Koje pesme smatrate obaveznim u repertoaru svakog harmonikaša?

Sve u vezi harmonike i muzike što ne spada u gornje podforume.
Korisnikov avatar
Mister K
16 basova
16 basova
Pridružio se: 01 Mar 2014, 19:23

Koje pesme smatrate obaveznim u repertoaru svakog harmonikaša?

Post od Mister K »

Hajde da zajedno napravimo spisak pesama koje svaki harmonikaš mora da zna ako želi da svira na veseljima! Bez obzira na to da li ste početnik ili iskusni muzičar, postoje pesme koje publika uvek očekuje i traži. Koje pesme su po vama obavezne u repertoaru svakog harmonikaša? Hajde da na ovom mestu sastavimo ultimativni repertoar za svaku priliku!
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 01 Jan 1970, 01:00

Re: Koje pesme smatrate obaveznim u repertoaru svakog harmonikaša?

Post od Koca »

Dobra tema ali treba to nekako raspodeliti jer imamo 18. rodjendane, svadbe, ciganska veselja, krstenja. Zajednicke pesme za sve? Bio skoro sam na jednom rodjendanu i pesme koje peva Brena su u svakom kolacu, i to od 80-ih do novih, eto ako je to svugde tako neka bude Brena, Prijovicka. To je preterivanje i ne slazem se jer sam stariji i u pitanju su mladje generacije. Toliko turbo folka i turcizama sve to na rodjendanima...Ali ima mladih pevaca koji ne pevaju Udri Mujo u tarabu, i svidja mi se repertoar Zorane Micanovic. Za ove starije necu puno pricati. Tezak je odgovor na ovo pitanje.
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

U orkestru su bile 2 harmonike, violina i solo klavijatura koji svi istovremeno sviraju tako da zvuk harmonike uopte nisam mogao da razabarem. Sto je interesantno covek je odlican harmonikas ali su tako umiksovani. Nisam bio deo tog veselja.
Korisnikov avatar
klavijaturac
96 basova
96 basova
Pridružio se: 20 Maj 2024, 14:57

Post od klavijaturac »

Eh....ja bi volio spisak obaveznih kola. :svirac:
Dallape Supermaestro Rämjes
:harmonikas1:
Koca
Šef orkestra
Šef orkestra

Post od Koca »

U modi su, koliko pratim, miksovi - spletovi kola, forspila svega i svacega pa napravis po ukusu. Od Vlaskih kola jos je obavezno kolo Mirka Kodica - Duletove gajde. Nije na odmet biti originalan tj. sviras ono sto se tebi dopada. Sami profi harmonikasi se krste sta sviraju i kako publika vrednuje umetnost sviranja. Najvaznije ispada da imas patike sa belim djonom da bi bio fensi.
Korisnikov avatar
Mister K
16 basova
16 basova

Post od Mister K »

Koca napisao: 31 Okt 2024, 11:33 Dobra tema ali treba to nekako raspodeliti jer imamo 18. rodjendane, svadbe, ciganska veselja, krstenja. Zajednicke pesme za sve?
Odlična ideja! Možemo da napravimo spiskove pesama za različite vrste događaja, kao što su svadbe, rođendani, krštenja, a ujedno i jedan 'ultimativni' spisak pesama koje su univerzalne i prolaze svuda. Na taj način ćemo pokriti sve prilike i napraviti kompletan repertoar za svaki nastup!
Korisnikov avatar
Mister K
16 basova
16 basova

Post od Mister K »

klavijaturac napisao: 31 Okt 2024, 13:36 Eh....ja bi volio spisak obaveznih kola. :svirac:
Slažem se, spisak obaveznih kola bi zaista bio koristan! Mogao bi neko da pokrene temu baš s tom tematikom – bilo bi super da imamo preporuke za kola koja su nezamenjiva na veseljima i drugim događajima
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

klavijaturac napisao: 31 Okt 2024, 13:36 Eh....ja bi volio spisak obaveznih kola. :svirac:
Spisak obaveznih kola za sve ljude koji ce te pitaju je sledeci: Moravac, Uzicko, Cacak, Kacerac, Kolubarski vez, Rumenka, Gocino kolo, Kosacko kolo, Prelaz, Čukaričko, Bugarka, Vlasko od Kodica, Duletove gajde, Borkovo, Rumunska svita... Jednostavno komplet bez kog se ne moze

Kola koja bi bila dobra za splet i koja su obavezna u harmonikaskom svetu lagana: Nova Lapovka, Milankino kolo, Rastino Novogodisnje, Bosnjansko od matica zilica, Mladenovacko... da ne nabrajam sad harmonikasi znaju na sta mislim (Naveo bih kola od Zivotica i Dragise Drenjakovica ali to je vec tema za harmonikase potkovane istorijatom muziciranja) Da me neko ne shvati pogresno dosta kola se i cuje iz samih spletova na internetu pa se onda i uce...

