Balkanski štim
Balkanski štim
Pozdrav. Nedavno sam kupio Bugari Gold harmoniku iz 80-ih godina, Morlacchi desno Magnatera basovi, ekstra očuvana, ko nova što se kaže. Sve je super s tim što je malo violin onako širi nego inače, tj sopran je malo više pomjeren nego što bih ja volio pa zvuči ono onako alpski. Planiram da je odnesem majstoru da mi to dotjera na naš neki balkanski štim, ravniji malo. Nisam neki expert za harmoniku (klavijature više sviram), pa me interesuje ako neko može da mi da neke smjernice oko toga. Dali da se to skroz poravna ili da bude par herca pomjeren, šta je najbolje iz iskustva? Ima li negdje nekih primjera na youtube ili sl. gdje mogu čuti taj baš ravni štim violina ili ako je blago pomjeren. Znam da tu ima i do ukusa, ali generalno šta se najčešće koristi kod nas na balkanu što se toga tiče?
Re: Balkanski štim
To je stvar ukusa, u violinu i u mussette moze i da lepo pase mali sveb ali meni ne pase u ostalim kombinacijama sa basonom. Zavisi i koje registre najcesce upotrebljavas?
-
- Šef orkestra
- Pridružio se: 27 Maj 2011, 21:25
Nikako da se skroz poravna. To veze sa zivotom nema, probao sam skoro na superior 3, bukvalno je sa tim unistena harmonika tupa kao budak. Narocito na 2+2 harmonici nemas potrebe da to radis. Odnesi je ozbiljnom ali ozbiljnom i proverenom serviseru i objasni sta zelis. Znace ljudi sta treba da se uradi i kako da razvedu stim da dobijes to sto zelis.
Nikako sa takvim imperativom ne treba pisati tj. da ravan stim veze sa zivotom nema, jer ukusi su cudo i o tome se ne raspravlja. I te kako se svira ravan stim bar u Srbiji, i znam sta mi traze musterije. Traze i onaj drugi, ali vise ravan. Jedan mi duze vreme vec trazi na 3+1 harmonikci ravno da mu radim a ja ga odvracam od toga jer ce mu harmonika raditi kao troglasna. Ravan stim je novijeg datuma u odnosu na svebovan pa stariji harmonikasi sa kojima sam pricao i stimovao im ipak se odlucuju za mali tremolo (sveb).
Najjednostavniji savet kolegi je da ode kod majstora i da na licu mesta trazi da se na jednom tonu poravna sve glasove, na drugom mali sveb 2 hz i na trecem neka ostane kako jeste ili kako vec misli u zavisnosti od osnovnog stima ne znam sad. Tako uraditi na par niskin tonova i slicno na par visokih (bas tako nije slucajno), i onda ces sam odluciti sta je za tebe prihvatljivo, greske nema, jer se stimuje po ukusu samog harmonikasa.
Da li koristis bandon registar i accordeon ? Njih obavezno preslusaj prilikom testa, ne samo violin.
Da li koristis obou (klarinet+picolo), harmonium (picolo+ clarinet+basson) pitam zbog nekog drugog nacina stimanja? Ovo su neke stvari koje majstor treba da zna pre bilo kog saveta i stimanja. Dalje ces sa njim da se dogovoris, a on ce znati zasto postavljas ova pitanja i zasto testiras posebno gore a posebno dole. Sad dok ne cujes kako ovo zvuci dzaba pricamo, videces tada razliku ako se samo spoljnje perce tretira a unutrasnje ne, ili sve jedno obrnuto.
Najjednostavniji savet kolegi je da ode kod majstora i da na licu mesta trazi da se na jednom tonu poravna sve glasove, na drugom mali sveb 2 hz i na trecem neka ostane kako jeste ili kako vec misli u zavisnosti od osnovnog stima ne znam sad. Tako uraditi na par niskin tonova i slicno na par visokih (bas tako nije slucajno), i onda ces sam odluciti sta je za tebe prihvatljivo, greske nema, jer se stimuje po ukusu samog harmonikasa.
Da li koristis bandon registar i accordeon ? Njih obavezno preslusaj prilikom testa, ne samo violin.
Da li koristis obou (klarinet+picolo), harmonium (picolo+ clarinet+basson) pitam zbog nekog drugog nacina stimanja? Ovo su neke stvari koje majstor treba da zna pre bilo kog saveta i stimanja. Dalje ces sa njim da se dogovoris, a on ce znati zasto postavljas ova pitanja i zasto testiras posebno gore a posebno dole. Sad dok ne cujes kako ovo zvuci dzaba pricamo, videces tada razliku ako se samo spoljnje perce tretira a unutrasnje ne, ili sve jedno obrnuto.
Hvala na odgovorima. Sluh je najbolji sudija. Vidjeću ako bude moglo da poslušam par tonova pa šta mi se svidi. Mislim da bi najbolje bilo da sopran bude pomjeren 2 hz da nije skroz ravna, ali opet, volio bih čuti razliku.
Moram spomenuti jednu legendu iz mog kraja tj coveka koji je hteo ravan stim na 3+1. Imao je on jos jedan veci biser, pitao me je da li mogu da jedan bas akord premestim jer je pogresno postavljen redosled dur i mol tj zamenjena su im mesta a hamonika je od ucenika. Mogu kazem, dodju oni kod mene i ja probam i ide bas, pa dur pa mol i kraj i kazem ovaj je dobar idem na sledeci i on je dobar itd,..., ali on vikne pa kako dobar zar ne cujes ide prvo dur pa mol treba mol pa dur !!!
Posle duzeg razgovora ja ipak skontam sta je on hteo, on svira po redosledu prvo mol pa septim ( koji je on krstio kao dur) a na ovoj harmonici posto nema septim njemu fali dur a ima samo mol.
E sad najveci absurd je sto on sa takvim razmisljanjem reklo bi se blage veze nema o muzici tj o harmonici. Stariji je covek Rom, a harmoniku ubija ! Za tu vrstu muzike (romsku) stvarno takvu emociju prenosi, izvodi razne skale i prelaze, sara basovima svuda u naokolo, pri tom ne gleda u prste. Ucio je on kod nekog poznatijeg harmonikasa kao dete, nije samouk. Jedan stari profesionalni bubnjar rekao je za njega, da ima ljudi koji umeju tuzno da sviraju ali on svira najtuznije. Cesto puta kada mu nesto odradim pita koliko kosta, ja mu kazem e pa kosta da malo nesto odsviras.

