prodavati jer ima predobar zvuk bassona koji ima malokoja talijanka koju sam svirao i čuo, iako ostale boje nisu nešto baš glasne i jake, tako da mi u sevdahu kida dušu

. Također potrebno joj je uštimavanje. No ovakve tržišne cijene te harmonike su tragične i nitko mi ne može platiti ono što meni vrijedi, a doduše ima i sentimentalnu vrijednost. Inače se ne palim na brendove jer čim postoji idealiziranje i generaliziranje vezano za neki brend, tu se javlja i temelj za "život na staroj slavi" i manipulacije. Također, meni je u prednosti nova harmonika kada ju radim za sebe i po svom ukusu, no naravno da bih u kolekciji želio imati neke od starijih modela....
Eto, ovo je moj osobni pogled na "problematiku" i držim da svatko treba prvo probati i iskusiti nešto pa tek onda ocijeniti i okarakterizirati jer tako je načisto s tim da je u pravu, zar ne
Pozdrav svima i živjeli!