Scandalli Superior 1955

Sve o različitim markama i modelima harmonika, o proizvodjačima i fabrikama, opšte karakteristike instrumenata.
Pravila foruma
Molimo držite se teme. Prilikom odgovaranja na temu pišite o harmonici (modelu) koja je predmet teme. Sve ostale poruke biće obrisane ili premeštene.
Odgovori
Miletandara
Nema harmoniku
Pridružio se: 13 Maj 2025, 10:52

Scandalli Superior 1955

Post od Miletandara »

Pre neki dan sam gledao snimke na YouTube-u i naišao na harmoniku Scandalli Superior iz 1955. godine. Po mom ličnom mišljenju, zvuči izuzetno – možda grešim, ali meni deluje kao da ima dušu u zvuku.

Zanimljivo mi je i to što je harmonika stara 70 godina. Prvi vlasnik ju je kupio još 1955. godine i svirao je do svoje smrti 2000. Nakon toga, punih 25 godina nije svirana – samo je stajala u sobi, netaknuta. Tek nedavno ju je neko ponovo uzeo u ruke i zasvirao, a instrument zvuči kao da nikada nije ni prestajao da svira.

Znam da mnogi kažu kako je legendarna Scandalli Super VI “prava” harmonika i vrhunac kvaliteta, ali iskreno, ova Superior iz 1955. je po mom mišljenju veoma blizu tog nivoa – i to me zaista iznenađuje.

Ne znam, možda grešim, ali Scandalli harmonike mi deluju kao pravo čudo od instrumenta. Da se nakon toliko decenija harmonika ponaša tako stabilno i muzički bogato – to me fascinira.

Šta vi mislite? Imate li iskustva sa starim Scandalli modelima,

Snimak : https://youtu.be/YIvB0eIDwDU?si=mP6eAWsPW-J2k5ay
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Re: Scandalli Superior 1955

Post od sampionce »

Где почети, ”коју послуку порати”... :D

Снимак је катастрофалан, и може навести на погрешан закључак. Наиме, телефон којим се снима је предалеко од инструмента, бројни ”реквизити - паразити” су на столу, лоше усмерен микрофон, итд.

Оно што се пак да приметити, јесте веома конкретан прим (мада, ништа спектакуларно, али можда је и то због лошег снимка), али и крајње неубедљива бас страна (али, то је позната ”бољка” свих врхунских инструмената тих година - Скандали Супер 6, Сетимио Сопрани Артист 6, итд.). Разлог је једноставан - најдубљи тон у басу је по свој прилици Ц2, а и даљи ”пресек” бас тонова (акордских) не даје оно што је, по мом скромном мишљењу, неопходно да би уравнотежило и оплеменило прим страну. Код одређених модела се покушало са тзв. ”конвертором” на бочној бас дасци, чиме се добија занимљив ефекат (да не образлажем сад то, писали смо о томе раније...), али и даље недовољно за мој укус.

Ово све пишем из позиције некога ко (је) има(о) ретку прилику да проба повелики број инструмената из тог периода, а и сам сам власник (не конкретно овог модела).

Да је ”чудо од инструмента” - чудо је! - али више у техничком и мајсторском него у тонском смислу. Колеге које се баве проблематиком ће разумети о чему говорим...
Miletandara
Nema harmoniku
Pridružio se: 13 Maj 2025, 10:52

Post od Miletandara »

Koju god porati da odabereš, samo ne moju, molim te :D

Možda razlika u utisku o snimku potiče od različitih uređaja – kod mene je video kvalitet sasvim jasan i čist.

Što se tiče samog instrumenta, važno je napomenuti da harmonika nije bila u upotrebi više od 25 godina, već je sve vreme stajala u mirovanju. To svakako može uticati i na zvuk i na odziv, što treba uzeti u obzir prilikom ocenjivanja.

Takođe, harmonikašu koji je svirao bilo je prilično teško, jer letva nije standardna – rađena je po stepenu, što zahteva drugačiji pristup pri sviranju.
Korisnikov avatar
sampionce
Šef orkestra
Šef orkestra
Pridružio se: 04 Feb 2012, 22:41

Post od sampionce »

https://www.youtube.com/shorts/ktLdj1eDwHQ
https://www.youtube.com/watch?v=VswOzlW1LGM

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Нисам ја ни коментарисао свирача и његове (добре) свирачке карактеристике, већ сам снимак (који је урађен са неких 2-3 метра удаљености) и оно што хармоника шаље према слушаоцу на овом снимку. И даље држим до тога да инструменти из тих година имају прилично неубедљиву бас страну.

Овакав племенит инструмент би вредело снимити на прави начин - из близине (до метар), додати мали реверб, итд.
Odgovori