Posle tu naravno ide: Povodjansko, Meljacki Orijent, Zarkovacki vez, Čvor, Gružanka, Guncatsko, Noletovo, Čuburac, Maradonka, Bobino, Vodenicar (Burtanovo), Rikino, Trnjanka, za malo modernije vreme ja licno volim kola poput Enigme, Odiseje, Acinog veza, Kepinog....

Ja sam mozda i preterao malo sa kolima ali ne volim monotonost sviraca i "orkestra" koja ce u svakom spletu na svakih dva sata veselja svirati isto kolo, takodje ova lista se siri po vasim ukusima i zeljama ja nikad nisam voleo da prelazim iz brzog kola u sporo ili obratno jer po mom misljenju lagana kola zasluzuju svoj splet u odnosu na brza al to je sve manje slucaj...

Takodje lagana kola se najcesce koriste za docek gostiju u salu tonske probe itd, stoga se tu mogu ubaciti i lagane pesme koje bi naprimer bile:
Stani stani ibar vodo, Prolazi jesen, Malenim sokakom, Koja gora Ivo, Noc je tiha, Dosli dani tugom rasplakani itd itd....

Sto se tice brzih kola sve zavisi od vas koji svirate i samog orkestra...

Pesme ja licno delim na kategorije veselja poput Veridbe, Svadbe, Krstenja i Rodjenja i Rodjendana osamnaestih ili jubilarnih, nekadasnjih odlazaka u vojsku (nadam se i sadasnjih) a na sve to dodati i igranke koje su obicno posle vecere u centru sela tipicno za Istocnu Srbiju....:
Sestra mi se udaje, Vila bana, Dobar sam momak, Okitite sve svatove, Danas majko zenis svoga sina, Bogatstvo je familija, Jednom u zivotu otac zeni sina (Po prici pozarevackih harmonikasa igranka ne sme poceti bez ove pesme), Sesnaest ti leta beše, Ti si meni milija od svega, Nas trojicu majka ima, Ozeni se brate moj....

Za osamnaeste rodjendane se to deli na dve strane roditelja i dece jelte gde je najbolje svirati pesme poput: Kafana je moja sudbina, Poklonite mi nju za rodjendan, Burma, Ljubav ili ludilo, Golube moj, Ej odkad sam se rodio, Lepa do bola, Zaboravi broj moga telefona, Žal.....
Za starije: Krcma u planini, Ustala je majka rano, Necu leka ni lekare, Vesela familija(Dosta se od Rokija Begovica obrade traze danas inace..), Verujem u ljubav....

Pa tu ima raznih pesama i za druge namene: Selo moje kraj morave, Srecna slava domacine, Nije mile kriv, Imam sina Miladina, Cuvaj draga nasu cerku, Ja vragolan i moj deda, Na koga si tako lepa...

Takodje veoma bitan plus za harmonikasa je da zna da peva koliko da potrefi tonove da ne falsira, mnogo znaci i razgaljuje drustvo, uz to naravno podrazumevam solo svirku bez ikoga, Kapije, Sedenje za stolovima na suvo sviranje.... Citaj Pazljivo, Nema Nista (Majko) od tvoga veselja ako harmonikasi ne znaju sami da sviraju tj sviraju samo desnu ruku i ocekuju da ih prati ceo orkestar u svakom momentu gde god se nadju, nema (ima) svako para da daje za dolazak celog orkestra, potrefi se zica pa se mozda i ima :D :D

Ja imam spisak svega i svacega al pesme koje sam naveo su jako tipicne i vrlo brzo putem youtube algoritma ce vam izaci slicne a kada udjete u slicnu izaci ce jos slicnih i tako u nedogled, da sada ne bih pisao do sutra to je neko vidjenje sa moje strane. Eh vec sto se tice kola tu sledi vezba vise nego trazenje, postoje 10 kola koja mogu da vam pomognu da posle sve sto skidate bude laganica (ne pricam naravno o zahtevnim stvarima kompozitora poput Kemisa, Lelo Nike, Dekija Kostica, Joce BG Vasica........)
Korisnikov avatar
klavijaturac
96 basova
96 basova
Pridružio se: 20 Maj 2024, 14:57

Post od klavijaturac »

E pa hvala ti Džoga brate! Stvarno si se potrudio. Nešto od ovih kola sam već načeo.
Dao si mi zadatak za narednih 20 godina. :D
Dallape Supermaestro Rämjes
:harmonikas1:
Korisnikov avatar
Džoga
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 14 Jun 2018, 10:29
Kontakt:

Post od Džoga »

Sad lepo sednes i tabanaš jedno po jedno lagano ako gde zapne voljan sam pomoci ako imam vremena kao sto se sad zadesilo pa sam se raspisao ;)
Odgovori