E sad najveci absurd je sto on sa takvim razmisljanjem reklo bi se blage veze nema o muzici tj o harmonici. Stariji je covek Rom, a harmoniku ubija ! Za tu vrstu muzike (romsku) stvarno takvu emociju prenosi, izvodi razne skale i prelaze, sara basovima svuda u naokolo, pri tom ne gleda u prste. Ucio je on kod nekog poznatijeg harmonikasa kao dete, nije samouk. Jedan stari profesionalni bubnjar rekao je za njega, da ima ljudi koji umeju tuzno da sviraju ali on svira najtuznije. Cesto puta kada mu nesto odradim pita koliko kosta, ja mu kazem e pa kosta da malo nesto odsviras.

-
- Šef orkestra
- Pridružio se: 27 Maj 2011, 21:25
Koco to sam napisao jer ti garantujem da to sto 90% harmonikasa koji traze ravan stim ustvari cuju ili probaju instrument koji ima blagi ali sigurno ima sveb. Neka covek proba ali mislim da nema potrebe da totalno ravna sve jer ce biti bezlicna kao klavijatura.. jednostavno izgubi tu masnocu koju izvorno ima. A naravno svakobsvoj instrument radi po zelji..
Ima cak i toga sto si sad napisao, covek dodje da mu stimujem ravno i ja popisem na papiru sve fregvencije i kazem da ovde ima sveb ali haoticno deformisan stim, probaj ravno ovu drugu harmoniku i da li si hteo bas tako, on kaze neka ipak malo bude sveba. A ima i ljudi koji na ravnom osete gresku i hoce bas ravno, znaci iz mog iskustva najvise takvih poznajem a to su moji da kazem bliski ljudi sa kojima se druzim. Njima tremolo i nije nacin stimanja nego restimana harmonika.
- dugmetarac78
- Šef orkestra
- Pridružio se: 31 Maj 2012, 20:31
Ravan štim je za uglavnom koncertne harmonike i te neke priče, tremolo je skoro pa obavezan za naše podneblje, samo zavisi u kolikoj meri i kako se radi. Ima više caka oko tremoliranja soprana, tako da se dobije oštar vanjski bandoneon (guerrinski SAX) ali unisono-"ravno" štimanje je kao supa bez rezanaca

Imas i ove supe u kesici kupovne isto bez rezanaca tzv krem supe
mnogo su dobre.